Primul cuptor cu microunde din lume, a fost lansat ├«n anul 1947 de c─âtre Raytheon. Ini╚Ťial, cuptorul cu microunde a fost creat pentru armat─â. Nu se preg─âtea m├óncare la el, ci doar se decongela pentru a asigura hrana din cantine ╚Öi spitale militare. Forma sa era de statura unui om, avea o greutate de 340 kg iar puterea sa era de 3 kw. ├Än 1949, armata a produs o serie de cuptoare cu microunde, ├«ns─â produc╚Ťia ├«n serie, a venit cu 15 ani mai t├órziu, c├ónd Tappan, o companie american─â a creat primul cuptor cu microunde interne. Dup─â ├«nc─â 7 ani, inginerii japonezi de la Sharp, au construit ╚Öi asamblat microunde pe band─â rulant─â.

De multe ori suntem ├«n criz─â de timp. ├Äncerc─âm s─â lucr─âm c├ót mai mult ╚Öi s─â g─âtim ceva ├«n grab─â iar de multe ori elimin─âm masa de pr├ónz, ├«ntorc├óndu-ne la treburile noastre. Cum am putea face ca timpul s─â ne permit─â s─â mai ╚Öi m├ónc─âm? Foarte simplu: reducem timpul alocat pentru g─âtit. Achizi╚Ťion├ónd un cuptor cu microunde, via╚Ťa ├«ncepe s─â se vad─â ├«n alte culori.

┬áCum func╚Ťioneaz─â cuptorul cu microunde?

______________________

Carcasa este realizată din metal, cu un strat special care nu permite pătrunderea și trecerea microundelor prin el. În interiorul cuptorului este ascuns magnetronul, el fiind cel care generează microundele cuptorului. În interiorul carcasei, pe fundal se află o tavă care uneori se rotește. Pe ușa de sticlă se află o grilă, care pur și simplu nu permite pătrunderea microundelor prin el.

Anticip├ónd urm─âtoarea ├«ntrebare, ad─âug─âm c─â microundele nu p─âtrund ├«n spa╚Ťiul dintre u╚Ö─â ╚Öi corpul┬ácuptorului. Designul are o a╚Öa numit─â camer─â de accelera╚Ťie, care este dispus─â de-a lungul marginilor u╚Öii, perimetrul av├ónd o dimensiune egal─â cu un sfert din lungimea de und─â emis─â de magneton. Raza este reflectat─â pe pere╚Ťii cavit─â╚Ťii ╚Öi este ├«n faz─â opus─â cu unda de intrare.

 Cât de sănătos este un cuptor cu microunde?

______________________

Hai s─â vorbim pu╚Ťin despre… zvonuri. Forumuri de discu╚Ťii pline de via╚Ť─â, presupuse victime suspin├ónd tragic, bunicile tremur├ónd ├«n ╚Öoapt─â la r├ónd ├«n supermarket, pentru c─â ÔÇŁmicroundele sunt ceva d─âun─âtor omului, distrug celulele alimentelor etc. etc…ÔÇŁ. De fapt aceste p─âreri sunt┬ámai mult dec├ót eronate. Procesul de distrugere celular─â are loc la orice tratament termic al produselor alimentare, cum ar fi pr─âjirea c─ârnii ├«n tigaie. C─â este cancerigen, c─â m─âre╚Öte colesterolul ╚Öi cre╚Öte radioactivitatea, toate acestea sunt mituri. Pentru a g─âti un preparat la microunde, nu ai nevoie nici de ap─â, nici de ulei, deci,┬áunde pot fi agen╚Ťii cancerigeni? Colesterolul ├«n sine nu cre╚Öte f─âr─â motiv. C├ót despre radioactivitate, v─â pot spune un singur lucru: microundele nu cresc radioactivitate, nu au crescut niciodat─â ╚Öi nici nu vor cre╚Öte vreodat─â. Singura problem─â care ar putea exista, este scurgerea undelor micro, dar acest lucru se produce numai ├«n cazul ├«n care aparatul prezint─â defec╚Ťiuni la interior.

Dac─â nu e╚Öti expert, nu ├«ncerca s─â repari un cuptor cu microunde doar pentru a impresiona o doamn─â minunat─â.┬áLa cump─ârare prime╚Öti o garan╚Ťie pentru un anumit timp.┬áVerific─â data ╚Öi dac─â aparatul nu a ie╚Öit din termen, mergi la departamentul tehnic, care te va ajuta cu pl─âcere s─â faci fa╚Ť─â problemelor mari sau mici.

 ATENTIE: Ce nu trebuie introdus în cuptorul cu microunde?

______________________

Oricine va ├«ncerca s─â introduc─â ├«n cuptorul cu microunde un bol din metal, va fi teribil de dezam─âgit (METALUL NU SE INTRODUCE IN CUPTORUL CU MICROUNDE – RISCATI SA IL STRICATI). Microundele nu pot p─âtrunde prin metal. ├Äns─â,┬ádac─â vei ├«ncerca s─â introduci m├óncarea depozitat─â ├«ntr-un recipient placat cu argint sau aur, ri╚Öti s─â r─âm├ói f─âr─â recipientul favorit.

Ou─âle con╚Ťin lichid la interior, iar lichidul dintr-un recipient sigilat creeaz─â o presiune ridicat─â la interior. Datorit─â evapor─ârii apei, acestea pot exploda ╚Öi de asemenea, pot deteriora interiorul cuptorului cu microunde.

Atunci c├ónd introduci c├órna╚Ťi, nu uita s─â-i ├«n╚Ťepi cu o furculi╚Ť─â, deoarece pieli╚Ťa de deasupra poate pocni din cauza presiunii apei ╚Öi vor ├«mpro╚Öca interiorul cuptorului.

Fructele vor exploda dacă le vei băga în cuptorul cu microunde și mai mult decât atât produc și pagube, deoarece pot deteriora aparatul.

Chiar ╚Öi apa simpl─â este capabil─â de o surpriz─â nepl─âcut─â. Supra-├«nc─âlzit─â aceasta va s─âri pe pere╚Ťii interiori ai cuptorului.

Ambalajele┬ádin plastic care ├«nso╚Ťesc alimentele nu trebuie introduse niciodat─â ├«n cuptorul cu microunde, deoarece acestea ├«nc─âlzite eman─â vapori toxici, care nu sunt benefici organismului uman. La fel ╚Öi polistirenul.

Recipientele pentru lactate ╚Öi ├«n special cele pentru iaurt. Acestea sunt proiectate pentru unica lor folosin╚Ť─â, ├«n niciun caz pentru a fi refolosite sau b─âgate ├«n cuptorul cu microunde.

Ghid de achizi╚Ťie al unui cuptor cu microunde.

______________________

Ce trebuie să știm înainte să alegem un astfel de produs electrocasnic?

Cuptorul cu microunde nu este chiar instrumentul principal din buc─ât─ârie. ├Äns─â cei mai mul╚Ťi oameni ├«l folosesc ╚Öi au nevoie de un spa╚Ťiu pentru a-l amplasa ╚Öi pentru a putea fi u╚Öor de utilizat. Aceste cuptoare cu microunde se g─âsesc ├«n diferite forme ╚Öi m─ârimi. Chiar dac─â ├«n general toate par la fel, nu toate de╚Ťin acelea╚Öi caracteristici.

 Tipuri de cuptoare cu microunde

______________________

Cuptorul cu microunde trebuie ales astfel ├«nc├ót s─â se ├«ncadreze frumos ├«n interiorul buc─ât─âriei ╚Öi armonios ├«n via╚Ťa ta. De obicei cuptoarele cu microunde sunt ├«ncorporate ├«n┬ámasa din buc─ât─ârie sau sunt de sine st─ât─âtoare, a╚Öezate pe un raft special. ├Än cazul ├«n care buc─ât─âria este de mici dimensiuni, nu achizi╚Ťiona un cuptor cu microunde mare, pentru c─â produce dezordine ╚Öi mai degrab─â va ocupa spa╚Ťiul, dec├ót s─â creeze confort.

┬áCuptoarele cu microunde standard – sunt acele cuptoare obi╚Önuite care se g─âsesc de obicei pe rafturile magazinelor de profil. Avantajul acestor cuptoare este acela c─â pot fi a╚Öezate oriunde ├«n buc─ât─ârie. Dezavantajul care se creeaz─â de obicei, este acela c─â trebuie s─â fie ├«n ton cu mobilierul.

┬áCuptoarele cu microunde ├«ncorporabile – sunt acele cuptoare care se ├«ncorporeaz─â perfect ├«n mobilierul buc─ât─âriei. De obicei, recomandarea┬áachizi╚Ťion─ârii unui astfel de cuptor este aceea c─â ar trebui s─â ai toate electrocasnicele incorporabile. Astfel, buc─ât─âria ta va ar─âta perfect din punct de vedere estetic.

┬áCaracteristici tehnice. Ce trebuie s─â ╚Ötim ├«nainte de achizi╚Ťie?

Dac─â te-ai decis ce tip de cuptor cu microunde vei achizi╚Ťiona, urmeaz─â s─â te decizi asupra caracteristicilor. ├Än acest sens, trebuie s─â ╚Ťii cont de:

  • puterea acestuia
  • capacitate
  • programe ╚Öi func╚Ťii de╚Ťinute, cum ar fi g─âtirea cu abur, dezghe╚Ťare, grill, panou de comand─â.

 Puterea cuptorului cu microunde

Alegerea cuptorului cu microunde se concentreaz─â pe dorin╚Ťele tale ╚Öi capacit─â╚Ťile sale. Dac─â ai nevoie de un cuptor cu microunde pentru ├«nc─âlzirea m├ónc─ârii, decongelarea alimentelor ╚Öi topirea br├ónzei pentru sandwich, nu ezita s─â iei un model compact, mai ieftin, cu un minim de programe. ├Äns─â dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti ceva mai mult, spre exemplu s─â prepari o bucat─â de carne la gr─âtar, s─â faci o friptur─â de pui sau de curcan, ai nevoie de un cuptor cu microunde de bun─â calitate, cu capacitatea volumetric─â maxim─â de┬á1500 de wa╚Ťi, cu un set de caracteristici avansate ╚Öi de preferin╚Ť─â cu ac╚Ťionare manual─â. ┬áUn cuptor normal care are func╚Ťia doar de a ├«nc─âlzi m├óncarea, are o putere de minim 450 – 600 wa╚Ťi. Niciodat─â aceast─â putere nu a fost mai mic─â de at├ót.

 Capacitatea cuptorului cu microunde

Capacitatea cuptorului cu microunde poate fi de minim 17 litri ╚Öi maxim de 30 de litri, ├«n func╚Ťie de necesit─â╚Ťile ╚Öi preferin╚Ťele fiec─ârui utilizator. Dac─â e╚Öti student ╚Öi ai nevoie numai s─â ├«nc─âlze╚Öti m├óncarea, atunci trebuie s─â alegi un cuptor de capacitate mic─â. Dac─â dore╚Öti s─â prepari diferite m├ónc─âruri, atunci capacitatea ideal─â este cea maxim─â.

┬áPrograme┬á╚Öi func╚Ťii

Pentru cei care sunt prea lene╚Öi s─â experimenteze re╚Ťete, recomandate sunt cuptoarele cu microunde cu func╚Ťii simple de ├«nc─âlzire, auto-cur─â╚Ťare, sistem simplu de distribuire a undelor ╚Öi siguran╚Ť─â pentru protec╚Ťia copiilor. Pentru cei c─ârora le pas─â de frumuse╚Ťea ╚Öi s─ân─âtatea lor, recomandabile sunt cuptoarele cu microunde cu sisteme ╚Öi programe elaborate. Acestea nu numai c─â sunt echipate cu sistem de ├«nc─âlzire a m├ónc─ârii ╚Öi includ adesea o duzin─â de programe automate de g─âtit, ci de╚Ťin ╚Öi un ventilator ├«ncorporat, care direc╚Ťioneaz─â c─âldura ╚Öi accelereaz─â procesul de g─âtire ├«n sine.

 Spre ce brand ne orientăm atunci când alegem un cuptor cu microunde?

Pe pia╚Ťa din Rom├ónia cele mai reprezentante branduri sunt:

  • Samsung
  • Beko
  • Gorenje
  • Heinner
  • Daewoo

Iat─â 5 modele interesante recomandate de noi

 1. Cuptor cu microunde Samsung GW731K-B

Cu o carcas─â de culoare neagr─â, aproape opac─â,┬áSamsung GW731K-B este foarte elegant mai ales cu display-ul cu LED ╚Öi touch control. U╚Öa cuptorului se deschide prin ac╚Ťionarea butonului, etal├óndu-╚Ťi dintr-o mi╚Öcare imaginea din interiorul cuptorului. Acesta este conceput pentru persoanele care prefer─â grill-ul, care g─âtesc ╚Öi care au nevoie s─â decongeleze alimentele ├«nainte de a fi g─âtite. Sistemul de distribu╚Ťie a microundelor, asigur─â preparatelor o crust─â frumoas─â pe deasupra. Interiorul este lavabil iar emailul con╚Ťine componente care creeaz─â efect antibacterian. Programele de╚Ťinute sunt ├«n num─âr de 4.

Pentru ├«nceput trebuie selectat meniul, apoi ap─âsat butonul de pornire, iar cuptorul determin─â temperatura, timpul ╚Öi puterea de g─âtire. Decongelarea rapid─â te ajut─â s─â salvezi minute pre╚Ťioase, men╚Ťin├ónd ├«n acela╚Öi timp gustul produselor proaspete. Capacitatea cuptorului cu microunde este de 20 de litri, iar puterea sa este de 750 wa╚Ťi.

 2. Cuptor cu microunde Beko MOC20100S

Beko MOC20100S este un cuptor cu microunde model compact, de culoarea argintie. Volumul cuptorului este de 20 de litri ╚Öi poate ├«nc─âlzi foarte u╚Öor ┬ápizza sau cina pentru c├ó╚Ťiva oameni. Capacitatea de 20 de litri este suficient─â pentru utilizarea de zi cu zi ├«n micul birou sau acas─â ├«n buc─ât─ârie.

Camera interioar─â a cuptorului este emailat─â ╚Öi poate fi u╚Öor de cur─â╚Ťat. Cuptorul cu microunde este prev─âzut cu tip de ac╚Ťionare mecanic─â ╚Öi are o putere de 700 de wa╚Ťi. Dispozitivul este dotat cu func╚Ťia de dezghe╚Ťare ╚Öi re├«nc─âlzire.

 3. Cuptor cu microunde Samsung ME71A

Cuptorul cu microunde┬áSamsung ME71A este creat cu un aspect atractiv, av├ónd o carcas─â de culoare alb─â. Sistemul nu este complicat, deoarece de╚Ťine un comutator rotativ ce este ac╚Ťionat mecanic. Capacitatea interioar─â a cuptorului emailat este de 20 de litri, ╚Öi poate fi u╚Öor de ├«ntre╚Ťinut.

Dimensiunile practice ╚Öi greutatea de 11,5 kg permite amplasarea ├«ntr-un mod c├ót mai confortabil, fiind un real ajutor ├«ntr-o buc─ât─ârie confortabil─â. Puterea acestuia este de 800 de wa╚Ťi, iar capacit─â╚Ťile tehnice, cum ar fi Sistem Triplu de distribu╚Ťie Microunde, permit crearea unei variet─â╚Ťi de feluri de m├óncare.

 4. Cuptor cu microunde Samsung ME73A

Cuptorul cu microunde┬áSamsung ME73A nu de╚Ťine gril ╚Öi convec╚Ťie. Capacitatea sa este de 20 de litri iar puterea sa este de 800 de wa╚Ťi, ceea ce reprezint─â o putere mare pentru g─âtitul diferitelor preparate. Cuptorul cu microunde┬áSamsung ME73A de╚Ťine control electronic ╚Öi func╚Ťii automate precum decongelarea, preparat re╚Ťete, sistem de distribu╚Ťie a microundelor.

La interior este dotat cu un strat bio-ceramic care este de 10 ori mai rezistent la zg├órieturi dec├ót o╚Ťelul inoxidabil. Suprafa╚Ťa neted─â a smal╚Ťului este u╚Öor de cur─â╚Ťat de reziduurile de gr─âsime ╚Öi ulei. De asemenea, ceramica are o conductivitate termic─â sc─âzut─â, reduc├ónd┬átimpul de g─âtire ╚Öi pierderile de c─âldur─â, ceea ce duce la reducerea costurilor┬áde energie electric─â.

 5. Cuptor cu microunde Samsung GW711K-B

Cuptorul cu microunde┬áSamsung GW711K-B ┬ápoate fi folosit pentru g─âtit ╚Öi ├«nc─âlzirea diferitelor tipuri de m├óncare. De╚Ťine 7 nivele de putere, av├ónd o putere de 750 de wa╚Ťi, precum ╚Öi 3 programe automate. ├Än plus, utilizatorul poate folosi panoul de comand─â mecanic ╚Öi grill-ul care are o putere de 950 de wa╚Ťi.

Capacitatea cuptorului este de 200 de litri, fiind suficient de ├«nc─âp─âtor pentru realizarea unei mese pentru toat─â familia. Aparatul este u╚Öor de utilizat ╚Öi este echipat cu temporizator care permite setarea timpului de g─âtire, de p├ón─â la 99 de minute. Dac─â este necesar, semnalul sonor poate fi oprit, astfel ├«nc├ót s─â nu deranjeze pe al╚Ťii.

[kkstarratings]