Un gazon bine îngrijit este întotdeauna admirat. Pentru a menține starea ideală a gazonului, nu este suficient doar să tai iarba, să o uzi și să o fertilizezi, ci, este necesar să scoți ierburile și mușchii de pe suprafața pământului, să aerezi gazonul și, dacă este necesar, să reconstruiești stratul prin scarificare. Întreținerea atentă a gazonului implică utilizarea de instrumente, amintind de un scarificator pentru gazonAcest tip de instrument este indispensabil în acele cazuri când trebuie să cureți gazonul de iarba veche, să restabilești solul și să-l saturezi cu aer.

Ghidul cumpărătorului

Scarificatoarele sunt capabile să elimine paiele din gazon,  tulpini de iarbă, mușchi și chiar gunoi. Elementele cheie ale designului , sunt lamele verticale care nu străpung, ci tăie stratul superior al gazonului. Acest echipament este folosit nu numai pentru a colecta resturile acumulate, ci și pentru a forma superior al gazonului. Merită să spunem că adâncimea tăierii este determinată individual de fiecare proprietar.

Material

Carcasa dispozitivului poate fi făcută din plastic puternic sau din metal, de exemplu, din aluminiu. Cutia metalică, desigur, este mai durabilă decât plasticul, dar mărește masa dispozitivului. Și deoarece sarcina scarificatorului este de a subția stratul superior al pământului, greutatea suplimentară poate deteriora gazonul. Specialiștii recomandă, dacă este posibil, achiziționarea unui instrument cu o carcasă din plastic.

Cuțite

În interiorul carcasei există un tambur cu cuțite – principalul și singurul organ de lucru al scarificatorului. Când se rotește, tamburul taie brazdele din stratul superior al solului cu ajutorul  cuțitelor.

Recipient

Dacă scarificatorul prezintă un container de colectare a resturilor, alege modelul cu cel mai mare volum de colectare. Iarba uscată, frunzișul și buruienile au un volum mare, iar un recipient mic este ineficient. Volumele mici ale colectorului, vor conduce la opriri frecvente ale lucrului, pentru a îndepărta gunoiul.

Tipuri

Scarificator manual. Are un preț accesibil, însă dezavantajul este că trebuie acționat manual, plimbând dispozitivul pe suprafața gazonului.

Scarificator mecanizat. Este destul de accesibil, este ușor de utilizat pe suprafețe mari de teren și presupune un minim de efort din partea utilizatorului.

Tip de alimentare

Alimentarea scarificatoarelor poate fi cu acumulator, cu electricitate sau cu carburant. Cele cu carburant prezintă avantajul de a lucra fără a fi dependent de un cablu de alimentare, însă dezavantajul este că nu poate lucra suprafețe mai mari de 400 mp. Cele cu electricitate pot lucra la capacitate maximă pe o suprafață de până la 800 mp, însă sunt dependente de un cablu de alimentare la curent electric. Dispozitivele cu carburant au un nivel de lucru destul de ridicat, putând lucra pe o suprafață de până la 1000 mp, însă dezavantajele sunt evidente. Piesele trebuie schimbate periodic, nivelul de zgomot este mare și prezintă emisii de noxe.

TOP Cele mai bune scarificatoare pentru gazon

Scarificator electric pentru gazon Einhell GC-ES 1231

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

  • putere motor 1200 w
  • pornire automată
  • motor electric.

Dezavantaje:

  • pentru o suprafață mică de lucru, 300 mp.