Recomandari invertoare de sudura/aparate de sudura

Cea mai buna alegere * 160 A, 230 V, electrod 1.6-4 mm

Cea mai buna alegere * 160 A, 230 V, electrod 1.6-4 mm

Velt MMA 160
Preț foarte bun * afisaj electronic, electrod 1.6-4mm

Preț foarte bun * afisaj electronic, electrod 1.6-4mm

STROMO SW 295
Invertor semiprofesional* Afisaj Electronic, accesorii incluse

Invertor semiprofesional* Afisaj Electronic, accesorii incluse

Campion Ural Mash 350 XL
Invertor profesional - 140 A, 230 V, electrod 1.6-3.25

Invertor profesional - 140 A, 230 V, electrod 1.6-3.25

Velt MMA 140

 Cum alegi cele mai bune invertoare pentru sudură

La mijlocul secolului al XX-lea, erau folosite dispozitive de sudură de dimensiuni foarte mari, iar lucrul cu ele nu era întotdeauna convenabil. Încă din anii 70, au început să apară invertoarele de sudură. Spre deosebire de transformatoare, invertoarele sunt capabile să transforme în mod repetat curentul.  Invertorul de sudură primește curent alternativ dintr-o rețea de alimentare convențională de consum ( 220 V ) sau din trifazic industrial ( 380 V ), îl convertește în DC, apoi îl convertește din nou într-o frecvență înaltă de la 20 la 50 kHz și apoi scade tensiunea la 70-90 Volţi cu curent crescător la 100-200 A. Rezultatul este un curent de înaltă frecvență cu parametri necesari pentru sudare. In prezent, producătorii de echipamente de sudură produc, inclusiv modele de uz casnic.

 Ghidul cumpărătorului

 Clase de invertoare de sudură și sfera de aplicare

Înainte de a începe alegerea echipamentului potrivit, este important să știi cât de des și cât de intens vei folosi invertorul de sudură. Invertoarele pentru lucrări casnice și invertoarele de sudură profesionale diferă atât în ​ funcționalitate, cât și în privința prețului.  Toate modelele existente pot fi împărțite în trei clase în domeniu.

Invertoarele de sudură pentru uz casnic sunt utilizate pentru cantități mici de lucru. Se pot folosi timp de 5-10 minute, după care este necesară o pauză. Cea mai bună zonă de aplicare a acestor echipamente este reparația la domiciliu și lucrul cu structuri metalice care nu necesită sudură de înaltă calitate. În cele mai multe cazuri, se aplică numai sudura manuală cu arc MMA. Curentul este în intervalul de la 20 la 200 Amperi. Acest lucru îți permite să lucrezi cu metale cu o grosime de 1 până la 10 mm.

Invertoarele de sudură profesionale sunt mult mai bine adaptate pentru utilizarea de zi cu zi. Acestea oferă sudură de înaltă calitate și sunt capabile să reziste la sesiuni de lucru lungi fără întreruperi. În plus, față de sudarea manuală prin arc, aceste invertoare profesionale sunt capabile să lucreze cu bioxid de carbon (TIG) și gaz inert (MIG / MAG). Rezistența maximă a curentului de sudură este de aproximativ 250-280 A. Echipamentele profesionale sunt utilizate în repararea comunicațiilor, sudarea țevilor, a cadrelor și a structurilor metalice.

Invertoarele de sudura industriale sunt create pentru a lucra in producţie. Ele sunt caracterizate de dimensiuni mari și sunt capabile să genereze un curent cu o forță de până la 500 de amperi, putând lucra în timpul întregii zile cu pauze scurte.

 Funcționalitate

Există o mare varietate de modele de invertoare de sudură. La companii se poate utiliza laser, difuzie, ultrasunete, laser, electroslag și orice altă metodă de sudură specializată, potrivită pentru diverse sarcini. Dar toate acestea sunt standarde industriale. Pentru nevoile interne, cel mai adesea sunt utilizate 4 tipuri, fiecare dintre ele având propriile sale avantaje și dezavantaje.

 MMA

Sudarea manuală cu arc. Procesul de sudare are loc cu ajutorul electrozilor de lipit, tije metalice cu acoperire specială. Aceasta este metoda cea mai simplă și cea mai populară de sudură. Sudarea manuală cu arc MMA este întotdeauna furnizată ca un primator în invertoarele de uz casnic. Dispozitivele profesionale, desigur, sunt, de asemenea, capabile să lipească cu ajutorul electrozilor de topire.

 TIG

Sudura cu arc. Tehnologia de sudare cu arc în gaz inert are loc utilizând un electrod de wolfram neconsumabil. Punctul de topire al tungstenului este la nivelul de 3500 de grade, astfel încât tipul de sudură TIG face posibil lucrul cu materiale refractare (fontă, titan) și metale dificil de tratat termic, de exemplu, din aluminiu. Atunci când alegi un material de lucru, este necesar să iei în considerare marcajul color al electrozilor tungsten utilizați pentru un anumit metal sau aliaj.
Dacă în timpul sudării cu arc electrodul MMA se topește, în acest caz lipirea este alimentată manual. Gazul inert, creeaza un nor de protecție și servește la protejarea metalului de oxidare în timpul procesului de sudare, adică îmbunătățește calitatea sudurii. Cel mai adesea, argonul este utilizat ca și gaz de protecție. Argonul nu este singurul gaz folosit, ci, de asemenea, poate fi utilizat și azot, heliu sau diverse amestecuri de gaze.

 MIG / MAG

Dacă tipurile MIG și MAG sunt specificate în caracteristicile invertorului de sudură, aproape întotdeauna înseamnă că este un echipament pentru sudură semi-automat. Baza creării acestei metode a fost ideea utilizării unui electrod „infinit”, care face posibilă creșterea semnificativă a productivității în timpul sudării.
Astfel, în echipamentele semi-automate nu se folosesc electrozii interschimbabili, ci un fir special de topire cu conținut de magneziu sau siliciu, lungimea căreia poate fi aproape oricât. În procesul de sudură, firul este alimentat în mod continuu, iar procesul de alimentare este controlat de sudor.

 CUT

Tehnologia de sudură cu plasmă se bazează pe principiul intercalării materialelor de către un flux de gaz ionizat comprimat (plasmă). Aceasta este, în acest caz, nu arcul electric care acționează asupra materialului, ci plasma încălzită la o temperatură foarte ridicată (de la 5.000 la 30.000 de grade). Dispozitivele cu plasmă sunt mai scumpe decât cele obișnuite, deoarece este necesar un invertor dublu pentru a asigura procesul de sudare: cel principalul și cel auxiliar. Cel auxiliar este necesar pentru aprindere, iar cel principal controlează și reglează procesul de lucru. Tehnologia de sudare cu plasmă CUT este adesea comparată cu TIG, deoarece ambele utilizează electrozi non-consumabili. Cu toate acestea, CUT are anumite avantaje.

 Tensiunea de intrare

Invertoarele de sudură sunt alimentate de un curent standard (220 V) sau de o rețea trifazată (380 V). Aparatele electrocasnice pot fi conectate la o priză regulată. Cele profesionale pot fi compatibile cu rețeaua de alimentare trifazată. Uneori un invertor de sudură oferă ambele opțiuni de conectare. Atunci când alegi, este necesar să acorzi atenție nu numai tipului de conectare la rețeaua de alimentare, ci și sensibilității invertorului la căderi de tensiune. Pentru rețelele urbane, o deviație de 10-15% este destul de probabilă, dar aproape toate modelele sunt proiectate pentru astfel de salturi.

 Rezistența curentului de sudură și diametrul electrozilor

De rezistența curentului de sudură depinde în mod direct de adâncimea de tăiere a metalului și de grosimea electrozilor cu care trebuie să lucrezi.  Invertoarele de uz casnic MMA au cel mai adesea o gamă de curent de la 20 la 200 de amperi. Cu toate acestea, atunci când alegi, trebuie să iei în considerare faptul că valorile care nu sunt întotdeauna indicate în caracteristici, corespund de fapt valorilor reale. Acest fenomen este deosebit de relevant pentru tehnologia chineză. În măsurarea reală, foarte multe modele nu dau 200 Amperi indicați, prin urmare este întotdeauna mai bine să achiziționați un astfel de invertor cu o marjă de 50-60 de unități (250-260 Amperi).

De exemplu, pentru sudarea oțelului inoxidabil cu o grosime de 1,5 mm, este suficient un curent de până la 50 A. Diametrul electrodului poate fi de 2 mm. Invertoarele de sudură cu o putere nominală de până la 200 de amperi sunt capabile să taie metalul cu o grosime de până la 8 mm. Pentru astfel de lucrări, ai nevoie de electrozi cu un diametru de cel puțin 4 mm. Pentru a lucra cu metal cu grosimea de 15 mm, vei avea nevoie de o mașină de sudură cu un curent maxim de până la 320 A, iar electrozii vor fi selectați cu un diametru de 4 până la 6 mm. Alegerea corectă a modului de funcționare și a electrozilor, este o condiție importantă. În cazul în care puterea curentă nu este suficientă, metalul pur și simplu nu se va topi, dacă curentul este prea mare, piesa se va deteriora.

 Indicatorul de durată

Atunci când alegi un invertor de sudură, este foarte important să acorzi atenție indicatorului de durată a sarcinii. În modelele moderne, acesta poate fi de la 6 la 100%. Durata sarcinii este raportul dintre durata de funcționare a aparatului și timpul de răcire. Pentru lucrul cu electrozi sticks (MMA, TIG) se ia un ciclu de sudare de cinci minute ca standard, iar pentru sudarea semiautomată, un ciclu de sudare de zece minute.
Majoritatea producătorilor indică procentajul dat de temperatura ambiantă de 20-25 grade Celsius. Există mărci care indică procentajul, ținând cont de temperatura de 40 de grade. Echipamentul poate avea o anumită rezervă de timp de funcționare la temperatura camerei.

 Tensiune fără sarcină

Această caracteristică este denumită uneori tensiunea „inactivă”. Același nivel de tensiune, care este furnizat la electrozi. Pentru diferite tehnologii de sudare, această cifră este diferită.
De exemplu, pentru transformatoarele de sudură, intervalul este cuprins între 45-55 Volți, iar invertoarele standard pot atinge 90 Volți și mai mult. Pentru sudarea semi-automată este nevoie de mai mult de 40 de volți. Rata optimă depinde și de tipul și diametrul electrozilor utilizați.
Este de remarcat doar faptul că cu cât este mai mare tensiunea fără sarcină, cu atât este mai ușor ca arcul să se aprindă și descărcarea să fie mai stabilă.

 Clasa de izolație

Clasa de izolație reglează gradul de rezistență al materialelor izolatoare la căldura posibilă. În cazul invertoarelor moderne de sudură, în funcție de model, poate fi prevăzută una dintre următoarele opțiuni:

  • A (105 ° C)
  • E (120 ° C)
  • B (130 ° C)
  • F (155 ° C)
  • H (180 ° C)

Cea mai frecvent folosită clasă de izolație B, F, H. Este de remarcat faptul că în aproape fiecare invertor de sudură este asigurată o protecție electronică, oprind aparatul până când este posibilă supraîncălzirea izolației. Astfel, izolația rezistentă la temperaturi ridicate reprezintă mai degrabă o garanție suplimentară că firele de cablaje nu se vor aprinde în cazul unui scurtcircuit.

 Moduri și funcții suplimentare

Uneori producătorii echipează invertoarele de sudură cu funcții suplimentare care simplifică munca și cu sisteme proiectate să garanteze o siguranță suplimentară.

  • Hotstart este o funcție care îți permite să crești în scurt timp puterea curentă în momentul atingerii electrodului. Hotstart ajută la aprinderea electrozilor de calitate slabă, este utilă la topirea metalului ruginit. Procentul creșterii curente poate fi fixat sau reglat. A doua opțiune este cea mai convenabilă.
  • Arcforce este o funcție care mărește automat curentul în cazul în care arcul se întrerupe din anumite motive. Spre deosebire de pornirea la cald, curentul nu crește în momentul atingerii, ci în timpul procesului de sudare. Ca și pentru pornirea la cald, poate fi prevăzută o ajustare a arzătorului.
  • Antilipirea este un mod în care, în momentul lipirii unui electrod, tensiunea este resetată la zero. În cele mai multe cazuri, îți permite să salvați lucrul de până atunci și să continui să lucrezi în modul normal. La unele invertoare, anti-lipirea este reglabilă în timp sau, dacă este necesar, poate fi oprită.
  • Reducerea tensiunii la relanti este o caracteristică de siguranță care este relevantă pentru echipamentele profesionale și industriale. În invertoarele de uz casnic aproape niciodată nu sunt utilizate.
  • Afișajul este o combinație destul de convenabilă, ceea ce face să controlezi mai ușor setările și procesul de sudură al invertorului.

 Modele de invertoare pentru sudură

1. Invertor sudura ProWeld MMA-250TI (vezi pret)

ProWeld MMA-250TI este un dispozitiv destul de compact, puternic și fiabil. Lucrarea se realizează cu electrozi cu diametrul de 2,5-4 mm. Monitorizarea performanței se poate vizualiza pe afișajul digital. Principalul avantaj al acestui model este prezența unui arc de sudură stabil și de înaltă calitate, care garantează o sudură perfectă. Greutatea redusă și dimensiunea compactă asigură o performanță eficientă a sarcinilor stabilite, inclusiv lucrul la înălțime.

Domeniu de aplicare:

Se utilizează pentru sudarea de înaltă calitate a metalelor din diferite aliaje de oțel și fontă. Este utilizat pe scară largă atunci când se execută lucrări de construcție.

2. Aparat de sudura invertor STROMO SW 295 (vezi pret)

Acest model de invertor de sudură electrică, este asamblat în conformitate cu cele mai noi tehnologii moderne, folosind microcircuite și tranzistoare de înaltă calitate. Electrodul de sudură este de maxim 4 mm. Datorită unui design îmbunătățit, ventilatorul de răcire asigură o bună circulație a aerului, chiar și în caz de supraîncălzire de la sudură.

Proprietăți sudare Stromo

  • greutate mică (2,8 kg)fără cabluri
  • amplificator putere 295
  • răcire forțată (ventilator)
  • antiaderență electrod
  • curent sudare reglabilă în intervalul 20-295 O
  • înaltă frecvență
  • supratensiuni de mare capacitate
  • aprindere ușoară.