Recomandari aparate de facut inghetata

Cea mai buna alegere * 1.5L, timp preparare 20 - 40 minute, 120 W, Alb/Rosu

Cea mai buna alegere * 1.5L, timp preparare 20 - 40 minute, 120 W, Alb/Rosu

ORION OFG-205
Pre╚Ť foarte bun * Aparat pentru inghetata 1l, Ecran digital exclusiv

Pre╚Ť foarte bun * Aparat pentru inghetata 1l, Ecran digital exclusiv

Krups GSV241
Cel mai mic pret* 12W, vas aluminiu 1,5l, timp preparare 20 min-40

Cel mai mic pret* 12W, vas aluminiu 1,5l, timp preparare 20 min-40

Taurus Tasty N Cream
TOP: Aparat de facut inghetata Heinner HICM-150S, 150 W, Display LED

TOP: Aparat de facut inghetata Heinner HICM-150S, 150 W, Display LED

Heinner HICM-150S

┬áCum alegi cele mai bune aparate pentru f─âcut ├«nghe╚Ťat─â

├Änghe┼úata este una dintre principalele delicatese ale copiilor ╚Öi adul╚Ťilor, dar uneori produc─âtorii lipsi╚Ťi de scrupule produc produse care nu con╚Ťin practic ingrediente naturale.┬áUnui astfel de produs cu greu rezi╚Öti tenta╚Ťiei de a nu┬á o m├ónca sau de a nu o da copilului t─âu.┬á├Än acest caz, cea mai bun─â op╚Ťiune este achizi╚Ťionarea unei ma╚Öini de ├«nghe╚Ťat─â pentru acas─â.┬áEa te va ajuta s─â preg─âte╚Öti cu u╚Öurin╚Ť─â cea mai delicioas─â ├«nghe╚Ťat─â ├«ntr-un timp scurt.

 Ghidul cumpărătorului

Aparatul pentru fabricarea ├«nghe╚Ťatei are un design destul de compact, care nu ocup─â prea mult spa╚Ťiu ├«n buc─ât─ârie.┬áDispozitivul include:

  • Capacitate cu r─âcitoare (lichid de r─âcire).
  • Bol pentru ingrediente.
  • Lame rotative pentru amestecarea ingredientelor.
  • Rama exterioar─â, care conecteaz─â ├«ntreaga structur─â.

┬áPrincipiul de func╚Ťionare

Principiul de func╚Ťionare al aparatului este destul de simplu.┬áC├ónd este pornit, dispozitivul amestec─â componentele din bol cu ÔÇőÔÇőajutorul lamelor, la fel ca ╚Öi mixerul, iar agentul frigorific r─âce╚Öte produsul la temperatura dorit─â.┬áRotirea frecvent─â a lamelor ├«mpiedic─â formarea acelor de ghea╚Ť─â, transform├ónd compozi╚Ťia ├«ntr-o ├«nghe╚Ťat─â moale. ├Än plus, ├«n acest dispozitiv po╚Ťi s─â prepari fructe uscate sau iaurturi, ╚Öi de asemenea, este convenabil s─â depozitezi ghea╚Ť─â.

 Tipuri

Modelele difer─â ├«n func╚Ťie de num─ârul de boluri.┬áDispozitivul pentru acas─â poate avea un bol pentru a face un singur tip de desert sau dou─â pentru mai multe sortimente. La modelele profesionale num─ârul acestora este mai mare. Dispozitivele sunt ├«mp─âr╚Ťite ├«n ma╚Öini de ├«nghe╚Ťat─â de uz casnic, care sunt instalate pe mas─â sau de uz profesional care sunt amplasate pe podea ╚Öi sunt destinate┬á produc╚Ťiei de desert pentru v├ónzare.┬áLu├ónd ├«n considerare fiecare tip ╚Öi modelele cele mai bune, ai putea dori, s─â intri ├«n afaceri cu ├«nghe╚Ťat─â.

Exist─â mai multe tipuri de aparate de ├«nghe╚Ťat─â, iar acestea sunt:

  • Mecanice. Cuv├óntul┬á“mecanic”┬ávorbe╚Öte de la sine. Pentru a face ├«nghe╚Ťat─â cu un aparat mecanic, trebuie s─â-l r─âce╚Öti mai ├«nt├ói ├«n frigider ├«nainte de g─âtire ╚Öi apoi s─â rote╚Öti manivela la fiecare 2-3 minute.┬áDeoarece to╚Ťi produc─âtorii de ├«nghe╚Ťat─â merg pe principiul unui mixer, atunci, ├«n acest caz, vei avea nevoie de un mixer.┬á├Äns─â gustul de ├«nghe┼úat─â g─âtit ├«ntr-o ma╚Öin─â de ├«nghe╚Ťat─â mecanic─â, ├«╚Ťi va pl─âcea mai mult, dec├ót gustul unei ├«nghe╚Ťate preparate ├«ntr-o ma╚Öin─â electric─â.
  • Ma╚Öinile electrice de ├«nghe╚Ťat─â┬ásunt de dou─â tipuri: ma╚Öinile automate de ├«nghe╚Ťat─â sunt compacte, ╚Öi de asemeni, automate ╚Öi semi-automate. ├Än pere╚Ťii bolului se g─âse╚Öte agentul frigorific, care este pre-├«nghe╚Ťat.┬áPrin urmare, ├«nainte de a face ├«nghe╚Ťat─â ├«ntr-un astfel de aparat, mai ├«nt├ói trebuie s─â ├«l bagi ├«n congelator timp de 12-15 ore.┬áTemperatura minim─â a acestuia nu trebuie s─â fie mai mare de minus 16-18 grade C, ├«n caz contrar agentul frigorific nu se va ├«nghe╚Ťa.┬áSau men╚Ťine bolul ├«n congelator tot timpul, pentru a nu pierde timpul s─â ├«nghe╚Ťe.┬á├Än procesul de lucru, atunci c├ónd dispozitivul de ├«nghe╚Ťare ├«ngro╚Ö─â amestecul, transfer─â con╚Ťinutul ├«ntr-un alt bol ╚Öi ├«nghea╚Ť─â-l p├ón─â la consisten╚Ťa optim─â.
  • Ma╚Öinile de┬á├«nghe╚Ťat─â┬áautomate sunt dotate cu compresoare sau congelatoare ╚Öi nu au nevoie de┬áo pre-├«nghe╚Ťare, de╚Öi astfel de modele cost─â mult mai mult.┬áDatorit─â faptului c─â este o unitate de refrigerare, se presupune c─â are deja ├«ncorporat un filtrul de ├«nghe╚Ťat─â.┬áEste necesar doar pornirea motorului, r─âcirea vasului la temperatura dorit─â timp de 5-10 minute ╚Öi turnarea amestecului preparat.┬áTrebuie avut ├«n vedere faptul c─â ├«n unele modele de ├«nghe╚Ťat─â cu compresoare exist─â containere deta╚Öabile, ceea ce este foarte convenabil, deoarece po╚Ťi prepara o por╚Ťie de ├«nghe╚Ťat─â ├«ntr-un recipient deta╚Öabil, ├«l po╚Ťi pune ├«ntr-un congelator, apoi po╚Ťi prepara un alt tip de ├«nghe╚Ťat─â.┬áAstfel, vei economisi┬á timpul, iar la terminare vei avea dou─â tipuri de ├«nghe┼úat─â.

Po╚Ťi alege un model specific, ├«n func╚Ťie de cerin╚Ťele privind func╚Ťionalitatea dispozitivului ╚Öi preferin╚Ťele personale. Produc─âtorii de ma╚Öini de ├«nghe╚Ťat─â ofer─â o gam─â larg─â de produse.┬áModelele mecanice ╚Öi electrice au un mecanism diferit de lucru.┬áAparatul automat de ├«nghe╚Ťat─â cu compresor, este op╚Ťiunea cea mai avantajoas─â.┬áDesignul compresorului ├«╚Ťi permite s─â prepari un desert delicios la un cost minim.

 Volumul și materialul vasului

Cantitatea de ├«nghe╚Ťat─â preparat─â depinde de volumul recipientului.┬áAparatul automat de ├«nghe╚Ťat─â face mai multe por╚Ťii la r├ónd.┬áAparatul semiautomat doar o singur─â por╚Ťie.┬áDup─â g─âtire, vasul trebuie r─âcit timp de cel pu╚Ťin 8 ore.┬áPrin urmare, pentru o familie de 2-4 persoane, alege un aparat de ├«nghe╚Ťat─â cu bolul de┬á1 litru. Bolul pentru compozi╚Ťie poate fi realizat din:

  • metal, care este mai scump dec├ót dispozitivul din plastic, dar mai durabil;
  • plastic – av├ónd un design original ╚Öi o selec╚Ťie larg─â de culori.

 Dimensiunile bolului, puterea, nivelul de zgomot si materialul aparatului de facut inghetata

Deoarece bolul trebuie s─â se potriveasc─â ├«n congelator, trebuie s─â afli dimensiunile bolurilor produc─âtorilor de ma╚Öini de ├«nghe╚Ťat─â semiautomate ╚Öi s─â le compari cu dimensiunile raftului sau sertarului congelator.

Puterea aparatului de ├«nghe╚Ťat─â este un fapt incontestabil: cu c├ót este mai mare puterea dispozitivului, cu at├ót mai mult─â energie electric─â consum─â. Puterea modelelor semi-automate este de la 4 la 35 W, iar a dispozitivului automat este mult mai mare.┬áTrebuie remarcat faptul c─â, chiar ╚Öi cu o putere redus─â, po╚Ťi face ├«nghe╚Ťat─â delicioas─â, petrec├ónd mai mult timp cu ea.

Nivelul de zgomot al dispozitivului poate fi comparat cu zgomotul unui aspirator.

Produc─âtorii de aparate de ├«nghe╚Ťat─â fabric─â dispozitive cu carcasa din o╚Ťel inoxidabil ╚Öi plastic, care de altfel sunt materiale bine dovedite.

 Capacul de acoperire

├Än hipermarketuri, se g─âsesc deseori aparate de f─âcut ├«nghe╚Ťata cu capac.┬áCele cu un capac transparent sunt utilizat pe scar─â larg─â.┬áCapacul este realizat din sticl─â special─â, care rezist─â la temperatur─â sc─âzut─â ╚Öi a c─ârei suprafa╚Ť─â interioar─â este acoperit─â cu un strat sub╚Ťire de pulverizare metalic─â.┬áAcest lucru ├«mpiedic─â p─âtrunderea soarelui ├«n congelator.┬áC├ónd se deterioreaz─â, o astfel de sticl─â nu se sparge ├«n fragmente, ci se pr─âbu╚Öe╚Öte ├«n cele mai mici particule, reduc├ónd astfel probabilitatea t─âierii.┬áForma sticlei poate fi direct─â ╚Öi convex─â, ceea ce ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte design-ul produsului. Exist─â, de asemenea, dispozitive cu un capac opac neclar.┬áDesignul capacului poate fi glisant sau pliabil.

┬áCaracteristici ╚Öi capabilit─â╚Ťi suplimentare

Acestea sunt func╚Ťii mici ╚Öi pl─âcute, care fac simultan procesul de preparare a ├«nghe╚Ťatei convenabil ╚Öi, pe de alt─â parte, m─âresc ├«n mod semnificativ costul aparatului.

  • Fereastra pe capac. Aceasta este destinat─â supravegherii procesului de prelucrare a ├«nghe╚Ťatei.
  • Semnal sonor. Acesta este destinat finalului procesului de preparare.
  • Func╚Ťia de a face crem─â ╚Öi iaurt.
  • Indicator de lumin─â.
  • Termometrul afi╚Öeaz─â temperatura curent─â ├«n interiorul aparatului.┬áPoate fi mecanic ╚Öi electronic.┬áAceasta poate fi afi╚Öat─â pe un afi╚Öaj special.
  • Prezen╚Ťa rolelor ├«n loc de picioare ├«╚Ťi va permite s─â mu╚Ťi dispozitivul cu mai pu╚Ťin efort.┬áAcestea sunt deosebit de convenabile pentru aparatele de ├«nghe╚Ťat─â mobile concepute pentru a fi utilizate ├«n spa╚Ťii mici sau ├«n afara lor.

 Locul de utilizare

Pentru a alege corect ma╚Öina de ├«nghe╚Ťat─â, trebuie s─â cuno╚Öti principiile de func╚Ťionare a ma╚Öinii de ├«nghe╚Ťat─â ╚Öi caracteristicile sale tehnice.┬á├Än func╚Ťie de scopul utiliz─ârii ╚Öi loca╚Ťia dorit─â a ma╚Öinii de ├«nghe╚Ťat─â, se disting dispozitive stradale ╚Öi dispozitive┬á pentru spa╚Ťiile interioare.┬áModelele destinate utiliz─ârii ├«n exterior pot rezista la diferen╚Ťe semnificative de temperatur─â ╚Öi func╚Ťioneaz─â cu alimentare de la re╚Ťea sau pe baterii.

În cazul în care cumperi dispozitivul pentru un magazin mic, ai nevoie de un aparat cu un  volum de 100-150 litri. Atunci când alegi mărimea dispozitivului, este necesar să iei în considerare numărul de cornete de îngheţată care pot fi vândute zilnic, cât de larg ar trebui să fie sortimentul și dacă va fi avantajos să folosești un dispozitiv de dimensiuni mari. Cu cât dimensiunea este mai mare, cu atât mai multă energie electrică consumă dispozitivul. Cu toate acestea, modelele moderne cu o clasă ridicată de consum de energie, contribuie la economisirea costurilor.

 Interval de temperatură si clasa climatica

Intervalul de temperatură în congelator poate varia între -12 grade C și -30 grade C. Unele modele suportă doar un anumit tip de temperatură, în timp ce altele sunt echipate cu regulatori.

├Än func╚Ťie de condi╚Ťiile de temperatur─â ├«n afara dispozitivului, congelatoarele sunt ├«mp─âr╚Ťite ├«n mai multe clase climatice:

  • Clasa SN sau clasa normal─â permite utilizarea echipamentului la temperaturi de la + 10 grade C la + 32 grade đí.
  • Clasa N sau clasa subnormal─â a congelatorului, ├«i va permite s─â fie utilizat la temperaturi cuprinse ├«ntre + 16 grade C ╚Öi + 32 grade C.
  • Clasa ST (subtropical) poate fi utilizat la temperaturi de la + 18 grade C p├ón─â la + 38 grade đí.
  • Aparatul cu congelator din clasa T (tropical) este instalat ├«n condi╚Ťii de temperatur─â de la + 18 grade C p├ón─â la + 43 grade đí.
  • Pentru comer╚Ťul stradal ├«n regiunile cu climat cald, este de preferat utilizarea echipamentelor din clas─â ST ╚Öi T. Exist─â, de asemenea, modele universale cu o gam─â larg─â de clase SN-T.

┬áCum s─â folose╚Öti┬á aparatul de f─âcut ├«nghe╚Ťat─â

Exist─â un num─âr mare de re╚Ťete de ├«nghe╚Ťat─â pe care le po╚Ťi g─âsi acum pe internet.┬á├Äns─â po╚Ťi utiliza fructe proaspete sau congelate, siropuri, nuci, sau fructe variate dup─â propriul t─âu gust.┬á├Än ma╚Öinile de ├«nghe╚Ťat─â pot fi preparate nu numai ├«nghe╚Ťat─â, ci, de asemenea, ╚Öi o varietate de deserturi din produse lactate.┬á╚śi av├ónd ├«n vedere c─â ├«nghe╚Ťata este preparat─â la domiciliu, este exclus─â folosirea conservan╚Ťilor ╚Öi stabilizatorilor, care sunt d─âun─âtori pentru corpul uman. ├Än orice caz, ├«nghe╚Ťat─â, g─âtit─â acas─â, va fi mult mai s─ân─âtoas─â ╚Öi mai gustoas─â dec├ót ├«nghe╚Ťata cump─ârat─â.

┬áPrincipiul de func╚Ťionare a aparatului de ├«nghe╚Ťat─â

├Änghe┼úata a devenit popular─â ╚Öi accesibil─â ├«n a doua jum─âtate a secolului XX, c├ónd produc╚Ťia industrial─â a fost ajustat─â.┬áPrima re╚Ťet─â delicioas─â din Europa ╚Öi din ╚Ť─ârile din est a fost adus─â de marele c─âl─âtor Marco Polo, iar tehnologia a fost ├«mbun─ât─â╚Ťit─â pe insula italian─â din Sicilia.┬áUn produs modern care se preg─âte╚Öte pentru sectorul alimentar.┬á├Än timpul prepar─ârii, pe l├óng─â ingredientele naturale, produc─âtorii adaug─â coloran╚Ťi, aditivi alimentari, conservan╚Ťi ╚Öi alte ingrediente nocive.┬áPrin urmare, mul╚Ťi utilizatori se g├óndesc cum s─â preg─âteasc─â un desert de fructe la domiciliu, ╚Öi cum func╚Ťioneaz─â ma╚Öina de ├«nghe╚Ťat─â.

 Tehnică de preparare

├Än secolul al XIX-lea, ├«nghe╚Ťata a fost preg─âtit─â folosind un vas din lemn┬áiar amestecul era pus ├«n el.┬áApoi se acoperea cu ghea╚Ť─â.┬áDup─â aceea, dispozitivul era pus ├«n mi╚Öcare, ├«ntorc├ónd ├«ncet butonul.┬áRota╚Ťia constant─â, intens─â ├«mpiedica formarea cristalelor mari de ghea╚Ť─â.┬áCa rezultat, amestecul era r─âcit uniform ╚Öi consisten╚Ťa devenea omogen─â.┬á┬áProcesul de preparare dura aproximativ 60 de minute. Metoda ├«ns─â╚Öi nu s-a schimbat ├«n timp, ci doar tehnologia de r─âcire a fost ├«mbun─ât─â╚Ťit─â: metoda mecanic─â, cu m├óner, fiind ├«nlocuit─â cu un motor electric.┬áG─âleata de ghea╚Ť─â a ├«nlocuit rezervorul cu pere╚Ťi dubli, fiind instalat un lichid de r─âcire.

Schema modern─â de preparare a ├«nghe╚Ťatei const─â ├«n ├«ndeplinirea a dou─â condi╚Ťii:

  1. Satura╚Ťia principalelor ingrediente (crem─â, lapte, fructe, g─âlbenu╚Öuri de ou) cu aer cu ajutorul amestec─ârii, rezult├ónd astfel consisten╚Ťa amestecului cremos.
  2. R─âcirea treptat─â a compozi╚Ťiei la o temperatur─â sc─âzut─â.┬á├Än acela╚Öi timp, amestecul trebuie s─â aib─â o┬áconsisten╚Ť─â uniform─â.

┬áModele de aparate de ├«nghe╚Ťat─â

Aparat pentru preparat îngheţata si sorbet Piccolo Gelato Studio Casa (vezi pret)

Model de ├«nalt─â calitate, care ├«╚Ťi permite s─â prepari nu numai o ├«nghe╚Ťat─â clasic─â, ci ╚Öi diferite tipuri de iaurt, sorbet de fructe, granit ╚Öi alte deserturi.┬áDispozitivul este echipat cu un recipient de 1,45 litri.┬á├Än maxim 25 de minute de munc─â po┼úi ob╚Ťine p├ón─â la 800 de grame de ├«nghe╚Ťat─â delicioas─â de cas─â, moale ╚Öi cremoas─â.

 Avantaje:

  • Schimbarea automat─â a vitezei.
  • Mixer cu sistem de rota╚Ťie.
  • Cup─â deta╚Öabil─â 1,45 litri.
  • Paleta de modele este prezentat─â ├«n alb ╚Öi fucsia.
  • Destinat mediului reziden╚Ťial.
  • Putere 12 W.
  • Perioada de garan╚Ťie 2 ani.

Dezavantaje:

  • Cost ridicat dac─â nu-l g─âse╚Öti ├«n perioada cu reduceri.

Aparat de îngheţata Taurus Tasty N Cream (vezi pret)

Modelul compact, dar productiv, cu un capac transparent ├«╚Ťi permite s─â monitoriza╚Ťi procesul de lucru ╚Öi este echipat cu protec┼úie la supra├«nc─âlzire ╚Öi func╚Ťia de r─âcire.┬á├Än interior exist─â un vas de aluminiu de 1,5 litri, care permite ├«ntr-o singur─â sesiune s─â preg─âteasc─â p├ón─â la 900 de grame de desert delicios.┬áSimplu ╚Öi u╚Öor de utilizat, mobil.

Avantaje :

  • U╚Öurin╚Ťa ╚Öi mobilitatea modelului ├«╚Ťi permit s─â ├«l iei cu tine la o caban─â sau ├«n centrul de recreere, unde exist─â electricitate ╚Öi po╚Ťi preg─âti deserturi ├«n orice moment al zilei.
  • Re┼úetele de g─âtit sunt disponibile ├«n instruc╚Ťiuni.
  • Include o palet─â de amestecare.
  • Consumul de energie electric─â – 12 wa╚Ťi.
  • Dispozitivul este fabricat din plastic de ├«nalt─â calitate.

 Dezavantaje:

  • Timp de preparare maxim 40 de minute.