Ce mașină de tuns iarba este cea mai bună și cea mai ieftină?

Odat─â cu apari╚Ťia verii, proprietarii de┬áterenuri din gospod─ârii ╚Öi┬ápropriet─â╚Ťi de vacan╚Ť─â, se g├óndesc cum s─â-╚Öi┬átaie gazonul. Pentru mul╚Ťi dintre ei, acest gazon reprezint─â o component─â important─â a designului peisajului. Cea mai bun─â solu╚Ťie este┬ácump─ârarea unei ma╚Öini┬áde tuns iarba. Cu toate acestea, nu este at├ót de u╚Öor s─â faci alegerea potrivit─â, av├ónd ├«n vedere varietatea de modele ╚Öi m─ârci.┬áMa╚Öinile de tuns gazon au fost proiectate ini╚Ťial pentru a aranja peluzele.┬á├Äns─â,┬á╚Öi gr─âdinarii┬á folosesc cu succes aceste dispozitive, nu numai pentru t─âierea ierbii, ci, de asemenea pentru buruieni ╚Öi tufi╚Öuri. Toate acestea se pot realiza dac─â dispozitivul are capacitatea necesar─â pentru astfel de lucr─âri.

Motocoasele ieftine pot oferi ├«ngrijire gazonului, chiar ╚Öi┬ápe roua dimine╚Ťii, c├ónd soarele abia se ridic─â deasupra orizontului, put├ónd lucra frumos ╚Öi pe r─âcoare. Nu ar trebui s─â ├«╚Ťi faci griji ├«n privin╚Ťa zgomotului produs de acestea, deoarece cositoarele electrice cu c├ót sunt mai eficiente, cu at├ót produc mai pu╚Ťin zgomot. ╚śi ├«n plus, ma╚Öinile de tuns iarba cu motor electric func╚Ťioneaz─â mult mai lini╚Ötit dec├ót analogii pe benzin─â,┬áput├ónd lucra chiar ╚Öi atunci c├ónd gazonul┬á este mic ╚Öi nu necesit─â┬át─âieri┬áde mare amploare.

├Änainte de a achizi╚Ťiona o motocoas─â, trebuie s─â te g├ónde╚Öti foarte bine┬ápentru┬á ce anume ai avea nevoie, ╚Öi,┬á ├«n func╚Ťie de acest lucru s─â alegi motocoasa cea mai bun─â din r├óndul dispozitivelor celor mai ieftine. Motocoasele sunt de mai multe tipuri ╚Öi anume: pe benzin─â, electrice cu alimentare de la sursa de curent electric ╚Öi electrice cu alimentare de la baterie.

 Motocoasa pe benzină

Motocoasa pe benzin─â┬áeste dotat─â un motor puternic ├«n patru timpi.┬áEste aproape silen╚Ťioas─â ╚Öi echipat─â cu un sistem de pornire u╚Öoar─â.┬áO pornire simpl─â ╚Öi rapid─â a motorului este asigurat─â de un amortizor de aer, care func╚Ťioneaz─â automat.┬áDin acest motiv, lucrul cu o ma╚Öin─â de tuns iarb─â ├«n curte aduce pl─âcere.┬áIndicele de impact la zgomot redus, se datoreaz─â nu numai caracteristicilor avantajoase ale motorului, ci ╚Öi formei speciale a p─âr╚Ťii corpului ╚Öi a elementelor de t─âiere.┬áDin acest motiv, nivelul zgomotului este redus cu aproape 2 dB.

Spre deosebire de modelele cu motor electric, o astfel de unealt─â nu are mobilitate limitat─â.┬áFiind echipat─â┬ácu un motor mai puternic, se extinde semnificativ domeniul de aplicare al acestui instrument.┬áMotocoasa┬á├«╚Ťi┬á va permite s─â┬átai f─âr─â efort nu doar ierburile,┬áci s─â tai chiar ╚Öi arbu╚Öti inutili cu tulpina foarte sub╚Ťire.┬áDin punct de vedere structural, pentru selectarea optim─â a unui astfel de dispozitiv, este necesar s─â se determine caracteristicile p─âr╚Ťilor componente ale acestora, cum ar fi motorul, unealta de t─âiere, tij─â, forma m├ónerului, precum ╚Öi modul de prindere, care poate fi cu curea sau f─âr─â.

Cele mai multe modele de motocoase cu benzin─â, sunt echipate cu motoare ├«n doi timpi, cu un singur cilindru, cu o capacitate de r─âcire a aerului de la 0,7 hp / 0,5 kW p├ón─â la 4,5 hp / 3,3 kW.┬áPentru func╚Ťionarea unui astfel de motor este necesar s─â se preg─âteasc─â un amestec special de combustibil, amestec├ónd benzina f─âr─â plumb ╚Öi uleiul pentru motoarele ├«n doi timpi,┬á ├«ntr-o anumit─â propor╚Ťie.┬áUtilizarea unui tip de benzin─â necorespunz─âtor, va conduce la func╚Ťionarea inegal─â ╚Öi la supra├«nc─âlzirea motorului.

Atunci c├ónd se prepar─â un amestec de combustibil, respectarea corespunz─âtoare a propor╚Ťiilor joac─â un rol important ├«n asigurarea func╚Ťion─ârii fiabile ╚Öi pe termen lung a motorului.┬áAstfel, motorul cu o cantitate insuficient─â de ulei,┬á va func╚Ťiona,┬á├«ns─â┬ácu vibra╚Ťii crescute, precum ╚Öi cu un sunet deosebit de func╚Ťionare┬áneuniform─â. Drept┬á┬áurmare, acest lucru poate duce la distrugerea inelului pistonului,┬á╚Öi ├«ntr-un final┬ála blocarea motorului.┬áExcesul┬áde ulei cauzeaz─â fixarea inelului carburatorului ╚Öi depunerea de carbon pe piston, precum ╚Öi pe ecranul┬á tobei de e╚Öapament,┬áacest lucru determin├ónd o sc─âdere a puterii motorului.

R─âcirea motorului

Pentru motocoasa pe benzin─â, este necesar s─â se ia pauze periodic ╚Öi s─â se lase s─â se r─âceasc─â motorul.┬á├Än modelele de uz casnic, timpul de pauz─â este de obicei de aproximativ 20 de minute, cu un timp de lucru non-stop de 20 de minute.┬áLa dispozitivele┬áprofesionale, acest raport variaz─â – p├ón─â la 50 de minute de munc─â ╚Öi 10 minute de ├«ntrerupere.┬á├Än mod obi╚Önuit, pentru timpul de func╚Ťionare continu─â, volumul rezervorului de combustibil, de la 0,3 p├ón─â la 1,5 litri este calculat pentru┬áfiecare model ├«n parte.

Motocoasele u╚Öoare, care sunt concepute s─â func╚Ťioneze nu at├ót de mult timp, necesit─â o manevrabilitate bun─â, cu schimb─âri frecvente ├«n unghiul de cosire ╚Öi sunt echipate cu m├ónere ├«nchise ├«n form─â de D (O).┬áControalele motorului ├«n aceast─â variant─â sunt situate pe tij─â.

Motocoasa pe benzin─â┬ánu este un instrument cu o greutate nu foarte u╚Öoar─â, astfel ├«nc├ót o varietate de dispozitive au ata╚Öate curele care sunt folosite pentru a u╚Öura sarcina asupra mu╚Öchilor atunci c├ónd se lucreaz─â.┬á├Än plus fa╚Ť─â de cre╚Öterea confortului, utilizarea sa┬áte va proteja de┬álovirea instrumentului, atunci c├ónd┬áte afli sub cordonul unei vegeta╚Ťii rigide sau tufi╚Öuri.

 Motocoasa electrică cu alimentare de la sursa de curent electric

Motocoasele electrice cu alimentare de la sursa de curent electric, au motorul situat ├«n partea de jos sau de sus. Motocositoarele cu motorul situat ├«n partea de jos au o putere mic─â de 300-400 wa╚Ťi, ├«ns─â este suficient de bun pentru a cosi suprafe╚Ťele din jurul casei, spre exemplu paturile cu flori ╚Öi gazon. Aceste instrumente difer─â de motocoasele cu motorul situat ├«n partea de sus a instrumentului, prin faptul c─â au o greutate mai mic─â. Un alt avantaj este faptul c─â lama de t─âiere este rotativ─â ╚Öi suprafa╚Ťa de t─âiere poate fi transformat─â ├«ntr-un unghi de t─âiere convenabil pentru utilizator, put├ónd cosi iarba chiar ╚Öi ├«n locurile mai greu accesibile.

Aceste unelte electrice sunt potrivite pentru o munc─â mai delicat─â.┬áDac─â trebuie s─â tai iarba frumos ├«ntre straturile de flori sau ├«ntre r─âsaduri ├«n gr─âdin─â, acestea sunt perfecte pentru aceast─â sarcin─â, deoarece linia de t─âiere are un diametru destul de mic.┬áMotocoasa cu motor electric amplasat ├«n partea inferioar─â, nu poate fi ac╚Ťionat─â imediat dup─â ploaie sau┬ápe iarba pe care a c─âzut roua.┬á├Än plus, indiferent de mediul ├«n care lucrezi, trebuie s─â respec╚Ťi cele mai simple tehnici de siguran╚Ť─â, ╚Öi anume, s─â folose╚Öti m─ânu╚Öi ╚Öi ochelari de protec╚Ťie atunci c├ónd lucrezi cu dispozitivul.┬áCablul propriu al motocoaselor electrice este foarte scurt, deci va trebui s─â folose╚Öti un prelungitor ╚Öi este ideal┬ádac─â priza electric─â este legat─â la p─âm├ónt.┬áRecomandabil este ┬ás─â ac╚Ťionezi dispozitivul de tuns iarba electric, atunci c├ónd tensiunea re╚Ťelei este stabil─â, deoarece┬áimpulsurile de tensiune pot scurta semnificativ durata de via╚Ť─â a motorului.

├Än ciuda faptului c─â┬ámotocoasele sunt unelte electrice, unele dintre ele necesit─â ├«n continuare lubrifierea sezonier─â.┬áAcest lucru este valabil pentru acele modele care au un design prefabricat al bra╚Ťului sau cele care nu sunt echipate cu o linie de t─âiere,┬áci cu un cu╚Ťit de t─âiere.┬áAplic─â un lubrifiant o singur─â dat─â la sf├ór╚Öitul sau la ├«nceputul lucrului.

Capul dispozitivului de t─âiere, ├«n care se ├«nf─â╚Öoar─â┬álama de t─âiere, trebuie s─â fie cur─â╚Ťat ├«n mod regulat, ├«n special ├«n timpul zonelor prelungite, deoarece, de obicei acesta este umplut cu iarb─â, care, datorit─â rota╚Ťiei, aceasta este ├«nf─â╚Öurat─â pe un arbore rotativ.┬áDe asemenea, este recomandabil s─â cure╚Ťi capul dup─â fiecare opera╚Ťie a instrumentului.┬áCur─â╚Ťarea nu dureaz─â mult timp, doar 10 minute, inclusiv dezasamblarea ╚Öi asamblarea invers─â.

Motocoasa electrică  cu alimentare de la baterie

Pe pia╚Ť─â,┬áse g─âsesc ╚Öi ma╚Öini de tuns iarba┬áelectrice cu┬á┬áalimentare de la o baterie. F─âr─â ├«ndoial─â, avantajul este un grad mai mare de libertate de mi╚Öcare, f─âr─â a f─âr─â a fi limitat de un cablu de alimentare. Pe de alt─â parte, costul acestor modele este mult mai mare dec├ót cel al al motocoaselor cu cablu de alimentare. ├Än plus, func╚Ťionarea unor astfel de ma╚Öini de tuns iarba este limitat─â de capacitatea bateriei, iar bateria ├«n sine necesit─â o abordare special─â pentru a fi utiliz─â.┬á Dup─â cum a ar─âtat experien╚Ťa, bateria cost─â o treime din costul motocoasei, ceea ce reprezint─â un dezavantaj.

Avantajul unui ┬áastfel de echipamente este faptul c─â motocoasa cu baterie, nu┬ánecesit─â nici benzin─â, nici ulei, prin urmare economii semnificative ╚Öi ofer─â o ├«ngrijire mult mai simpl─â.┬áPornirea┬á┬ámotocoasei se face doar prin ap─âsarea butonului, demarorul manual┬ár─âm├ón├ónd┬á├«n trecut, cu condi╚Ťia s─â nu ui╚Ťi s─â ├«ncarci bateria, desigur.┬áPo╚Ťi, de asemenea, s─â┬áui╚Ťi de un ╚Öir de fire ╚Öi cabluri prelungitoare pe care trebuie s─â le utilizezi la echipamentele electrice conven╚Ťionale.┬áPrintre alte avantaje ale dispozitivelor cu baterie, este greutatea foarte redus─â a acestora, sunt mult mai silen╚Ťioase ╚Öi┬á mult mai u╚Öor de manevrat.

Ma╚Öina de tuns iarb─â cu acumulator este proiectata pentru a fi folosita pe suprafe╚Ťe┬á de maxim 25 de hectare. Motocoasa cu baterie este┬á┬ámai puternic─â ╚Öi mai fiabil─â din punct de vedere structural. Poate fi folosit─â pentru cosirea ierbii ├«nalte ╚Öi pe terenuri denivelate.┬áDe regul─â motocoasa cu alimentare de la o baterie, poate┬á┬áfi depozitat─â ├«ntr-un garaj sau ├«ntr-un hambar mic, ceea ce ├«nseamn─â c─â este important─â compactitatea acesteia.

┬áInforma╚Ťii generale despre motocoase

├Änainte de a te g├óndi la cea mai ieftin─â motocoas─â, trebuie s─â te g├ónde╚Öti la ce anume vrei s─â o folose╚Öti. Toate dispozitivele acestea┬áau concepte diferite de proiectare.┬áMotocoasele au multe ├«n comun,┬á├«ns─â toate difer─â de ele ├«n multe feluri. G├óndindu-te la op╚Ťiunea de a cump─âra o ma╚Öin─â de tuns iarb─â electric─â, ar fi inutil s─â te ui╚Ťi la gazon. Dac─â cea mai mare parte de teren este ocupat─â de tufi╚Öuri, copaci ╚Öi zone cu pietre, este recomandat s─â alegi o motocoas─â cu func╚Ťionarea pe benzin─â.┬áMa╚Öina de tuns iarb─â poate fi utilizat─â at├ót┬ápe ÔÇőÔÇőpeluze mici c├ót ╚Öi pe cele mari, este u╚Öor de utilizat,┬áchiar ╚Öi de cei care nu au abilit─â╚Ťi de a efectua aceste lucr─âri.

Greutatea ╚Öi dimensiunile u╚Öoare contribuie la manevrabilitate ridicat─â, toate func╚Ťiile de control sunt efectuate pe m├óner ╚Öi sunt foarte convenabile pentru a fi adaptate u╚Öor. M├ónerul ma╚Öinii de tuns iarb─â poate fi ajustat ├«n ├«n─âl╚Ťime, ceea ce┬á permite┬áajustarea instrumentului la caracteristicile individuale ale operatorului.┬áMotocoasa┬ánu necesit─â mult spa╚Ťiu ├«n timpul transportului ╚Öi depozit─ârii.┬áMa╚Öina de tuns iarba┬áofer─â manevrabilitate ╚Öi agilitate bun─â,┬áput├ónd fi folosit─â chiar ╚Öi de┬áun ├«ncep─âtor.

 De unde pot să cumpăr o motocoasă?

Cea mai simpl─â ╚Öi mai convenabil─â modalitate de a cump─âra o ma╚Öin─â de tuns iarba, este de a plasa o comand─â ├«ntr-un magazin online. ├Äns─â acestea pot fi cump─ârate din orice magazin de specialitate, aleg├ónd modelul cel mai ieftin dar ├«n acela╚Öi timp ╚Öi cel mai eficient pentru nevoile tale.┬áAtunci c├ónd┬áte decizi ce motocoas─â s─â cumperi, nu este necesar s─â alege╚Ťi modelul cel mai puternic ╚Öi mai productiv.┬áTrebuie s─â ╚Ötii c─â puterea mare este relevant─â pentru zonele mari ╚Öi terenuri complexe. Este important┬ás─â se mi╚Öte c├ót┬ámai u╚Öor ╚Öi s─â-╚Öi fac─â treaba. ├Än cele din urm─â, ├«nainte de a cump─âra, evalueaz─â sistemul de management – manevrele nu ar trebui s─â provoace nepl─âceri sau probleme. Cea mai bun─â motocoas─â, este cea care este personalizat─â┬á ├«n func╚Ťie de nevoile┬átale personale ╚Öi de capacit─â╚Ťile financiare.

┬áM─âsuri de siguran╚Ť─â

Ma╚Öina de tuns iarb─â pare inofensiv─â, at├ót de mult ├«nc├ót utilizatorii nu acord─â importan╚Ť─â regulilor de siguran╚Ť─â. Factorii de risc sunt urm─âtorii:

  • cu╚Ťitul metalic de mare vitez─â
  • tensiunea ridicat─â a curentului electric, care poate lovi o persoan─â ├«n timpul unei ├«ntreruperi de urgen╚Ť─â a circuitului
  • obiectele str─âine, pietrele pot deteriora puntea ma╚Öinii de tuns iarba sau pot zbura ├«n lateral
  • lucrul cu substan╚Ťe periculoase pentru foc – combustibil pentru un motor pe benzin─â
  • nivel ridicat de zgomot

Se recomand─â utilizarea echipamentului individual de protec╚Ťie ├«n timpul lucrului.┬áProtec╚Ťia urechilor sau c─â╚Ötile sunt folosite pentru a proteja organul auditiv iar ochelarii sunt utiliza╚Ťi pentru a proteja ochii de praf.┬áM─ânu╚Öile protejeaz─â┬ápalmele de a provocate b─ât─âturi de la m├óner ╚Öi ├«mpotriva alunec─ârii.┬áDac─â m├ónerul nu are o c─âptu╚Öeal─â din cauciuc, m─ânu╚Öile nu vor l─âsa m├óinile s─â alunece.┬áEchipamentele de protec╚Ťie personal─â de mai sus, vor fi utile ╚Öi ├«n alte activit─â╚Ťi de gr─âdin─ârit.

[kkstarratings]