Ușoare și confortabile în operare, aparatele de sudură sunt produse în zeci de modele cu caracteristici tehnice diferite. Aparatele de sudură sunt echipamente pentru îmbinarea pieselor metalice prin sudare. Atunci când alegi modelul adecvat, trebuie să știi natura lucrării și tipul de metale cu care vei lucra.

Ghidul cumpărătorului

Primul și principalul factor în alegerea unui aparat de sudură, este domeniul său de aplicare.

Clase

De uz casnic. Este destinat lucrărilor de sudare cu volum mic. Modul de funcționare a dispozitivului este scurt, dispozitivul necesitând pauze lungi după 5-10 minute de funcționare. Curentul  este de numai 120-200 A.

Clasa profesională. Aparatele de acest tip sunt utilizate pentru sudarea țevilor în timpul reparațiilor de comunicații, fabricarea de cadre și structuri metalice. Modul de funcționare, fără pauze,  poate fi lung. Calitatea sudării este ridicată. Curent de sudare – 200-300 A.

Clasa industrială. Sudarea se realizează la instalații industriale, în regim de funcționare continuă în cursul zilei, cu mici întreruperi. Curent de sudare – 250-500 A.

Tipuri

Transformatoare

Sunt dispozitive ieftine și simple în design, însă sunt aparate de sudat grele și voluminoase. Sudarea se face pe curent alternativ. Din acest motiv, pot fi sudate numai metale feroase (fontă, oțel).

Redresoare

Sunt aparate de sudură de bază, dar sudarea se face cu curent continuu. Din acest motiv, puterea și calitatea conexiunii sunt mai mari, iar consumul de materiale este mai mic. Se utilizează de obicei în industrie.

Invertoare

Sunt dispozitive compacte și ușoare (cca 3 kg). Sunt recomandate pentru mediul casnic și pentru sudorii începători. Sunt caracterizate printr-un arc stabil și pot fi utilizate pentru sudarea metalelor neferoase, foi metalice subțiri.

Semiautomate

Sunt aparate productive, optime pentru funcționarea continuă. Sunt capabile să lucreze cu tot felul de metale și sunt utilizat pe scară largă în atelierele de reparații auto.

Electrozi

Probabil, nu este un secret pentru nimeni că electrozii sunt materiale pentru sudură. Materialele de sudură includ și alte accesorii, de exemplu fluxuri de sudură, tije de umplere, sârmă, gaze protectoare etc.

Clase de bază

 • Electrozi pentru sudarea oțelurilor aliate rezistente la căldură
 • Electrozi pentru sudarea oțelului din aluminiu cu proprietăți speciale
 • Electrozii pentru sudarea oțelurilor structurale cu sudură cu arc
 • Electrozi pentru sudarea metalelor
 • Electrozi pentru sudarea metalelor neferoase
 • Electrozi pentru sudarea fontei.

Tipul de acoperire

 • A-  sunt electrozi acoperiti cu acid, care contin oxizi de fier, siliciu si mangan.
 • B – stratul principal, este acoperit cu carbonat de calciu și fluorura de calciu.
 • C – acoperire cu celuloză. Principalele componente ale stratului de celuloză sunt făina și alți constituenți organici. Aceste componente sunt adăugate, în special, pentru a crea un scut în timpul sudării.
 • P – electrozi cu acoperire rutilă. Componenta principală este rutila, dar în afară de aceasta, există și multe substanțe organice și minerale în stratul de acoperire. Aceste substanțe garantează o ușoară spumare a metalului și dau un scut de protecție în timpul procesului de sudare.

TOP Cele mai bune aparate de sudură

Aparat sudura cu ventilator Steinhaus PRO-EW160P, 160A, 230V, Electrod 2-4mm, 18.5kg

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

 • roți transport
 • ventilator răcire
 • clasa de protectie: IP 21

Dezavantaje:

 • nu este profesional.