Sistemul propriu de aprovizionare cu apă este o condiție necesară pentru confort într-o casă rurală, departe de sistemele centralizate. Dacă există un puț în locația respectivă, nu este dificil să îl  echipezi cu o conductă de apă autonomă. Este suficient să instalezi un hidrofor de adâncime pentru uzul casnic. Acestea sunt reprezentate în rețeaua de vânzări,  putând cumpăra un produs de orice putere și configurație. Însă, pentru a face alegerea corectă, este necesar nu numai să înțelegi caracteristicile tehnice ale hidrofoarelor de adâncime, ci să iei în considerare și alți factori.

Ghidul cumpărătorului

Tipuri de hidrofoare

Înălțimea de refulare a apei este una dintre cele mai importante caracteristici ale hidroforului de alimentare cu apă. Acesta are o influență decisivă asupra costurilor sale. Prin tipul de aspirație,  se disting mai multe tipuri de hidrofoare de adâncime:

 • cu centrifugare sau vortex cu o singură etapă;
 • în mai multe etape;
 • cu ejector încorporat;
 • cu un ejector extern.

Primele au o productivitate scăzută, dar oferă o presiune bună a capului. Principalul lor avantaj este funcționarea silențioasă și costul redus, însă adâncimea maximă de aspirație pentru unitățile cu o singură treaptă este minimă, de la 7 m până la 8 m. Sistemele cu ejector extern funcționează cu zgomot minim, până la o adâncime de 35 m. În acest caz, dispozitivul de evacuare poate fi instalat la  distanță de  stația de pompare sau direct de la sursa. Dacă vrei să alegi un hidrofor  cu ejector extern, pregătește-te pentru cheltuieli suplimentare. Acestea sunt legate atât de costul mai ridicat al echipamentului însuși, cât și de necesitatea de a instala două conducte paralele, alimentare și recirculare. Această caracteristică ar trebui luată în considerare la etapa de proiectare a puțurilor.

Specificații tehnice

Principalele caracteristici tehnice ale hidroforului de adâncime, sunt presiunea și productivitatea. De acești parametri depinde presiunea necesară a apei în sistem și dacă va avea o presiune suficientă atunci când vor fi deschise mai multe ventile  în același timp.

Presiunea

Pentru presiune caracteristicile trebuie calculate independent.

Productivitate

Determinarea cantității de apă pe hidrofor, de asemenea, nu este dificilă. Pentru a face acest lucru, este necesar să se calculeze numărul tuturor punctelor consumabile unice (în bucătărie și baie plus vasul de toaletă) și să se determine cantitatea totală de apă în litri, care trebuie să treacă prin ele, pe minut.

Performanța

Performanța hidroforului, depinde de puterea motorului electric. Cel mai adesea acest parametru se încadrează în limitele de 500 W – 2 kW (pentru stațiile de pompare de uz casnic). Economisirea energiei electrice prin alegerea unei versiuni  cu o putere redusă, va duce la o funcționare deficitară.

Capacitatea rezervorului

Frecvența acumulatorului hidroforului și cantitatea de apă de rezervă, depind de mărimea acumulatorului, în caz de întrerupere a alimentării. Primul factor afectează longevitatea motorului electric al hidroforului, deoarece pericolul de defectare a înfășurărilor sale electrice, se produce cel mai adesea tocmai în timpul pornirii. Industria produce hidrofoare de orice mărime, astfel încât, în cazul întreruperilor frecvente de alimentare, stația de pompare poate fi echipată cu un rezervor cu volum crescut.

TOP PRODUSE

Wasserkonig WK3800/25H

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

 • putere 950 W
 • clasa de izolație F
 • debit maxim 3800 l/h
 • înălțime de refulare 45 m
 • adâncime 9 m
 • material din fontă.

Maxima JY 100A(a)/24

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

 • putere 1300 W
 • Viteza max 2900 RPM
 • clasa de protectie IP44
 • protecție supraincalzire