Recomandari televizoare 2022

Televizoare Buget mediu

Televizoare Buget mediu

Televizoare 1000-2000 lei
Televizoare Performante

Televizoare Performante

Televizoare 2000-4000 lei
Televizoare de top

Televizoare de top

Televizoare peste 4000 lei

Lumea televizoarelor arata tot mai bine in fiecare zi si de asemenea este tot mai confuza. Astazi, in magazine exista o gama larga de dispozitive de inalta definitie HD si seturi 4K Ultra High Definition, cu ecrane de dimensiuni mari, care de multe ori au un cost pe masura.  Factorii decisivi pentru cei mai multi cumparatori sunt dimensiunea ecranului si pretul. Cea mai larga gama de optiuni a ecranelor, este cea cuprinsa intre 70 cm varianta pentru dormitor si bucatarie si peste 2 m, variata pentru camere de zi si living-uri.

4K Ultra HD

Producatorii continua sa mearga pe variantele Ultra HD sau pe formatul 4K, care ofera de 4 ori mai mare numarul de pixeli ai unui HDTV. Preturile pentru 4K sunt in scadere, insa pornind de la pretul pentru modelul cu diagonala de 127 cm (50 inch) care costa cu aproximativ 10% mai mult decat varianta HD. Companiile producatoare introduc o multime de caracteristici superioare cum ar fi Ultra HD Premium, Dolby Vision si HDR pentru a da calitate ecranelor si pentru a putea mari pretul de comercializare. O extensie a formatului Ultra HD, spre exemplu, ofera o imbunatatire a culorilor si a luminozitatii, ceea ce duce la o marire a pretului.

Care mai importante caracteristici ale unui televizor

Daca nu ai timp sa stai si sa studiezi caracteristicile unui televizor, atunci cand vrei sa cumperi unul, iata cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare:

  • In primul rand nu cumpara un televizor cu o rezolutie mai mica de 1080 pixeli (spre exemplu evita seturile 720 p).
  • Nu cumpara un televizor cu o rata de reimprospatare de 120 Hz.
  • Ia in considerare un televizor 4K Ultra HD daca doresti sa ai performanta de vizionare mai mult de 5 ani de la momentul cumpararii.
  • Televizoarele OLED arata mult mai bine decat un LCD standard sau cel cu LED-uri, insa acesta costa mult mai mult.
  • Cauta un set compatibil HDR care ofera culori mult mai realiste.
  • Ignora specificatiile de contrast Ratio deoarece producatorii trec aceste numere fictiv. Ai incredere in proprii ochi.
  • Cauta sa aiba cel putin 4 porturi HDMI.
  • Televizoarele curbate sunt o declaratie de moda. Ele nu beneficiaza de o calitate a imaginii mai buna decat cele cu ecrane plate.
  • Cele mai bune televizoare din zilele de astazi  sunt „televizoare inteligente”, deci nu te lasa pacalit daca vei vedea acest mesaj, crezand ca ai facut o mare afacere.

 Dimensiunea ecranului

Fie ca esti in cautarea unui televizor standard sau a unuia de inalta performanta, cel mai mare factor de decizie este dimensiunea ecranului. Ia in considerare numarul membrilor familiei. Cu cat acesta este mai mare, cu atat si ecranul trebuie ales mai mare. Apoi trebuie sa ai in vedere dimensiunea spatiului in care vei dispune televizorul, deoarece trebuie sa ai un anumit confort in acel spatiu. Pentru o camera de zi normala, diagonala ecranului trebuie sa fie de minim 140 cm. Dimensiunea ecranului depinde, de asemenea, de cat de aproape stai de televizor. Practic, in cazul in care poti vedea pixelii individuali ai ecranului, inseamna ca esti foarte aproape de ecran, ceea ce nu e bine pentru sanatatea ochilor tai. O regula buna este sa stai la o distanta apreciabila de televizor, care este de 3 ori mai mare decat inaltimea ecranului HD si de 1,5 ori mai mare decat inaltimea ecranului 4K Ultra HD. Pentru linia de fundal, alege o dimensiune a ecranului cu rezolutia corespunzatoare.

 Rezolutia ecranului: 4K sau HD?

Rezolutia descrie claritate imaginii televizorului, de obicei in ceea ce priveste pixelii liniilor orizontale. Un HD poate suporta numai 720 p, ceea ce inseamna ca setul afiseaza 720 de linii scanate progresiv la o singura trecere. Cele mai multe HDTV -uri astazi, sunt singurele care suporta formatul HD 1080 pixeli. De asemenea rezolutia Full HD are numai 1080 de linii orizontale. Ca o recomandare,  modelele cu 720 p sunt de evitat.  Modelele 4 K au de patru ori mai mare numarul de pixeli decat ecranele HDTV curente. Vorbim de 2160 linii orizontale sau 3840 x 2160 pixeli. Cel mai mare beneficiu al televizoarelor 4K este ca obiectele mici de pe ecrane se pot vedea in detaliu, iar textele mult mai clare. In general imaginile apar mai bogate si mai realiste decat pe un HDTV, dar beneficiile pot fi subtile.

 HDR: merge cu Wide Color

HDR este o noua caracteristica a setului 4K Ultra HD si reprezinta o gama dinamica ridicata, facand referire la capacitatea sa de a oferi mai multe culori, mai multe niveluri de contrast si o luminozitate crescuta. HDR este in esenta, o actualizare a formatului Ultra HD sau 4K, nefiind aplicabila la HD  cu 1080 pixeli. Pentru acesta noua facilitate, factorii TV sunt botezati cu noi denumiri pentru a le putea distinge de televizoarele standard Ultra HD 4K.

Ultra HD Premium este numele adoptat de UHD Alliance, un grup industrial comercial. Zeci de companii sustin aceasta specificatie minima de baza pentru compatibilitatea HDR, astfel incat poti vedea pe un numar tot mai mare de televizoare, denumirea Ultra HD Premium.

Dolby Vision este o versiune mai exigenta a HDR-lui, creata si licentiata de catre cei care au implementat Dolby, de reducere a zgomotului si a sunetului surround. In teorie, Dolby Vision trebuie s indeplineasca o serie de criterii stricte pentru a afisa continutul HDR, facand o diferentiere de performanta vizibila.

Anumite televizoare sunt compatibile Ultra HD Premium, cum ar fi Samsung, altele sunt compatibile Dolby Vision, iar unele dintre acestea sunt compatibile cu ambele, cum ar fi LG. Pentru a usura alegeea cumparatorilor, Sony va merge singur cu eticheta Ultra HD Premium si cu licentierea Dolby Vision.

 Rata de reimprospatare rapida

Rata de reimprospatare exprimata in Hertz (Hz) descrie modul si de cate ori  este actualizata pe secunda  o imagine ce este afisata pe ecran. Rata de reimprospatare standard este de 60 de ori pe secunda, sau 60 Hz. Cu toate acestea, in cadrele cu obiecte in miscare rapida, o rata de improspatare de 60 Hz poate face ca lucrurile sa arate neclare, in special pe LCD HDTV. Deci pentru a crea o imagine mai solida, producatorii au dublat rata de reimprospatare la 120 Hz, iar in unele cazuri pana la 240 Hz.

 HDMI si conexiuni

La cumpararea unui televizor conexiunea poate fi de multe ori ultima dintre catacteristicile alese, dand o atentie mai mica numarului de intrari HDMI. Producatorii care doresc sa-si reduca costurile ofera mai putine porturi pentru conexiune. Adaugand o linie de sunet, un Chromcast si o consola de jocuri, poti spune ca ai ocupat deja trei porturi.  Daca te-ai decis deja la un televizor 4K Ultra HD, asigura-te ca porturile suporta HDMI 2.0 pentru a putea fi adaptate la viitoarele surse Ultra HD. Multe televizoare de pe piata au doar un singur port care accepta schema 4K de protectie si copiere, cunoscuta sub numele de HDCP 2.2 care ofera latime mare a benzii Digital Content Protection.

 LED si LCD

Ecranele HD si Ultra HD folosesc diode emitatoare de lumina numite LED-uri, pentru a ilumina ecranul LCD si poate fi extrem de subtire. Multe dintre aceste televizoare se pot aprinde in mod dinamic pe anumite portiuni ale ecranului, pentru a reprezenta mai bine amestecul de zone luminoase cu zonele intunecate dintr-un cadru. O alta tehnologie numita Quantum Dot devine din ce in ce mai frecventa, stimulata de cerintele HDR pentru a produce o gama mai larga de culori diferite si luminozitate. Un LCD foloseste puncte cuantice printr-un strat de diferite dimensiuni Nanocristal care au ca rezultat un spectru larg de culori si luminozitate.

[kkstarratings]