Șlefuirea este un proces tehnologic care constă în prelucrarea manuală sau mecanizată a unui material solid: sticlă, metal, granit, lemn și multe altele. Timp de mulți ani, lemnul a fost tratat într-un mod similar, fiind folosit pentru construirea unei case sau rezolvarea altor probleme. Pentru a procesa în mod corespunzător o suprafață din lemn, precum și pentru a da aspect produsului finit, este obișnuit să se folosească diferite echipamente, inclusiv un șlefuitor cu bandă. Șlefuitorul cu bandă, de regulă, este utilizat în etapele finale de producție, când piesele sunt supuse prelucrării finale. Astfel de dispozitive sunt convenabil de utilizat în producția de mobilier și o varietate de produse din lemn pentru consum. În funcție de materialul utilizat, mașinile de șlefuit cu bandă,  lucrează cu lemn sau cu metal.

Ghidul cumpărătorului

Mașinile de șlefuit cu bandă sunt fabricate de producători autohtoni și internaționali într-o gamă largă de modele. Prețurile mașinilor de șlefuit cu bandă variază considerabil. Ele diferă, de asemenea, în ceea ce privește eficiența și designul. Asemănarea constă în faptul că aproape toate mașinile au o curea abrazivă ca element de lucru, care este conectată cel mai ades, printr-un inel și este plasat între tambururi rotative.

Tambur

Tamburul principal este echipat cu o transmisie mecanică pe curea, prin intermediul căreia se transmite un cuplu de la motorul electric. Practic, orice mașină de șlefuit cu bandă este proiectată astfel încât, viteza tamburului principal și, prin urmare, viteza centurii abrazive,  să poată fi modificate, oferind o varietate de moduri de tratare a suprafeței.

Banda

Banda este utilizată în ultimele decenii. Caracteristicile de design includ prețuri reduse și performanțe ridicate. Șlefuirea se realizează utilizând o bandă abrazivă specială, care trebuie înlocuită atunci când este deteriorată. Cureaua abrazivă poate fi plasată fie pe verticală, fie pe orizontală. În plus, există modificări ale echipamentului, în care piesa de lucru este instalată la un anumit unghi. Banda este montată pe un pat, urmând în mod tradițional să prelucreze obiectele aflate în lucru. Piesele pot fi ținute de către operator manual sau prin intermediul unor dispozitive speciale, care facilitează activitatea utilizatorului și fac procedura să fie mai eficientă și mai sigură.

Tipuri

Mașinile de șlefuit cu bandă sunt împărțite în echipamente cu o masă de lucru staționară,  mobilă, precum și unități cu bandă liberă. 

Putere

Puterea este parametrul principal, care trebuie luat în considerare. Pentru necesitățile de producție, se instalează un motor cu o putere de 1 kW sau mai mult. Pentru mediul casnic este suficient să folosești un motor electric cu o putere de 400 de wați. De asemenea, merită acordată atenție rețelei la care poate fi conectat motorul: 220 V sau 320 V.

Viteza

Viteza de mișcare a benzii este, de asemenea, unul dintre momentele cele mai importante. În ciuda indicelui de rotație fix al arborelui de ieșire a motorului, viteza benzii poate fi diferită, aceasta fiind obținută printr-o unitate specială. De exemplu, limita de mișcare este de la 350 la 1800 de metri pe minut.

TOP Cele mai bune șlefuitoare cu bandă

Slefuitor cu banda Bosch PBS 75 A, 710 W, 75 x 533 mm

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

  • semiprofesional
  • cu sistem de microfiltrare
  • vibrații minime și mânere ergonomice soft grip.

Dezavantaje:

  • 350 rpm.