Cheia dinamometrică nu este una dintre instrumentele cele mai necesare pentru mecanici, și, este pur și simplu indispensabilă pentru efectuarea de reparații complexe. Instalarea de roți este mai rapidă și mai sigură, dacă folosești o cheie dinamometrică, care îți permite să controlezi forța de răsucire a conexiunii filetate. Scopul cheilor dinamometrice este destul de extins: de la garajele și atelierele de automobiliști obișnuiți, până la stațiile de service profesionale și întreprinderile de producție. O astfel de popularitate a utilizării acestui instrument, se datorează proprietăților sale funcționale.

Ghidul cumpărătorului

Care este cea mai bună cheie dinamometrică, este o întrebare care este solicitată de mulți mecanici auto, care preferă să facă reparații minore și majore ale autoturismelor lor cu propriile mâini.

Tipuri

Cheile dinamometrice sunt de mai multe feluri, astfel:

 • Tip săgeată. Sunt caracterizate de un preț scăzut și cea mai mare eroare la măsurători, aproximativ 6% – 8%, cu excepția modelelor profesionale tip indicator. Sunt potrivite pentru lucrări care nu necesită o mare precizie la strângerea conexiunilor filetate.
 • Tip limită (snap). Sunt în intervalul de preț mediu, au o eroare mică (aproximativ 4%), cele mai multe sunt calibrate din fabrică și au un certificat de calibrare imbricat. Tipurile de chei dinamometrice de tip limită, sunt cele mai versatile și adesea folosite atât de tehnicienii de service profesioniști, cât și de amatori.
 • Cu indicarea cuplului digital. Sunt cele mai scumpe, dar în același timp cele mai exacte. Cele mai des folosite fie în producție, fie la stația de service. Eroarea este de aproximativ 1%. Au funcția de încărcare a datelor în Excel, funcția de programare a secvenței de sarcini și multe altele. Atunci când se repară o mașină modernă, este dificil să se facă fără cheia dinamometrică electronică, deoarece chiar și strângerea unei roți din aliaj necesită o strângere fixă.

Dimensiuni

Cheile de aproximativ 50 cm lungime, de regulă, sunt proiectate pentru a strânge piulițele cu o forță de cel mult 100 Nm. Acest lucru este suficient pentru majoritatea lucrărilor din atelierul de mașini. Cele care sunt egale sau mai mari de 70cm, vor  rezista până la 350 Nm. Pentru identificarea mai precisă a parametrilor cheii dinamometrice ai nevoie de un kit.

Metoda de păstrare

După utilizarea instrumentului, mecanismul de măsurare trebuie deplasat în poziția zero, deoarece nerespectarea acestei reguli va duce la o relaxare rapidă a arcului și la o funcționare incorectă. Este, de asemenea, foarte important să nu folosești cheia ca pe o cheie obișnuită pentru a desface nișele excesiv de strânse și ruginite și, bineînțeles, nu se recomandă aplicarea eforturilor mai mult decât cele pentru care este proiectată. Respectând regulile de lucru și depozitarea instrumentului, o poți folosi pentru o perioadă lungă de timp fără teama de erori inadmisibile.

Construcție

Cheia dinamometrică standard este compusă din următoarele părți:

 • mânere care sunt realizate din plastic sau cauciuc
 • carcasă metalică
 • pătrat pentru capete de față
 • o scară care arată forța de strângere

TOP Cea mai bună cheie dinamometrică

Cheie dinamometrica MicroClick MC 15, 3-15Nm, Proxxon 23345

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

 • profesionala
 • otel
 • cuplu de strângere 3-15 Nm

Dezavantaje:

 • pret prea mare