GHID: CUM ALEGI CEL MAI BUN CUPTOR INCORPORABIL

Cuptorul a reprezentat întotdeauna un simbol al casei și a bucătăriei în special. A fost fost nevoie de ani, decenii, secole pentru ca progresul tehnologic să meargă furtunos mai departe. Astăzi inima casei este considerată a fi bucătăria, cu un aparat de gătit modern denumit cuptor încorporabil. Cum să alegi cuptorul cel mai bun care să gătească diferite feluri de mâncare și care să fie pe gustul fiecărui membru de familie și să-și amintească fiecare pentru totdeauna? Fiecare fel de mâncare are semnătura ei. Cuptorul coace prăjituri delicioase, cum ar fi un chec, poate face o friptură gustoasă sau unele prăjituri de lux care să fie o surpriză pentru membrii familiei și să îi încânte. Care este elementul comun al tuturor acestora? Desigur, toate sunt preparate în cuptor. Cu problema alegerii dispozitivului se confruntă orice gospodină mai devreme sau mai târziu. Ce să prefere? Un cuptor combinat cu o plită sau un cuptor de sine stătător încorporat? Avantajul cuptorului încorporat în mobilierul bucătăriei oferă mai multe opțiuni de plasare. Un cuptor nu trebuie neaparat să fie amplasat în mod direct sub plită. Un cuptor încorporat prezintă mai multă siguranță pentru copii și apoi este mult mai convenabil pentru hostess.

Dacă nu ești foarte experimentat și nu ai cerințe ridicate în privința funcționalității cuptorului, poți alege un cuptor pe gaz. Costul său este mai mic decât al cuptorului electric și este mult mai convenabil, dacă este cumpărat pentru o casă de la țară. Cuptoarele electrice au dezavantajul de a avea un consum mai ridicat de energie electrică.

Tipuri de cuptoare încoporabile

________

După tehnologia de gătire

______________________________________________________________________________________________________________

Gătitul nu înseamnă numai a ști să gătești într-un mod profesional. Gătitul înseamnă și a deține instrumentul care să te ajute să gătești într-un mod profesional, având un aparat de gătit inovator, care să dețină și o tehnologie nouă de gătit. Cuptoarele încorporabile moderne, dețin tehnologii impresionante, superioare vechilor mașini de gătit. Cuptoarele încorporabile pot fi de trei feluri, și anume:

  Cuptorul încorporabil pe gaz

Cuptorul încorporabil pe gaz este una dintre variantele moderne de echipamente pentru bucătărie, confortabil și funcțional. Producătorii acestui tip de cuptor încorporabil pentru bucătărie, țin cont de dorințele consumatorilor, oferind cuptoare pe gaz de diferite volume și cu diferite seturi de caracteristici. Gama de cuptoare încorporabile pe gaz îndeplinesc standardele moderne de siguranță și de confort în utilizare Dispozitivele sunt echipate cu sistem de control al gazelor și prevenirea scurgerilor de gaze. Pentru ușurința de utilizarea a cuptoarelor, acestea sunt dotate cu cronometru și diferite seturi de caracteristici moderne și inovatoare pentru gătit. Controlul cuptorului se face cu ajutorul butoanelor ergonomice și având aprindere electrică integrată. Din magazine se pot cumpăra cuptoare pe gaz de diferite mărimi și modele, pentru bucătării în stilul clasic, avangardist sau în stilul retro.

 Cuptorul incorporabil electric

Cuptorul încorporabil electric este visul devenit realitate al gospodinelor, deoarece preparatele nu mai au crusta arsă. Numai cu ajutorul acestui tip de cuptor încorporabil poți prepara rapid, sigur și ușor, orice tip de produs delicios de patiserie și poți găti carne delicioasă la grătar. Cuptoarele electrice au mai multe avantaje față de cuptoarele convenționale. Ele au mai multe moduri de operare, inclusiv încălzirea superioară și inferioară, precum și cea mai nouă caracteristică care combină două moduri de gătire, și bineînțeles, disponibilitatea grătarului. Unele cuptoare sunt dotate cu ventilatoare convenționale moderne, care asigură circulația aerului cald constant și distribuie uniform căldura din interiorul întregului spațiu. Cu ajutorul cuptorului electric poți găti două sau mai multe preparate în același timp, fără teama că mirosurile se vor amesteca. Acest lucru este posibil cu tehnologia aer 3G fierbinte care permite să faci acest lucru cu ușurință.

 Cuptorul încorporabil cu inducție

Cuptorul cu inducție nu este un dispozitiv prea comun în bucătăriile noastre, dar treptat acest model își câștigă locul lui. Cuptorul încorporabil cu inducție este elegant, eficient și cel mai important, este cel mai sigur.Gama de modele integrate de pe piață îți taie pur și simplu răsuflarea cu diversitatea lor. Un astfel de cuptor încorporabil cu inducție satisface toate cerințele utilizatorului. Acesta funcționează pe bază de curenți de aer fierbinte distribuit în tot compartimentul cuptorului și asigurând o temperatură constantă. Astfel, preparatele sunt rumenite și nu arse sau necoapte, așa cum se întâmplă în cazul cuptoarelor încorporabile cu gaz sau electrice. Cele mai bune tipuri de astfel de modele sunt cele care produc aer cald și apoi îl distribuie în tot compartimentul.

După structură și dimensiuni

______________________________________________________________________________________________________________

Pentru a alege cuptorul încorporabil potrivit, măsoară cu atenție bucătăria ta și asigură-te că acesta se va potrivi perfect. Dimensiunile standardizate ale aparatelor încorporabile trebuie să fie în concordanță cu dimensiunea spațiului din mobilier, care permite crearea unei bucătării după propriul gust, folosind instrumente standard pentru a forma o combinație individuală.

 Cuptorul încorporabil standard

Acest tip de cuptor este creat cu un singur compartiment standard pentru gătit. La el poți prepara friptură sau poți coace plăcinte, însă fiecare, pe rând. Dacă bucătăria ta este de mari dimensiuni, și dispune de spațiu, poți achiziționa două cuptoare identice pe care să le așezi unul lângă altul sau unul peste altul pentru a găti două preparate în același timp.

 Cuptorul încorporabil dublu

Acest tip de cuptor încorporabil dublu dispune de două spații individuale separate, fiecare dintre ele primind căldura individual. Se pot prepara două tipuri de mâncăruri diferite, fără ca mirosurile să se amestece între ele și fiecare primind câte o  temperatură optimă de coacere.

 Cuptorul încorporabil cu cuptor cu microunde atașat

Acest tip de cuptor este realizat din cuptorul încorporabil propriu-zis și cuptorul cu microunde atașat deasupra, având un panou comun de comenzi, fiecare funcționând individual.

Funcții și programe

______________________________________________________________________________________________________________

De multe ori abundența de informații despre modurile de gătit, caracteristici, avantaje și multe altele pot fi copleșitoare. Dar soluția nu este așa de dificilă precum pare. Tot ceea ce trebuie să faci, este să iei în considerare următoarele sfaturi:

Programele și funcțiile cuptorului încorporabil

De preferat ar fi achiziționarea unui cuptor încorporabil care să prezinte cât mai multe programe prestabilite și funcții, pentru a putea găti mult mai confortabil și mult mai ușor. Cu un program prestabilit, poți realiza o gătire perfectă a preparatelor. Un program este creat cu tot ceea ce are nevoie preparatul tău, pentru a fi realizat perfect. Iată câteva dintre programele și funcțiile pe care le poate deține un cuptor încorporabil modern:

 • încălzire tradițională inferioară și superioară
 • grill
 • rotisor
 • turbo grill
 • decongelare delicată
 • menținere la cald
 • dospire aluat
 • autocurățare
 • timp de coacere
 • cronometru
 • temperatura

 Autocurățarea

În procesul de gătire, pe suprafețele interioare ale cuptorului încorporabil rămân urme de grăsime și de arsuri. Pentru curățarea lui ar trebui să pierzi o grămadă de timp și să fii înarmat cu bunăvoință, pentru a putea îndepărta murdăria periodic. Producătorii însă, oferă o serie de soluții tehnice la această problemă, și anume:

 Curățarea pirolitică

Piroliza provine de la cuvântul grecesc sărbătoare-foc și liză care înseamnă degradare. Piroliza este un proces de descompunere termică a compușilor anorganici și organici. În timpul curățării pirolitice, grăsimea și alte impurități se descompun la temperaturi ridicate. Principiul de funcționare al curățării pirolitice a cuptorului, constă în arderea grăsimii sub influența temperaturii de 500 de grade C, transformându-le într-un strat negru cu miros neplăcut, ce este reținut de un filtru catalitic special în timpul utilizării.

 Curățarea catalitică

Felurile de mâncare gustoase și suculente, cu o crustă crocantă, reprezintă o mare plăcere pentru toți membrii familiei. Dar, după cină, murdăria și grăsimea cuptorului reprezintă o mare neplăcere. Cu toate acestea, în cazul în care cuptorul este dotat cu funcția de curățare catalitică, poți uita de această neplăcere. La urma urmei, această funcție de auto-curățare, se realizează prin procesul de digestie a grăsimii, datorită reacțiilor chimice care pornesc automat în timpul gătirii.

 Curățarea hidrolitică

Această funcție de curățare utilizează aburul. În acest caz, în partea de jos a cuptorului se află un recipient special în se pune o cantitate de apă, pentru a se încălzi și a emana abur. Procesul de curățare cu abur durează în medie 30 de minute, după care se șterge cu un burete.

Toate cele trei, sunt metode de curățare modernă și tehnologică, foarte eficiente și destul de apreciate de toți utilizatorii.

 Gătirea cu aburi

Având în vedere tendința actuală de utilizare mai eficientă a tehnologiei energetice și ecologice, tot mai mulți utilizatori își îndreaptă atenția spre tehnologia cu abur.  Această tehnologie este una dintre cele mai bune moduri de a asigura o mâncare sănătoasă, care să-și păstreze calitățile sale nutritive și calitative.

 Înveliș cu ceramică sau email

Interiorul cuptoarelor încorporabile este dotat cu înveliș ceramic sau din email. Cu cât calitatea materialului este mai bună, cu atât calitatea preparării alimentelor este mai delicioasă. Aceste tipuri de materiale nu permit lipirea și întărirea stropilor de grăsime sau de sosuri de la alimentele preparate. Acestea permit o curățare foarte ușoară prin simpla ștergere cu un burete umed.

 Panou de afișare și control

Una dintre caracteristicile cele mai convenabile ale cuptorului încorporabil este abilitatea de a putea accesa panoul de control, prin butoanele amplasate pe el. Există mai multe funcții și programe amplasate pe el putând fi accesate într-un mod confortabil. Aceste butoane pot fi rotative sau touch control, inclusiv un buton de pornire și oprire și unul pentru aprindere incorporată. Cu aceste butoane pot fi accesate rapid și frecvent comenzile precum, programele speciale pentru gătit, decongelare, coacere și rumenire, grill, cronometru și multe altele, în funcție de model și de producător.

 Grill și rotisor

În alegerea cuptorului încorporabil trebuie să ții cont de ceea ce îți place să gătești și să mănânci. Dacă îți place friptura de pui la rotisor, atunci alegerea ta trebuie să fie un dispozitiv care să aibă și această funcție. Dacă îți place carnea prăjită dar știi că acest tip de mâncare face rău organismului, atunci ai nevoie de un grill. În cazul acesta cuptorul încorporabil trebuie să prezinte și această funcție. Astăzi tehnologia este atât de avansată, încât poți cumpăra un aparat electrocasnic care să fie exact așa cum îți imaginezi, atât din punct de vedere estetic cât și funcțional.

Accesorii

______________________________________________________________________________________________________________

Este mai mult util decât important ca un cuptor încorporabil să dețină și câteva accesorii. Ce sunt aceste accesorii? O tavă universală, o tavă jena, grătare, un termometru, ventilator încorporat și astea sunt doar câteva. Toate acestea pot fi incluse în pachet, iar la nevoie pot fi cumpărate separat.

 Ventilatorul

Ventilatorul este mai mult o funcție decât un accesoriu. Însă, este destul de important. Numai cu ajutorul lui pot fi distribuiți curenții de aer cald în tot interiorul cuptorului. Acesta face ca temperatura din interior să fie constantă și uniformă, pentru ca preparatele să nu fie arse pe deasupra.

 Grătare

Grătarele sunt suporturi de susținere a recipientelor sau a alimentelor cum ar fi carnea sau legumele.

 Vasele și ustensilele

Acestea nu sunt incluse în pachet atunci când achiziționezi un cuptor încorporabil, dar sunt foarte utile și necesare. Pe lângă recipiente mai ai nevoie de o spatulă, o furcă etc.

[kkstarratings]