Conceptul de nutriție sănătoasă este foarte relevant astăzi. În opinia specialiștilor, gătitul cu abur este una dintre cele mai utile opțiuni. Pentru a găti sănătos ai nevoie de cea mai bună oală de gătit la abur. Pentru a alege o astfel de oală, este necesar să determini cât de des și pentru ce tip de preparate se utilizează.

Ghidul cumpărătorului

Este necesar să alegi o oală realizată dintr-un metal puternic, de exemplu din oțel inoxidabil, care este cu adevărat durabil.

Materiale

Primul lucru căruia trebuie să îi acorzi atenție atunci când selectezi cea mai bună oală de gătit la abur, este materialul. Producătorii moderni fabrică carcasa exterioară a oalelor din mai multe tipuri de materiale:

  • aluminiu
  • ceramică
  • inox
  • fontă

Oale din aluminiu

Sunt considerate opțiunea cea mai ieftină, în care vei găti mai mult de un an. Aluminiu are o conductivitate termică excelentă, iar preparatele într-o astfel de oală se vor găti foarte repede. Dezavantajul este că aluminiul reacționează prost cu mediu alcalin și acid, formând o placă arsă pe fundul oalei. Adesea, producătorii adăugând acoperiri interioare suplimentare,  care pot elimina unele dintre dezavantajele acestui material.

Oale din ceramică

Au o conductivitate termică scăzută, dar pot să o păstreze mult timp. Unii susțin că, alimentele gătite în vase ceramice au un gust mai profund. Poate că acest lucru se datorează particularităților proprietăților transferului de căldură prin ceramică și așa-numitul regim de gătit blând, deoarece mâncarea se încălzește în mod uniform și treptat. Un dezavantaj semnificativ îl constituie fragilitatea materialului, care se poate descompune ușor, precum și sensibilitatea la șocuri și schimbările de temperatură.

Oale din fontă

Au o conductivitate termică scăzută, dar sunt mai fiabile și rezistente la influențele externe, spre deosebire de ceramică. Oala din fontă este perfect capabilă să pregătească alimente precum, carne, tocană de legume, pilaf. Aburul se produce datorită zidurilor groase și a fundului vasului, permițând alimentelor să se menține o lungă perioadă de timp la o temperatură uniformă. Dezavantajul oalelor din fontă este greutatea și faptul că sunt supuse coroziunii și ruginei.

Oale din inox

Sunt considerate cele mai populare și convenabile în utilizare. Oțelul inoxidabil nu oxidează și este rezistent la deformare. Astfel de oale au o conductivitate excelentă la căldură și o durată lungă de viață. Modelele moderne arata destul de gratios si cu grija cuvenită, nu își pierd aspectul mult timp.

TOP Cele mai buneoale pentru gătit la aburi

Oala de gatit cu aburi – 7L-JD3001

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

  • volum mare 7 l
  • pentru toate tipurile de sursă de căldură
  • 3 piese

Dezavantaje:

  • o singură oală.