În ciuda abundenței și varietății de unelte de bucătărie, specialiștii cu experiență culinară preferă să aibă în arsenalul lor un mojar tradițional cu pistil. Acest accesoriu este cel mai vechi dispozitiv, cunoscut din timpuri străvechi. A fost folosit în egală măsură atât în ​​arta culinară pentru măcinarea condimentelor, cât și în farmaceutică pentru pisarea componentelor, în prepararea diferitelor poțiuni medicinale. Mai târziu a devenit un atribut indispensabil al bucătarilor și bucătarilor. Scopul principal al mojarului cu pistil este măcinarea ierburilor, condimentelor, nucilor și altor ingrediente alimentare. Profesioniștii bucătari și gospodinele experimentate știu că ingredientele sfărâmate în mojar, își păstrează nutrienții, dau farfuriei un gust unic și aromă bogată. Mojarul este un bol alungit profund și lat sau îngust, în care sunt așezate mirodeniile, pentru măcinat la consistența dorită cu ajutorul unui pistil.

Ghidul cumpărătorului

Primele mojare au fost făcute din materiale naturale, cum ar fi piatră, granit, marmură, lemn. Mai târziu au început să fie făcute din ceramică sau din metal. Dacă nu ai un astfel de dispozitiv, atunci este timpul să cumperi unul. Odată ce ai încercat să pisezi condimentele într-un mojar, nu vei mai dori niciodată să utilizezi condimente gata pisate din magazin.

Diferite materiale

  • Mojarul din marmură este potrivit pentru condimente uscate, deoarece acesta este capabil să absoarbă umezeala și reacționează activ la acizi.
  • Mojarul din piatră este un instrument indispensabil pentru măcinarea condimentelor  agresive.
  • Mojarul din porțelan, datorită fragilității crescute, este indicat pentru măcinarea delicată a condimentelor.
  • Mojarul din lemn este potrivit pentru descompunerea boabelor de piper, muștar, cristale de sare etc.
  • Mojarul din metal este potrivit pentru operațiuni de orice fel, deoarece este foarte puternic, durabile și nu absoarbe mirosurile.

Pistilul cu aspect accesibil, poate fi fabricat din orice material, prezintă performanțe ridicate și este utilizat în mod activ atât de bucătari profesioniști, cât și gospodine obișnuite. Condimentele pisate cu pistilul în mojar, dau un gust bogat mâncării și o aromă unică.

Dimensiuni

Piața modernă oferă o gamă largă de mojare de diferite tipuri. Este destul de ușor să alegi un mojar cu pistil, dacă ții cont de scopul lui. Pentru măcinarea mirodeniilor, cel mai potrivit este cel cu bolul înalt și îngust. Pentru a zdrobi și a sparge boabele de condimente și cristalele de sare, trebuie să acorzi atenție bolului larg.

Mod de întreținere

Pentru a face ca mojarul din metal să te servească cât mai mult posibil, trebuie spălat imediat după utilizare, șters și uscat și apoi depozitat într-un loc uscat. În caz contrar, nu va putea evita rugina. Mojarul din lemn, deși este realizat din lemn de esență tare, nu poate fi înmuiat  perioade lungi de timp în apă și uscat la temperaturi ridicate. Un mojar din marmură sau granit este o opțiune bună opțiune în bucătărie. Prin achiziționarea unui astfel de obiect pentru bucătăria ta, trebuie să știi că această piatră are capacitatea de a absorbi umezeala și de a se sparge la lovituri foarte dure.

TOP Cele mai bune mojare cu pistil

Mojar cu pistil Jamie Oliver

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

  • pentru verdețuri și semințe
  • din granit
  • elegant și durabil.

Dezavantaje:

  • se poate sparge la lovituri foarte dure.