Recomandari invertoare de sudura/aparate de sudura

Cea mai buna alegere * 160 A, 230 V, electrod 1.6-4 mm

Cea mai buna alegere * 160 A, 230 V, electrod 1.6-4 mm

Velt MMA 160
Pre╚Ť foarte bun * afisaj electronic, electrod 1.6-4mm

Pre╚Ť foarte bun * afisaj electronic, electrod 1.6-4mm

STROMO SW 295
Invertor semiprofesional* Afisaj Electronic, accesorii incluse

Invertor semiprofesional* Afisaj Electronic, accesorii incluse

Campion Ural Mash 350 XL
Invertor profesional - 140 A, 230 V, electrod 1.6-3.25

Invertor profesional - 140 A, 230 V, electrod 1.6-3.25

Velt MMA 140

 Cum alegi cele mai bune invertoare pentru sudură

La mijlocul secolului al XX-lea, erau folosite dispozitive de sudur─â de dimensiuni foarte mari, iar lucrul cu ele nu era ├«ntotdeauna convenabil.┬á├Änc─â din anii 70, au ├«nceput s─â apar─â invertoarele de sudur─â.┬áSpre deosebire de transformatoare, invertoarele sunt capabile s─â transforme ├«n mod repetat curentul.┬á Invertorul de sudur─â prime╚Öte curent alternativ dintr-o re╚Ťea de alimentare conven╚Ťional─â de consum (┬á220 V┬á) sau din trifazic industrial (┬á380 V┬á), ├«l converte╚Öte ├«n DC, apoi ├«l converte╚Öte din nou ├«ntr-o frecven╚Ť─â ├«nalt─â de la 20 la 50 kHz ╚Öi apoi scade tensiunea la 70-90 Vol┼úi cu curent cresc─âtor la 100-200 A. Rezultatul este un curent de ├«nalt─â frecven╚Ť─â cu parametri necesari pentru sudare. In prezent, produc─âtorii de echipamente de sudur─â produc, inclusiv modele de uz casnic.

 Ghidul cumpărătorului

 Clase de invertoare de sudură și sfera de aplicare

├Änainte de a ├«ncepe alegerea echipamentului potrivit, este important s─â ╚Ötii c├ót de des ╚Öi c├ót de intens vei folosi invertorul de sudur─â.┬áInvertoarele pentru lucr─âri casnice┬á╚Öi┬áinvertoarele de sudur─â profesionale┬ádifer─â at├ót ├«n ÔÇő func╚Ťionalitate, c├ót ╚Öi ├«n privin╚Ťa pre╚Ťului.┬á┬áToate modelele existente pot fi ├«mp─âr╚Ťite ├«n trei clase ├«n domeniu.

Invertoarele de sudur─â pentru uz casnic┬ásunt utilizate pentru cantit─â╚Ťi mici de lucru.┬áSe pot folosi timp de 5-10 minute, dup─â care este necesar─â o pauz─â.┬áCea mai bun─â zon─â de aplicare a acestor echipamente este repara╚Ťia la domiciliu ╚Öi lucrul cu structuri metalice care nu necesit─â sudur─â de ├«nalt─â calitate.┬á├Än cele mai multe cazuri, se aplic─â numai sudura manual─â cu arc MMA. Curentul este ├«n intervalul de┬ála 20 la┬á200 Amperi.┬áAcest lucru ├«╚Ťi permite s─â lucrezi cu metale cu o grosime de 1 p├ón─â la 10 mm.

Invertoarele de sudur─â profesionale sunt┬ámult mai bine adaptate pentru utilizarea de zi cu zi.┬áAcestea ofer─â sudur─â de ├«nalt─â calitate ╚Öi sunt capabile s─â reziste la sesiuni de lucru lungi f─âr─â ├«ntreruperi.┬á├Än plus, fa╚Ť─â de sudarea manual─â prin arc, aceste invertoare profesionale sunt capabile s─â lucreze cu bioxid de carbon (TIG) ╚Öi gaz inert (MIG / MAG).┬áRezisten╚Ťa maxim─â a curentului de sudur─â este de aproximativ 250-280 A. Echipamentele profesionale sunt utilizate ├«n repararea comunica╚Ťiilor, sudarea ╚Ťevilor, a cadrelor ╚Öi a structurilor metalice.

Invertoarele de sudura┬áindustriale sunt create pentru a lucra in produc┼úie.┬áEle sunt caracterizate de dimensiuni mari ╚Öi sunt capabile s─â genereze un curent cu o for╚Ť─â de p├ón─â la 500 de amperi, put├ónd lucra ├«n timpul ├«ntregii zile cu pauze scurte.

┬áFunc╚Ťionalitate

Există o mare varietate de modele de invertoare de sudură. La companii se poate utiliza laser, difuzie, ultrasunete, laser, electroslag și orice altă metodă de sudură specializată, potrivită pentru diverse sarcini. Dar toate acestea sunt standarde industriale. Pentru nevoile interne, cel mai adesea sunt utilizate 4 tipuri, fiecare dintre ele având propriile sale avantaje și dezavantaje.

 MMA

Sudarea manuală cu arc. Procesul de sudare are loc cu ajutorul electrozilor de lipit, tije metalice cu acoperire specială. Aceasta este metoda cea mai simplă și cea mai populară de sudură. Sudarea manuală cu arc MMA este întotdeauna furnizată ca un primator în invertoarele de uz casnic. Dispozitivele profesionale, desigur, sunt, de asemenea, capabile să lipească cu ajutorul electrozilor de topire.

 TIG

Sudura cu arc. Tehnologia de sudare cu arc ├«n gaz inert are loc utiliz├ónd un electrod de wolfram neconsumabil.┬áPunctul de topire al tungstenului este la nivelul de 3500 de grade, astfel ├«nc├ót tipul de sudur─â TIG face posibil lucrul cu materiale refractare (font─â, titan) ╚Öi metale dificil de tratat termic, de exemplu, din aluminiu.┬áAtunci c├ónd alegi un material de lucru, este necesar s─â iei ├«n considerare marcajul color al electrozilor tungsten utiliza╚Ťi pentru un anumit metal sau aliaj.
Dac─â ├«n timpul sud─ârii cu arc electrodul MMA se tope╚Öte, ├«n acest caz lipirea este alimentat─â manual.┬áGazul inert, creeaza un nor de protec╚Ťie ╚Öi serve╚Öte la protejarea metalului de oxidare ├«n timpul procesului de sudare, adic─â ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte calitatea sudurii.┬áCel mai adesea, argonul este utilizat ca ╚Öi gaz de protec╚Ťie.┬áArgonul nu este singurul gaz folosit, ci, de asemenea, poate fi utilizat ╚Öi azot, heliu sau diverse amestecuri de gaze.

 MIG / MAG

Dac─â tipurile MIG ╚Öi MAG sunt specificate ├«n caracteristicile invertorului de sudur─â, aproape ├«ntotdeauna ├«nseamn─â c─â este un echipament pentru sudur─â semi-automat.┬áBaza cre─ârii acestei metode a fost ideea utiliz─ârii unui electrod „infinit”, care face posibil─â cre╚Öterea semnificativ─â a productivit─â╚Ťii ├«n timpul sud─ârii.
Astfel, ├«n echipamentele semi-automate nu se folosesc electrozii interschimbabili, ci un fir special de topire cu con╚Ťinut de magneziu sau siliciu, lungimea c─âreia poate fi aproape oric├ót.┬á├Än procesul de sudur─â, firul este alimentat ├«n mod continuu, iar procesul de alimentare este controlat de sudor.

 CUT

Tehnologia de sudur─â cu plasm─â se bazeaz─â pe principiul intercal─ârii materialelor de c─âtre un flux de gaz ionizat comprimat (plasm─â).┬áAceasta este, ├«n acest caz, nu arcul electric care ac╚Ťioneaz─â asupra materialului, ci plasma ├«nc─âlzit─â la o temperatur─â foarte ridicat─â (de la 5.000 la 30.000 de grade). Dispozitivele cu plasm─â sunt mai scumpe dec├ót cele obi╚Önuite, deoarece este necesar un invertor dublu pentru a asigura procesul de sudare: cel principalul ╚Öi cel auxiliar.┬áCel auxiliar este necesar pentru aprindere, iar cel principal controleaz─â ╚Öi regleaz─â procesul de lucru. Tehnologia de sudare cu plasm─â CUT este adesea comparat─â cu TIG, deoarece ambele utilizeaz─â electrozi non-consumabili.┬áCu toate acestea, CUT are anumite avantaje.

 Tensiunea de intrare

Invertoarele de sudur─â sunt alimentate de un curent standard (220 V) sau de o re╚Ťea trifazat─â (380 V).┬áAparatele electrocasnice pot fi conectate la o priz─â regulat─â.┬áCele profesionale pot fi compatibile cu re╚Ťeaua de alimentare trifazat─â. Uneori un invertor de sudur─â ofer─â ambele op╚Ťiuni de conectare.┬áAtunci c├ónd alegi, este necesar s─â acorzi aten╚Ťie nu numai tipului de conectare la re╚Ťeaua de alimentare, ci ╚Öi sensibilit─â╚Ťii invertorului la c─âderi de tensiune.┬áPentru re╚Ťelele urbane, o devia╚Ťie de 10-15% este destul de probabil─â, dar aproape toate modelele sunt proiectate pentru astfel de salturi.

┬áRezisten╚Ťa curentului de sudur─â ╚Öi diametrul electrozilor

De rezisten╚Ťa curentului de sudur─â depinde ├«n mod direct de ad├óncimea de t─âiere a metalului ╚Öi de grosimea electrozilor cu care trebuie s─â lucrezi.┬á Invertoarele de uz casnic MMA au cel mai adesea o gam─â de curent de la 20 la 200 de amperi.┬áCu toate acestea, atunci c├ónd alegi, trebuie s─â iei ├«n considerare faptul c─â valorile care nu sunt ├«ntotdeauna indicate ├«n caracteristici, corespund de fapt valorilor reale.┬áAcest fenomen este deosebit de relevant pentru tehnologia chinez─â.┬á├Än m─âsurarea real─â, foarte multe modele nu dau 200 Amperi indica╚Ťi, prin urmare este ├«ntotdeauna mai bine s─â achizi╚Ťiona╚Ťi un astfel de invertor cu o marj─â de 50-60 de unit─â╚Ťi (250-260 Amperi).

De exemplu, pentru sudarea o╚Ťelului inoxidabil cu o grosime de 1,5 mm, este suficient un curent de p├ón─â la 50 A. Diametrul electrodului poate fi de 2 mm.┬áInvertoarele de sudur─â cu o putere nominal─â de p├ón─â la 200 de amperi sunt capabile s─â taie metalul cu o grosime de p├ón─â la 8 mm.┬áPentru astfel de lucr─âri, ai nevoie de electrozi cu un diametru de cel pu╚Ťin 4 mm.┬áPentru a lucra cu metal cu grosimea de 15 mm, vei avea nevoie de o ma╚Öin─â de sudur─â cu un curent maxim de p├ón─â la 320 A, iar electrozii vor fi selecta╚Ťi cu un diametru de 4 p├ón─â la 6 mm. Alegerea corect─â a modului de func╚Ťionare ╚Öi a electrozilor, este o condi╚Ťie important─â.┬á├Än cazul ├«n care puterea curent─â nu este suficient─â, metalul pur ╚Öi simplu nu se va topi, dac─â curentul este prea mare, piesa se va deteriora.

 Indicatorul de durată

Atunci c├ónd alegi un invertor de sudur─â, este foarte important s─â acorzi aten╚Ťie indicatorului de durat─â a sarcinii.┬á├Än modelele moderne, acesta poate fi de la 6 la 100%. Durata sarcinii este raportul dintre durata de func╚Ťionare a aparatului ╚Öi timpul de r─âcire.┬áPentru lucrul cu electrozi sticks (MMA, TIG) se ia un ciclu de sudare de cinci minute ca standard, iar pentru sudarea semiautomat─â, un ciclu de sudare de zece minute.
Majoritatea produc─âtorilor indic─â procentajul dat de temperatura ambiant─â de 20-25 grade Celsius.┬áExist─â m─ârci care indic─â procentajul, ╚Ťin├ónd cont de temperatura de 40 de grade.┬áEchipamentul poate avea o anumit─â rezerv─â de timp de func╚Ťionare la temperatura camerei.

 Tensiune fără sarcină

Aceast─â caracteristic─â este denumit─â uneori tensiunea „inactiv─â”.┬áAcela╚Öi nivel de tensiune, care este furnizat la electrozi.┬áPentru diferite tehnologii de sudare, aceast─â cifr─â este diferit─â.
De exemplu, pentru transformatoarele de sudur─â, intervalul este cuprins ├«ntre 45-55 Vol╚Ťi, iar invertoarele standard pot atinge 90 Vol╚Ťi ╚Öi mai mult.┬áPentru sudarea semi-automat─â este nevoie de mai mult de 40 de vol╚Ťi.┬áRata optim─â depinde ╚Öi de tipul ╚Öi diametrul electrozilor utiliza╚Ťi.
Este de remarcat doar faptul că cu cât este mai mare tensiunea fără sarcină, cu atât este mai ușor ca arcul să se aprindă și descărcarea să fie mai stabilă.

┬áClasa de izola╚Ťie

Clasa de izola╚Ťie regleaz─â gradul de rezisten╚Ť─â al materialelor izolatoare la c─âldura posibil─â.┬á├Än cazul invertoarelor moderne de sudur─â, ├«n func╚Ťie de model, poate fi prev─âzut─â una dintre urm─âtoarele op╚Ťiuni:

 • A (105 ┬░ C)
 • E (120 ┬░ C)
 • B (130 ┬░ C)
 • F (155 ┬░ C)
 • H (180 ┬░ C)

Cea mai frecvent folosit─â clas─â de izola╚Ťie B, F, H. Este de remarcat faptul c─â ├«n aproape fiecare invertor de sudur─â este asigurat─â o protec╚Ťie electronic─â, oprind aparatul p├ón─â c├ónd este posibil─â supra├«nc─âlzirea izola╚Ťiei.┬áAstfel, izola╚Ťia rezistent─â la temperaturi ridicate reprezint─â mai degrab─â o garan╚Ťie suplimentar─â c─â firele de cablaje nu se vor aprinde ├«n cazul unui scurtcircuit.

┬áModuri ╚Öi func╚Ťii suplimentare

Uneori produc─âtorii echipeaz─â invertoarele de sudur─â cu func╚Ťii suplimentare care simplific─â munca ╚Öi cu sisteme proiectate s─â garanteze o siguran╚Ť─â suplimentar─â.

 • Hotstart este o func╚Ťie care ├«╚Ťi permite s─â cre╚Öti ├«n scurt timp puterea curent─â ├«n momentul atingerii electrodului.┬áHotstart ajut─â la aprinderea electrozilor de calitate slab─â, este util─â la topirea metalului ruginit. Procentul cre╚Öterii curente poate fi fixat sau reglat.┬áA doua op╚Ťiune este cea mai convenabil─â.
 • Arcforce este o func╚Ťie care m─âre╚Öte automat curentul ├«n cazul ├«n care arcul se ├«ntrerupe din anumite motive.┬áSpre deosebire de pornirea la cald, curentul nu cre╚Öte ├«n momentul atingerii, ci ├«n timpul procesului de sudare.┬áCa ╚Öi pentru pornirea la cald, poate fi prev─âzut─â o ajustare a arz─âtorului.
 • Antilipirea┬áeste un mod ├«n care, ├«n momentul lipirii unui electrod, tensiunea este resetat─â la zero.┬á├Än cele mai multe cazuri, ├«╚Ťi permite s─â salva╚Ťi lucrul de p├ón─â atunci ╚Öi s─â continui s─â lucrezi ├«n modul normal.┬áLa unele invertoare, anti-lipirea este reglabil─â ├«n timp sau, dac─â este necesar, poate fi oprit─â.
 • Reducerea tensiunii la relanti┬áeste o caracteristic─â de siguran╚Ť─â care este relevant─â pentru echipamentele profesionale ╚Öi industriale.┬á├Än invertoarele de uz casnic aproape niciodat─â nu sunt utilizate.
 • Afi╚Öajul┬áeste o combina╚Ťie destul de convenabil─â, ceea ce face s─â controlezi mai u╚Öor set─ârile ╚Öi procesul de sudur─â al invertorului.

 Modele de invertoare pentru sudură

1. Invertor sudura ProWeld MMA-250TI (vezi pret)

ProWeld MMA-250TI este un dispozitiv destul de compact, puternic ╚Öi fiabil.┬áLucrarea se realizeaz─â cu electrozi cu diametrul de 2,5-4 mm.┬áMonitorizarea performan╚Ťei se poate vizualiza pe afi╚Öajul digital.┬áPrincipalul avantaj al acestui model este prezen╚Ťa unui arc de sudur─â stabil ╚Öi de ├«nalt─â calitate, care garanteaz─â o sudur─â perfect─â.┬áGreutatea redus─â ╚Öi dimensiunea compact─â asigur─â o performan╚Ť─â eficient─â a sarcinilor stabilite, inclusiv lucrul la ├«n─âl╚Ťime.

Domeniu de aplicare:

Se utilizeaz─â pentru sudarea de ├«nalt─â calitate a metalelor din diferite aliaje de o╚Ťel ╚Öi font─â.┬áEste utilizat pe scar─â larg─â atunci c├ónd se execut─â lucr─âri de construc╚Ťie.

2. Aparat de sudura invertor STROMO SW 295 (vezi pret)

Acest model de invertor de sudur─â electric─â, este asamblat ├«n conformitate cu cele mai noi tehnologii moderne, folosind microcircuite ╚Öi tranzistoare de ├«nalt─â calitate.┬áElectrodul de sudur─â este de maxim 4 mm. Datorit─â unui design ├«mbun─ât─â╚Ťit, ventilatorul de r─âcire asigur─â o bun─â circula╚Ťie a aerului, chiar ╚Öi ├«n caz de supra├«nc─âlzire de la sudur─â.

Propriet─â╚Ťi sudare Stromo

 • greutate mic─â (2,8 kg)f─âr─â cabluri
 • amplificator putere 295
 • r─âcire for╚Ťat─â (ventilator)
 • antiaderen╚Ť─â electrod
 • curent sudare reglabil─â ├«n intervalul 20-295 O
 • ├«nalt─â frecven╚Ť─â
 • supratensiuni de mare capacitate
 • aprindere u╚Öoar─â.