Pistolul de pulverizare a vopselei a fost folosit mult timp cu succes în multe industrii. În plus, acest instrument util poate fi găsit pe șantierele de construcții din întreaga lume. Nu cel mai mic rol, îl are pistolul de vopsit din arsenalul gospodarului.

Ghidul cumpărătorului

În prezent, există multe opțiuni ale pistolului de vopsit, care diferă nu numai în funcție de preț, ci și prin designul special și diferite principii de acțiune. În consecință, scopul lor este diferit. Toate pistoalele de vopsit se împart în mai multe categorii, primele două fiind cele mai principale:

Tipuri

  • Pneumatic. Funcționarea acestuia necesită un compresor cu un receptor. Prin intermediul unui furtun, la compresor se atașează pulverizatorul sub formă de duză pentru pistol cu ​​rezervor, și de fapt, acesta este pistolul de vopsit pneumatic. Există trei tipuri de pistoale de pulverizare, în funcție de presiunea de lucru și de volumul de aer consumat: HP, HVLP, LVLP.
  • Cu motor electric, fără aer. Pistolul de vopsit electric nu produce aer comprimat, vopseaua doar fiind pulverizată sub presiune – de la pompa integrată. În mod natural, vopseaua și lacul nu pot fi distribuite în mod corespunzător, datorită absenței fluxului de aer.
  • Pistol electric cu minicompresor. Acesta este un fel de opțiune intermediară. Aici, pentru procesul de pulverizare este utilizat un flux de aer comprimat. Compresorul este proiectat într-o carcasă separată, fiind conectat din fabrică, printr-un furtun special de înaltă presiune. Modelul este mult mai ușor decât cel electric convențional, deoarece nu deține niciun motor electric. Astfel de exemplare sunt mai apropiate de cele pneumatice tradiționale în privința calității vopsirii, și, de asemenea, nu sunt scumpe.

Duze

Producătorii de pistoale de vopsit oferă adesea duze de diverse dimensiuni – de la 1 la 3 mm. Duza este selectată în funcție de tipul de material pulverizat, granulația și viscozitatea acestuia. Duzele universale au o deschidere de 1,4-1,7 mm.

Motor

Majoritatea motoarelor pistoalelor de vopsit variază între 1,2-1,8 kW. Acest lucru este suficient pentru a asigura caracteristicile bune ale întregii unități. Motoarele pistoalelor de vopsit sunt chiar foarte asemănătoare și se poate spune că sunt identice. Producătorii necinstiți se pot prevala în mod clar de o supraestimare, deși compresoarele lor nu dau mai multă presiune sau mai mult aer.

Presiune

De obicei, nu este necesar să alegeți acest parametru, deoarece, majoritatea covârșitoare a pistoalelor de vopsit cu aer, comprimă aerul din receptor la 8 bari, după care este oprit de automatizare. Presiunea stabilită până la 6 bari, se produce atunci când acest parametru este atins, iar motorul se aprinde și „împinge” volumul lipsă de aer în receptor. Modelele mai avansate pot ajunge până la 10 bari sau mai mult.

Performanță

Acest concept afișează câți litri de aer comprimat produce compresorul pe minut. Pistoalele de vopsit diferă în tehnologia de pulverizare, și, pentru funcționarea normală au nevoie de cantități diferite de aer și presiuni diferite. De exemplu, pistoalele HVLP consumă  o cantitate de aer cuprinsă între 180 și 550 l/min. Dacă compresorul este selectat incorect, presiunea scade prea repede, chiar dacă motorul funcționează tot timpul.

TOP Cele mai bune pistoale de vopsit

Pistol de vopsit Bosch PFS 1000, 410 W,0-100 ml/min, volum rezervor 800ml

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

  • semiprofesional
  • Tehnologie Spray Control
  • comutator rotativ Easy Select

Dezavantaje:

  • alimentare numai la rețea.