Un pistol de lipit este semnificativ în arsenalul sculelor de la domiciliu și este, de asemenea, ca un ac de cusut pentru o gospodină diligentă. Acest instrument este important în rezolvarea problemelor conexiunii microcircuitelor, creând contacte între părți, prin încălzire. Pentru a lucra eficient în această direcție, trebuie să știi cum să alegi un pistol de lipit, care poate fi electric sau manual.

Ghidul cumpărătorului

Tipuri

Pistoalele de lipit sunt diferite și, în majoritatea cazurilor, ele sunt clasificate în funcție de tipul de încălzire și de sursa de alimentare.

  1. Ceramică și nicrom. Ele diferă în funcție de materialele încălzitorului. Pistoalele de lipit de tip nicrom, sunt echipate cu o spirală de sârmă,  care se încălzește cu ajutorul curentului electric  alternativ. Modelele ceramice nu folosesc spirale, ci bare de ceramică, care sunt încălzite datorită contactelor aduse acestora. Aceste pistoale de lipit sunt cele mai perfecte, prezentând durabilitate în utilizare.
  2. Inducție și impuls. Tipul de inducție al dispozitivelor funcționează prin încălzirea bobinelor speciale. În esență, prin incandescența vârfului feromagnetic. Pistolul de lipit cu  impuls constă în apăsarea și menținerea alternativă a butonului de pornire.
  3. Gaz, termo-aer, infraroșu. Aceste tipuri de pistoale de lipit se folosesc  nu numai în domeniul electronicii. De exemplu, există dispozitive portabile cu gaz care pot fi utilizate chiar și într-un loc în care nu există o conexiune la rețea. Modelele cu aer termic sunt realizate cu ajutorul aerului încălzit, produs de o duză de fier de lipit. Aparatele de lipit în infraroșu, față de alte dispozitive,  lucrează în detrimentul radiației de frecvență.

Tensiunea de alimentare

Tensiunea de alimentare, definește domeniul de aplicare a instrumentului. Mulți aleg opțiunile care funcționează în rețeaua de 220V. Dar, dacă vorbim despre siguranța maximă, atunci merită să cumperi acele pistoale electrice de lipit , care sunt proiectate pentru niveluri de tensiune în limitele de 100 – 150 V. Elementul de încălzire, este de asemenea un parametru important. Și în această privință, este puțin mai bun pistolul de lipit de tip nicrom de 100-150 W, față de ceramică.

Mâner

Prezența mânerelor termoizolante oferă confort în funcționare, dispozitivul fiind utilizat în siguranță. Cel mai optim mâner, este cel din lemn.

Materiale

Pistoalele de lipit pot avea carcasa din:

  • Plastic. Acesta este un material ușor, dar are o durată scurtă de viață.
  • Fier. Este un material rezistent și foarte puternic, însă este greu să lucrezi cu el din cauza greutății.
  • Lemn și metal. Aceasta este o variantă pentru pistolul de lipit manual. Cu mânerul din lemn și țeava de lipit din metal, dispozitivul oferă o combinație optimă.

TOP Cele mai bune pistoale de lipit

Pistol electric de lipit Einhell TC-GG 30

Vezi păreri și preț pe eMAG

Avantaje:

  • 3 Capete schimbabile
  • 3 batoane de lipit
  • mâner ergonomic

Dezavantaje:

  • nu este profesional.