Calitatea tăierii plăcii de gresie sau faianță, depinde de instrument. Momentele abordării instrumentelor clasice au dispărut, astăzi fiind adesea imposibil să faci față unui nivel decent de lucru, fără a avea instrumentele adecvate. Acest aspect este destul de important atunci când ai de tăiat ceramică.

Ghidul cumpărătorului

Aparatele mecanice de tăiat materialele moderne din ziua de azi,  nu garantează o tăiere calitativă a plăcilor de gresie și faianță. Prin urmare, pentru a realiza o tăiere ideală, acordă atenție instrumentului electrice.

Tipuri

Manuală

Este cel mai simplu tip de instrument de tăiere, alimentat de la rețea sau de baterii. Principiul de funcționare este similar cu USM, diferențele constând în tipul materialului. Este realizată cu:

  • mâner confortabil
  • talpă de sprijin
  • ajustarea adâncimii imersiunii discului și a unghiului de înclinare
  • posibilitatea de a conecta un colector de praf sau recipient cu apă (pentru tăierea umedă).

Caracteristica acestui dispozitiv, este compactitatea și independența de rețea.

Electrică Staționară

Staționară cu motor orientat inferior. Acest instrument încorporează calitatea de tăiere fără praf, adică este o mașină cu răcire cu apă, care împiedică imprastierea prafului. Este ideală pentru tăierea plăcilor mari. Pentru tăiere, este dotată cu un disc de diamant. Orientarea inferioară a motorului o face o mașină compactă, fiind foarte ușor de depozitat. Dezavantajul acestor unelte este necesitatea de a purta manual placa de gresie sau faianță de-a lungul liniei de tăiere. Anumite abilități îți permit să faci acest lucru fără probleme, însă dacă placa este mai mare, atunci este mai dificil. Mașinile sunt echipate cu șine de ghidare care facilitează fixarea plăcilor, însă pentru dimensiuni mici.

Staționară cu motor orientat superior. Mașina electrică de tăiat, de acest tip, este un instrument profesional. Este necompactă, relativ scumpă și constructiv complexă. Există două tipuri de mașini „top-drive” cu răcire cu apă:

  • Bridge. Partea de tăiere este mobilă, se deplasează de-a lungul ghidajelor.
  • Console. Platformă mobilă și consola fixă.

Viteza de rotație

Viteza mare a axului nu joacă un rol semnificativ, importantă fiind calitatea tăierii. În general discul de diamant realizează 2-3 mii de rotații pe minut.

Puterea motorului

Acest parametru este important. Pentru plăcile de faianță și gresie ai nevoie de o mașină cu o putere a motorului de  750-1500 wați, în timp ce pentru granit și marmură sunt necesari doar câțiva kilowați. Puterea depinde de dimensiunea mașinii.

Înălțimea de tăiere

Acesta este unul dintre cei mai importanți factori. Mașinile electrice de tăiat, sunt achiziționate pe baza grosimii materialului cu care se lucrează. Mașinile profesionale, nu au nevoie de astfel de indicatori. De obicei, adâncimea tăierii trebuie să varieze în intervalul de 40-110 mm, iar în plus, înălțimea trebuie să fie reglabilă.

TOP Cele mai bune mașini de tăiat gresia și faianța

Masina de taiat gresie si faianta, aparat Profesional dispozitiv cu rulmeti 800 cm CORONA EXCLUSIVE

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

  • profesională
  • ghidaj central culisant
  • suport prevăzut cu cauciuc antiderapant.

Dezavantaje:

  • mode de operare manual.