Ce mașină de tuns iarba este cea mai bună și cea mai ieftină?

Odată cu apariția verii, proprietarii de terenuri din gospodării și proprietăți de vacanță, se gândesc cum să-și taie gazonul. Pentru mulți dintre ei, acest gazon reprezintă o componentă importantă a designului peisajului. Cea mai bună soluție este cumpărarea unei mașini de tuns iarba. Cu toate acestea, nu este atât de ușor să faci alegerea potrivită, având în vedere varietatea de modele și mărci. Mașinile de tuns gazon au fost proiectate inițial pentru a aranja peluzele. Însă, și grădinarii  folosesc cu succes aceste dispozitive, nu numai pentru tăierea ierbii, ci, de asemenea pentru buruieni și tufișuri. Toate acestea se pot realiza dacă dispozitivul are capacitatea necesară pentru astfel de lucrări.

Motocoasele ieftine pot oferi îngrijire gazonului, chiar și pe roua dimineții, când soarele abia se ridică deasupra orizontului, putând lucra frumos și pe răcoare. Nu ar trebui să îți faci griji în privința zgomotului produs de acestea, deoarece cositoarele electrice cu cât sunt mai eficiente, cu atât produc mai puțin zgomot. Și în plus, mașinile de tuns iarba cu motor electric funcționează mult mai liniștit decât analogii pe benzină, putând lucra chiar și atunci când gazonul  este mic și nu necesită tăieri de mare amploare.

Înainte de a achiziționa o motocoasă, trebuie să te gândești foarte bine pentru  ce anume ai avea nevoie, și,  în funcție de acest lucru să alegi motocoasa cea mai bună din rândul dispozitivelor celor mai ieftine. Motocoasele sunt de mai multe tipuri și anume: pe benzină, electrice cu alimentare de la sursa de curent electric și electrice cu alimentare de la baterie.

 Motocoasa pe benzină

Motocoasa pe benzină este dotată un motor puternic în patru timpi. Este aproape silențioasă și echipată cu un sistem de pornire ușoară. O pornire simplă și rapidă a motorului este asigurată de un amortizor de aer, care funcționează automat. Din acest motiv, lucrul cu o mașină de tuns iarbă în curte aduce plăcere. Indicele de impact la zgomot redus, se datorează nu numai caracteristicilor avantajoase ale motorului, ci și formei speciale a părții corpului și a elementelor de tăiere. Din acest motiv, nivelul zgomotului este redus cu aproape 2 dB.

Spre deosebire de modelele cu motor electric, o astfel de unealtă nu are mobilitate limitată. Fiind echipată cu un motor mai puternic, se extinde semnificativ domeniul de aplicare al acestui instrument. Motocoasa îți  va permite să tai fără efort nu doar ierburile, ci să tai chiar și arbuști inutili cu tulpina foarte subțire. Din punct de vedere structural, pentru selectarea optimă a unui astfel de dispozitiv, este necesar să se determine caracteristicile părților componente ale acestora, cum ar fi motorul, unealta de tăiere, tijă, forma mânerului, precum și modul de prindere, care poate fi cu curea sau fără.

Cele mai multe modele de motocoase cu benzină, sunt echipate cu motoare în doi timpi, cu un singur cilindru, cu o capacitate de răcire a aerului de la 0,7 hp / 0,5 kW până la 4,5 hp / 3,3 kW. Pentru funcționarea unui astfel de motor este necesar să se pregătească un amestec special de combustibil, amestecând benzina fără plumb și uleiul pentru motoarele în doi timpi,  într-o anumită proporție. Utilizarea unui tip de benzină necorespunzător, va conduce la funcționarea inegală și la supraîncălzirea motorului.

Atunci când se prepară un amestec de combustibil, respectarea corespunzătoare a proporțiilor joacă un rol important în asigurarea funcționării fiabile și pe termen lung a motorului. Astfel, motorul cu o cantitate insuficientă de ulei,  va funcționa, însă cu vibrații crescute, precum și cu un sunet deosebit de funcționare neuniformă. Drept  urmare, acest lucru poate duce la distrugerea inelului pistonului, și într-un final la blocarea motorului. Excesul de ulei cauzează fixarea inelului carburatorului și depunerea de carbon pe piston, precum și pe ecranul  tobei de eșapament, acest lucru determinând o scădere a puterii motorului.

Răcirea motorului

Pentru motocoasa pe benzină, este necesar să se ia pauze periodic și să se lase să se răcească motorul. În modelele de uz casnic, timpul de pauză este de obicei de aproximativ 20 de minute, cu un timp de lucru non-stop de 20 de minute. La dispozitivele profesionale, acest raport variază – până la 50 de minute de muncă și 10 minute de întrerupere. În mod obișnuit, pentru timpul de funcționare continuă, volumul rezervorului de combustibil, de la 0,3 până la 1,5 litri este calculat pentru fiecare model în parte.

Motocoasele ușoare, care sunt concepute să funcționeze nu atât de mult timp, necesită o manevrabilitate bună, cu schimbări frecvente în unghiul de cosire și sunt echipate cu mânere închise în formă de D (O). Controalele motorului în această variantă sunt situate pe tijă.

Motocoasa pe benzină nu este un instrument cu o greutate nu foarte ușoară, astfel încât o varietate de dispozitive au atașate curele care sunt folosite pentru a ușura sarcina asupra mușchilor atunci când se lucrează. În plus față de creșterea confortului, utilizarea sa te va proteja de lovirea instrumentului, atunci când te afli sub cordonul unei vegetații rigide sau tufișuri.

 Motocoasa electrică cu alimentare de la sursa de curent electric

Motocoasele electrice cu alimentare de la sursa de curent electric, au motorul situat în partea de jos sau de sus. Motocositoarele cu motorul situat în partea de jos au o putere mică de 300-400 wați, însă este suficient de bun pentru a cosi suprafețele din jurul casei, spre exemplu paturile cu flori și gazon. Aceste instrumente diferă de motocoasele cu motorul situat în partea de sus a instrumentului, prin faptul că au o greutate mai mică. Un alt avantaj este faptul că lama de tăiere este rotativă și suprafața de tăiere poate fi transformată într-un unghi de tăiere convenabil pentru utilizator, putând cosi iarba chiar și în locurile mai greu accesibile.

Aceste unelte electrice sunt potrivite pentru o muncă mai delicată. Dacă trebuie să tai iarba frumos între straturile de flori sau între răsaduri în grădină, acestea sunt perfecte pentru această sarcină, deoarece linia de tăiere are un diametru destul de mic. Motocoasa cu motor electric amplasat în partea inferioară, nu poate fi acționată imediat după ploaie sau pe iarba pe care a căzut roua. În plus, indiferent de mediul în care lucrezi, trebuie să respecți cele mai simple tehnici de siguranță, și anume, să folosești mănuși și ochelari de protecție atunci când lucrezi cu dispozitivul. Cablul propriu al motocoaselor electrice este foarte scurt, deci va trebui să folosești un prelungitor și este ideal dacă priza electrică este legată la pământ. Recomandabil este  să acționezi dispozitivul de tuns iarba electric, atunci când tensiunea rețelei este stabilă, deoarece impulsurile de tensiune pot scurta semnificativ durata de viață a motorului.

În ciuda faptului că motocoasele sunt unelte electrice, unele dintre ele necesită în continuare lubrifierea sezonieră. Acest lucru este valabil pentru acele modele care au un design prefabricat al brațului sau cele care nu sunt echipate cu o linie de tăiere, ci cu un cuțit de tăiere. Aplică un lubrifiant o singură dată la sfârșitul sau la începutul lucrului.

Capul dispozitivului de tăiere, în care se înfășoară lama de tăiere, trebuie să fie curățat în mod regulat, în special în timpul zonelor prelungite, deoarece, de obicei acesta este umplut cu iarbă, care, datorită rotației, aceasta este înfășurată pe un arbore rotativ. De asemenea, este recomandabil să cureți capul după fiecare operație a instrumentului. Curățarea nu durează mult timp, doar 10 minute, inclusiv dezasamblarea și asamblarea inversă.

Motocoasa electrică  cu alimentare de la baterie

Pe piață, se găsesc și mașini de tuns iarba electrice cu  alimentare de la o baterie. Fără îndoială, avantajul este un grad mai mare de libertate de mișcare, fără a fără a fi limitat de un cablu de alimentare. Pe de altă parte, costul acestor modele este mult mai mare decât cel al al motocoaselor cu cablu de alimentare. În plus, funcționarea unor astfel de mașini de tuns iarba este limitată de capacitatea bateriei, iar bateria în sine necesită o abordare specială pentru a fi utiliză.  După cum a arătat experiența, bateria costă o treime din costul motocoasei, ceea ce reprezintă un dezavantaj.

Avantajul unui  astfel de echipamente este faptul că motocoasa cu baterie, nu necesită nici benzină, nici ulei, prin urmare economii semnificative și oferă o îngrijire mult mai simplă. Pornirea  motocoasei se face doar prin apăsarea butonului, demarorul manual rămânând în trecut, cu condiția să nu uiți să încarci bateria, desigur. Poți, de asemenea, să uiți de un șir de fire și cabluri prelungitoare pe care trebuie să le utilizezi la echipamentele electrice convenționale. Printre alte avantaje ale dispozitivelor cu baterie, este greutatea foarte redusă a acestora, sunt mult mai silențioase și  mult mai ușor de manevrat.

Mașina de tuns iarbă cu acumulator este proiectata pentru a fi folosita pe suprafețe  de maxim 25 de hectare. Motocoasa cu baterie este  mai puternică și mai fiabilă din punct de vedere structural. Poate fi folosită pentru cosirea ierbii înalte și pe terenuri denivelate. De regulă motocoasa cu alimentare de la o baterie, poate  fi depozitată într-un garaj sau într-un hambar mic, ceea ce înseamnă că este importantă compactitatea acesteia.

 Informații generale despre motocoase

Înainte de a te gândi la cea mai ieftină motocoasă, trebuie să te gândești la ce anume vrei să o folosești. Toate dispozitivele acestea au concepte diferite de proiectare. Motocoasele au multe în comun, însă toate diferă de ele în multe feluri. Gândindu-te la opțiunea de a cumpăra o mașină de tuns iarbă electrică, ar fi inutil să te uiți la gazon. Dacă cea mai mare parte de teren este ocupată de tufișuri, copaci și zone cu pietre, este recomandat să alegi o motocoasă cu funcționarea pe benzină. Mașina de tuns iarbă poate fi utilizată atât pe ​​peluze mici cât și pe cele mari, este ușor de utilizat, chiar și de cei care nu au abilități de a efectua aceste lucrări.

Greutatea și dimensiunile ușoare contribuie la manevrabilitate ridicată, toate funcțiile de control sunt efectuate pe mâner și sunt foarte convenabile pentru a fi adaptate ușor. Mânerul mașinii de tuns iarbă poate fi ajustat în înălțime, ceea ce  permite ajustarea instrumentului la caracteristicile individuale ale operatorului. Motocoasa nu necesită mult spațiu în timpul transportului și depozitării. Mașina de tuns iarba oferă manevrabilitate și agilitate bună, putând fi folosită chiar și de un începător.

 De unde pot să cumpăr o motocoasă?

Cea mai simplă și mai convenabilă modalitate de a cumpăra o mașină de tuns iarba, este de a plasa o comandă într-un magazin online. Însă acestea pot fi cumpărate din orice magazin de specialitate, alegând modelul cel mai ieftin dar în același timp și cel mai eficient pentru nevoile tale. Atunci când te decizi ce motocoasă să cumperi, nu este necesar să alegeți modelul cel mai puternic și mai productiv. Trebuie să știi că puterea mare este relevantă pentru zonele mari și terenuri complexe. Este important să se miște cât mai ușor și să-și facă treaba. În cele din urmă, înainte de a cumpăra, evaluează sistemul de management – manevrele nu ar trebui să provoace neplăceri sau probleme. Cea mai bună motocoasă, este cea care este personalizată  în funcție de nevoile tale personale și de capacitățile financiare.

 Măsuri de siguranță

Mașina de tuns iarbă pare inofensivă, atât de mult încât utilizatorii nu acordă importanță regulilor de siguranță. Factorii de risc sunt următorii:

  • cuțitul metalic de mare viteză
  • tensiunea ridicată a curentului electric, care poate lovi o persoană în timpul unei întreruperi de urgență a circuitului
  • obiectele străine, pietrele pot deteriora puntea mașinii de tuns iarba sau pot zbura în lateral
  • lucrul cu substanțe periculoase pentru foc – combustibil pentru un motor pe benzină
  • nivel ridicat de zgomot

Se recomandă utilizarea echipamentului individual de protecție în timpul lucrului. Protecția urechilor sau căștile sunt folosite pentru a proteja organul auditiv iar ochelarii sunt utilizați pentru a proteja ochii de praf. Mănușile protejează palmele de a provocate bătături de la mâner și împotriva alunecării. Dacă mânerul nu are o căptușeală din cauciuc, mănușile nu vor lăsa mâinile să alunece. Echipamentele de protecție personală de mai sus, vor fi utile și în alte activități de grădinărit.

[kkstarratings]