Păstrarea grădinii bine udată, este una din una dintre principalele criterii de a avea o grădină bine îngrijită și verde,  sănătoasă, iar pentru acest lucru există multe sisteme de irigații diferite pe care le poți lua în considerare. Toate acestea vin cu diferite avantaje și dezavantaje și, uneori, poate fi dificil să știi care este cel mai potrivit dispozitiv pentru grădina ta. Se pare că nu este suficient să ai doar un sistem de irigare pentru grădină, dacă nu ai un programator irigații pentru grădină, care să ajute la pornirea dispozitivului  pentru o funcționare optimă.

Ghidul cumpărătorului

Unul dintre cele mai importante elemente ale irigării automate prin picurare este programatorul. Acest dispozitiv reglează alimentarea cu apă, măsoară presiunea și stabilește cronometrul. Fără acest dispozitiv, irigarea automată prin picurare, în principiu, nu va funcționa. Este compus din mai multe părți care vor simplifica mult munca, iar programatorul pentru irigații prin picurare nu este singurul din această listă. Controlerul în sine este un mic panou de control cu ​​programe încorporate. Acesta poate seta prioritatea de udare a zonelor specifice, frecvențe, timp de început și de sfârșit, semnalul fiind trimis către supapă, prin care trece apa însăși. Înainte de a cumpăra un controler, trebuie să decizi cât de avansat dorești să fie. Acesta poate fi complet independent sau parțial manual.

Tipuri

  • Mecanic. Este cel mai simplu dintre omologii săi. Trebuie să fie activat manual, însă temporizatorul poate fi oprit singur, după ce proprietarul specifică timpul. Minimul poate fi setat pentru 1 minut, maxim – pentru 120 de minute. Dispozitivul funcționează cu baterii. Timerul funcționează cu ajutorul unei supape cu bilă, care reglează alimentarea cu apă.
  • Electronic (automat) cu control mecanic. Este un dispozitiv mai complex și poate avea mai multe funcții decât cele mecanice. Programatorul are un sistem de udare complet automatizat. Aparatul poate fi pornit și oprit singur, funcționând pe baterii. Proprietarul poate seta programul de lucru pentru o perioadă lungă de timp. Posibila perioada de umidificare – de la 1 minut până la două ore.
  • Electronic (programabile digital) cu program de control. Dispozitivele electronice sunt echipamente de ultimă oră, pe care poți instala simultan 16 programe. Instrumentele monitorizează toate procesele de irigare, iar prezența unei persoane nu este necesară aici. De asemenea, lucrează la baterii.

Principiul de funcționare

Toți acești programatori funcționează pe baza unuia dintre cele două mecanisme, principiul funcționării lor fiind diferite. Acest lucru înseamnă: o supapă solenoidală sau o supapă cu bilă. Programatoarele cu supape sunt utilizate în prezența unei centrale de alimentare cu apă. Acestea funcționează în limite de 0,2 atmosfere. Programatoarele electronice funcționează la presiune scăzută (de la 0 la 6  atmosfere) în sisteme de gravitație chiar și de la un butoi. Potrivite pentru udare fiind picurătoarele medicale. Dispozitivele cu mai multe valve  permit organizarea simultană a mai multor linii de irigare. Acestea sunt conectate la rețeaua electrică.

TOP Cele mai bune programatoare irigații pentru grădină

Programator pentru irigatii Karcher WT 4.000

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

  • pornire oprire automata
  • durata de funcționare 120 minute
  • lampa de control pentru programare

Dezavantaje:

  • nu are inclusă o baterie.