Fiecare grădinar știe foarte bine că udarea manuală a plantațiilor verzi pe teren este o ocupație plictisitoare. Astăzi, există multe dispozitive destinate udării plantelor. Printre acestea sunt incluse și aspersoarele de grădină. Temperaturile ridicate de vară și perioadele lungi fără precipitații, confirmă în mod constant faptul că irigarea este necesară pentru obținerea unor randamente ridicate în grădină.

Ghidul cumpărătorului

Aspersoarele sunt dispozitive din plastic sau metal, care stochează apă și apoi o eliberează sub presiune în anumite direcții. Ele sunt utilizate pentru udarea grădinilor, a peluzelor de flori, a gazonului etc. Modelele sunt destul de variate, astfel încât modurile în care acestea dispersează apa sunt, de asemenea, foarte diferite. De asemenea, sunt esențiale în orice grădină, deoarece pot iriga zone mari de teren, rapid și fără a consuma multă apă. Aceasta este una dintre principalele sale virtuți: folosirea rațională a apei. Același avantaj este acordat agriculturii, fiind esențial în regiunile unde apa este insuficientă.

Tipuri

Există mai multe tipuri de aspersoare și, fiecare are un design propriu,  caracteristici diferite, deși toate au același proces de operare, și anume, de a elibera apa sub presiune.

Aspersoarele rotative sunt cele mai comune și cunoscute. Ele sunt folosite pentru udarea grădinilor și pentru a păstra gazonul în stare bună. Au, de obicei, părți mecanice care distribuie apa în mai multe moduri, într-un mod egal și rotativ. Aspersoare circulare sunt potrivite pentru irigarea gazonului și a plantelor și sunt ușor de instalat. Odată ce dispozitivul este așezat pe sol, trebuie să-i conectezi frutunul și să-l pui în funcțiune.

Aspersoarele pulsate sunt cele mai potrivite pentru zonele de amenajare a teritoriului. Acestea sunt dotate cu limitatoare stânga-dreapta, ce pot fi reglate gradat în funcție de domeniul de aplicare.

Aspersoarele dreptunghiulare sunt utilizate pe scară largă pentru a iriga zonele delimitate, cum ar fi o grădină de legume. Pentru a le folosi, trebuie să reglezi marginea de oscilație și lățimea de proiecție.

Aspersoarele Trepied sunt modele  atașate pe un trepied pentru a avea un domeniu de aplicare mult mai vast, și pot fi folosite atât pentru udarea grămdinilor, cât și în scopuri agricole.

Regulatoare de presiune

Regulatoarele de presiune sunt accesorii ale aspersoarelor instalate în tuburile acestora, care au rolul de a menține presiunea într-un interval îngust, pentru a evita fluctuațiile de presiune ale sistemului de irigare prin aspersiune. Astfel distingem patru tipuri fundamentale:

  • Presiune scăzută:  de aproximativ 1,5-2 l/cm2, au o gamă de acțiune între 10-14 m și debite mai mici de 1 m3/h.
  • Presiunea medie:  de aproximativ 2,5-4 l/cm2, au o gamă de acțiune între 10-16 m și debite de 1 până la 6 m3/h.
  • Presiune ridicată:  de aproximativ 5-6,5 l/cm2, au o rază de acțiune între 16-20 m și debite de 6 până la 40 m3/h.
  • Tunuri: o presiune mai mare de 7 l/cm2, au un domeniu de acțiune între 30-50 m și debite mai mari de 40 m3/h.

TOP Cele mai bune aspersoare de grădină

Aspersor oscilant pentru furtun de gradina Fiskars

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

  • 17 jeturi
  • compatibil cu orice tip de furtun
  • oscilant, ajustabil.

Dezavantaje:

  • material plastic.