1
Husqvarna 560 X-Torq

Husqvarna 560 X-Torq

Putere: 3.5 kW
Turatie maxima: 9600 rpm
Drujbă profesională
Lungime de taiere: 45 cm
Greutate: 5.6 Kg
Viteza lant: 21.3 m/s
Rating
5.00
EXCELENT
05.11.2017
Vezi pretul de astazi !!!

Detalii tehnice
Motoferastrau (drujba) Husqvarna 560 X-Torq CADOU sina de ghidaj + 2 lanturi Oregon

Cum alegi cel mai bun motofierăstrău?

Tăierea lemnelor de foc, tăierea buștenilor, tăierea crengilor groase sau toaletarea copacilor, este greu de realizat dacă nu deții un instrument bun. Aproape fiecare rezident al unei case de vacanță, horticultor sau un proprietar al unei case de la țară, se confruntă mai devreme sau mai târziu cu necesitatea de a avea o drujba. Gama motofierăstraielor este mare și există dificultăți în alegerea celui mai bun produs, mai ales pentru cei care nu au deținut anterior o tehnică similară.

Până în prezent, există un număr foarte mare de modele diverse ale unui astfel de instrument indispensabil și important în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Cu toate acestea, deși gama este mare, nu toate dispozitivele sunt concepute special pentru a fi exploatate forestier, ci și pentru tăierea lemnelor de foc, pentru toaletarea copacilor sau tăierea ramurilor groase sau  îndeplinind toate standardele de înaltă siguranță și de calitate în raport cu prețul acestora.

Și dacă încă nu ești proprietarul acestui astfel de dispozitiv,  acest articol îți va arăta ce caracteristici ar trebui să dețină un motofierăstrăul, pentru a nu cumpăra un dispozitiv care să nu fie potrivit nevoilor tale. Cel mai bun motofierăstrău poate să dețină funcționalități minime, însă acesta trebuie să ofere performanțe deosebite pentru lucrările mici de tăiere. Durata de funcționare a modelului de uz casnic, ar trebui să fie cuprinsă între 550 de ore și 1000 de ore.

Ce tipuri de drujbe se cunosc?

 Drujba cu funcționare pe benzină

Drujba cu funcționare pe benzină este un instrument căruia i se poate atribui responsabilitatea mecanismelor direcției clasice, funcționând prin utilizarea unui motor cu combustie internă. Nu este nicio exagerare dacă spunem că drujba cu funcționare pe benzină deține cel mai simplu mecanism dintre toate, fiind echipat cu un motor în doi timpi, cu un cilindru și funcționare pe benzină. Principalul avantaj al acestui tip de motofierăstrău cu lanț, este acela că este proiectat simplu, contribuind astfel la sporirea fiabilității, precum și la funcționarea fără probleme în condiții severe și dificile. La cumpărarea unui astfel de dispozitiv, trebuie să iei în considerare următoarele caracteristici: motor, ambreiaj, sistem de aprindere, sistem de combustibil, sistem de aerisire, starter, lanț, frână, mecanism de tensionare a lanțului, sistem de lubrifiere pe lanț.

Dacă ai mers pe cele mai bune caracteristici, acum nu rămâne decât problema lubrifierii. Mulți oameni nu înțeleg de ce este nevoie de lubrifiere? Răspunsul este destul de simplu. Toate mecanismele necesită o îngrijire specială a părților sale individuale, inclusiv lubrifierea periodică.  Este necesar ca instrumentul să te deservească mulți ani, deoarece în timpul funcționării, pe partea cu lanț a drujbei se produc mișcări care trebuie să fie line, astfel încât dispozitivul să nu se deterioreze. Deci, este important de știut că forța de frecare poate distruge suprafața dispozitivului, în acest caz fiind necesară lubrifierea obligatorie a acestuia, în caz contrar componentele putând pur și simplu  să iasă din armonie. Prin urmare este necesar să ai grijă de drujba ta, să aibă putere  să te deservească mulți ani. Partea negativă a acestui tip de drujbă este nivelul de zgomot, care este destul de mare și substanțele nocive emanate de combustibil.

 Drujba cu funcționare pe bază de electricitate

Drujba electrică are mai multe avantaje față de motofierăstrăul pe benzină. Însă, acesta nu permite decât lucrul în grădina proprie, lângă sursa de electricitate.  În primul rând, drujba electrică este rapidă în funcționare și ușor de întreținut. Nu este necesar să se pregătească amestecuri speciale de combustibil și să se efectueze o întreținere sezonieră specială. În al doilea rând, acest tip de dispozitiv este mai puțin zgomotos și nu produce gaze de eșapament. Desigur, nu se poate să nu menționăm că motofierăstrăul electric consumă electricitate și este mai costisitor decât motofierăstrăul pe benzină. Însă, performanțele sunt destul de suficiente pentru tăierile din grădină.

Puterea motorului este direct legată nu numai de complexitatea sarcinii, pe care o poate deține o drujbă electrică, ci, de asemenea, timpul de lucru pe care îl poate oferi un astfel de dispozitiv. Pur și simplu, cu cât este mai mare fierăstrăul, cu atât mai repede va fi capabil să facă față tăierii buștenilor groși și a copacilor. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că, odată cu creșterea puterii, fierăstrăul electric va consuma mai multă energie electrică. De aceea, pentru o muncă sezonieră episodică în grădina proprie, sunt destul de suficiente modele de uz casnic de până la 2500 de wați. Dacă munca ta este constantă, cu copaci mari și bușteni groși, atunci trebuie să te orientezi spre un model mai puternic, de peste 2500 de wați.

 Drujba electrică cu funcționare cu acumulator

Nu este nou pentru nimeni faptul că, uneltele electrice pot funcționa cu baterii chiar și pe stradă. Datorită nivelului scăzut de zgomot, munca devine mult mai confortabilă. În plus, se poate  lucra aproape de vecini, fără a deranja pe nimeni, chiar și dimineața devreme. Dimensiunile mici ale motorului electric, nu trebuie să te inducă în eroare. Cuplul echipamentelor cu acumulator este mai mare decât la modelele care funcționează pe benzină. Motoarele mici și ușoare ale drujbelor electrice cu acumulator  oferă o eficiență ridicată și o putere combinată cu accelerația rapidă la viteză mică. Vei fi plăcut surprins de combinația excelentă dintre greutate și puterea bateriei. Acumulatorii nu oferă emisii nocive sau vibrații dăunătoare, ci poate oferi o funcționare silențioasă, nivelul minim de zgomot fiind chiar și de 13 dB. Aceste drujbe electrice cu acumulator sunt instrumente compacte și elegante, cele mai bune dintre ele având mâner frontal situat în apropierea centrului de greutate. Acest lucru oferă echilibru în lucru, putând lucra confortabil în orice condiții.

Sisteme de securitate

Drujbele, fără îndoială, sunt unelte foarte eficiente și productive. Cu toate acestea, ele sunt și traumatizante. Prin urmare, când lucrezi cu drujba trebuie să  respecți regulile de siguranță. Amintește-ți că,  securitatea în muncă este benefică nu numai pentru sănătatea și viața ta, ci și pentru sănătatea și viața oamenilor care lucrează cu tine. Majoritatea accidentelor la lucrul cu unelte, se datorează viciului operatorului. Cu toate acestea, pe lângă efectuarea măsurilor de siguranță, asigură-te  că dispozitivul tău respectă toate normele și regulile.

În cazul motofierăstrăului cu lanț trebuie să fie instalată întotdeauna o frână manuală pe lanț, care este declanșată de o revenire care oprește imediat funcționarea. De asemenea, pe drujbe trebuie să fie instalate sisteme de blocare, care sunt necesare pentru a  asigura că instrumentul  nu pornește spontan. Dar, pentru siguranța dispozitivului este de asemenea  de dorit ca motofierăstrăul să fie echipat cu o protecție a motorului la supraîncălzire. Acest lucru asigură oprirea instantanee a  instrumentului, dacă există pericolul de supraîncălzire termică a motorului. Un fierăstrău electric bun trebuie să fie echipat cu toate sistemele de siguranță! Motofierăstrăul cu lanț are 1300 rpm  și este un echipament cu risc ridicat de accidente, care necesită măsuri de securitate suplimentare.
Înainte de a începe lucrul trebuie să:

 • Porți echipament de protecție,  să fixezi toate butoanele de siguranță, ajustându-l , astfel încât să nu fie agățat de ceva, să porți pantofi de siguranță și cască de protecție.
 • Salopetele trebuie să aibă o dimensiune corespunzătoare și să nu constrângă mișcările. Hainele nu trebuie strânse cu ace, iar în buzunarele salopetei să nu ai obiecte ascuțite.
 • Echipamentele individuale de protecție trebuie pregătite individual cu căști, ochelari și mănuși.
 • Să citești cu atenție instrucțiunile de folosite a drujbei.
 • Să verifici scutul pentru a proteja mâna dreaptă, pentru a nu se produce fisuri sau rupturi.
 • Verifică dacă șina de ghidare și lanțul sunt instalate corect.

 Puterea și greutatea unei drujbe

Indicatorii principali ai unei drujbe sunt puterea și greutatea acesteia. Puterea determină capacitatea drujbei  de a trage lanțul prin tăiere,  aceasta afectând atât viteza de tăiere cât și adâncimea de tăiere. Puterea sau capacitatea motorului, ar trebui să fie selectate în funcție de dimensiune, precum și în funcție de utilizare; de exemplu, dacă ai cumpărat o drujbă cu lanț pentru uz casnic, este suficientă o putere de  1,5-2 kw. La modelul profesional este foarte important în primul raportul de greutate, utilizarea și puterea – acești parametri având un efect foarte semnificativ asupra ușurinței de operare și, în consecință, asupra calității muncii. Pentru drujbele profesionale, cele mai răspândite dispozitive sunt cele de la 2 la 6 kw. Acest lucru se datorează varietății condițiilor de lucru în care este folosit acest instrument, spre exemplu trunchiuri de copaci.

 Calitatea și rezistența

În unele situații, deținătorii de motofierăstraie cu lanț ar putea avea o anumită confuzie în înțelegerea tuturor denumirilor de etichetare pentru aceste unelte. Ca urmare, acest lucru duce la achiziții nereușite. Rezolvarea acestei probleme este deseori determinată doar de câteva criterii de bază, dintre care una este etapa lanțului. Acest indicator ajută la evidențierea posibilităților viitoare ale instrumentului, inclusiv a vitezei de tăiere și, conform normelor, ar trebui să corespundă nivelului puterii motorului. Regula de bază este distanța dintre dinții de tăiere. Cu cât distanța dintre dinții de tăiere este mai mare, cu atât vor intra mai adând în materialul lemnos.

Toate clasificările cunoscute ale lanțului, se bazează pe caracteristicile marcajului lor, în funcție de treaptă, care este proiectat pentru nevoi specifice și este făcut pentru o anumită capacitate a echipamentului electric. Pentru o mai bună înțelegere a fiecărui tip de pas, acestea ar trebui luate în considerare separat. Precizia și calitatea tăieturii fierăstrăului depind de valoarea pasului. În cazurile în care este importantă obținerea unei calități înalte în exploatare, lanțul  este de mică importanță, de data aceasta precizia tăierii are o importanță deosebită. Pentru aceasta, este necesar să se țină seama de dependența pasului pentru tăierea lemnului, în funcție de marcajele făcute inițial.

Lanțurile cu profil mare sunt instalate pe drujbele cu putere crescută a motorului. Informațiile despre înălțimea profilului, ca regulă, sunt prescrise în caracteristica instrumentului. Profilul influențează apariția vibrațiilor, care ulterior determină uzura mecanismului de antrenare sau apar probleme când instrumentul este ținut în mâini. În acest caz, cu cât sunt mai mari părțile de tăiere, cu atât este mai mare gradul de vibrație. Secvența legăturii lanțului poate fi diferită, și anume: standard, semicerc, cu gol. De ce trebuie să fie strânse legăturile într-un lanț? În lanțurile strânse, cea mai valoroasă este calitatea legăturilor de tăiere, deoarece acestea sunt fabricate în conformitate cu tehnologii speciale și au un cost ridicat. Dacă este imposibil să scurtezi lanțul, singura modalitate de a reduce costul lanțului, este de a trece elementele de tăiere. În timpul funcționării, lanțurile cu legături largi arată o productivitate redusă și se uzează rapid.

 Prețul și garanția produsului

În general drujba, dacă este utilizată frecvent, aceasta se uzează foarte rapid, de aceea este foarte importantă garanția. Din fericire, majoritatea dispozitivelor dispun de o garanție de 24 de luni, care în general este inclusă în prețul acesteia. Referitor la prețul drujbei, acesta diferă în funcție de model și de brand, dar în general prețul acestor instrumente nu este mare.

Tutorial pentru cei care doresc sa ascute lanțul

Brand

Cele mai cunoscute branduri ale producătorilor de instrumente de uz casnic, în cazul nostru drujba, sunt Bosch, Husqvarna, Stihl, Makita – aceste branduri aflându-se în topul preferințelor cumpărătorilor de drujbe. Iată câteva modele:

1.Motoferastrau (drujba) Husqvarna 236, 35 cm, 1.9 CP 

 • Tip lucrare: Hobby
 • Tip pornire: Sfoară
 • Tip alimentare: Benzină
 • Tip motor: Termic
Verifică prețul pentru această drujbă

 

2.Motofierastrau cu lant (drujba) MAKITA EA3501S, 1700W, lama 40cm, frana lant

 • Tip lucrare: Hobby
 • Tip pornire: Sfoară
 • Tip alimentare: Benzină
 • Tip motor: Termic
Verifică prețul pentru această drujbă

 

3.Fierastrau electric cu lant (drujba) Bosch AKE 35 S, 1800 W, 35 cm

 • Tip lucrare: Hobby
 • Tip pornire: Electric
 • Tip alimentare: La rețea
 • Tip motor: Electric
Verifică prețul pentru această drujbă

Ce poate fi interesant pentru tine ca utilizator?

 • Ușor la pornire. Când alegi o drujbă, trebuie să verifici dacă deține pompă de pre-combustibil. De asemenea, pe multe drujbe moderne, sunt instalate sisteme de pornire ușoară, care reduc forța asupra cablului de pornire. Acestea sunt sisteme precum Ergo Start la Stihl (astfel de drujbe au C-BE în indexul modelului), Smart Start de la Husqvarna etc. Trebuie remarcat faptul că, în combinație, pompa și sistemul de pornire ușoară, facilitează foarte mult lansarea lanțului de ferăstrău, fiind util pentru persoanele în vârstă și pentru femei.
 • Compatibilitatea ecologică și consumul de combustibil. Aceste concepte sunt interdependente, deoarece este logic ca, la un cost mai mic, emisiile să fie mai mici. În Europa, acestea sunt foarte sensibile la problemele de mediu și, în legătură cu aceasta, producătorii introduc tehnologii care reduc semnificativ emisiile nocive. De exemplu, Stihl declară că un motor cu tehnologie 2-Mix reduce consumul de combustibil cu 20%, ceea ce înseamnă că este ecologic.
 • Sisteme anti-vibrații. Cu o funcționare prelungită, chiar și cele mai ușoare dispozitive cu lanțuri pentru uz casnic, arată oboseală cauzată de greutatea drujbei cu lanț și de vibrațiile sculei. În acest scop, producătorii introduc noi elemente de amortizare, aplică noi concepte de distribuție a greutății între blocurile de fierăstrău. Cu cât sistemul de amortizare a vibrațiilor este mai avansat, cu atât mâinile vor fi mai puțin obosite.
2
Husqvarna 365 X-Torq

Husqvarna 365 X-Torq

Putere: 4.6 cp
Turatie maxima: 12500 rpm
Drujbă profesională
Lungime de taiere: 45 cm
Greutate: 6.4 Kg
Viteza lant: 22.7 m/s
Rating
5.00
EXCELENT
05.11.2017
Vezi pretul de astazi !!!

Detalii tehnice
Motoferastrau Husqvarna 365 X-Torq, drujba profesionala cu o putere de 4.6 cp

3
Husqvarna 550 XP

Husqvarna 550 XP

Putere: 3.8 CP
Turatie maxima: 10200 rpm
Drujbă semi-profesională
Lungime de taiere: 38 cm
Greutate: 4.9 Kg
Viteza lant: 19.6 m/s
Rating
5.00
EXCELENT
05.11.2017
Vezi pretul de astazi !!!

Detalii tehnice
Motoferastrau (drujba) Husqvarna 550 XP - 15\" ( 38 cm ) 3.8 CP, semi-profesionala

4
EFCO 162

EFCO 162

Putere: 4.7 HP – 3.5 kW
Capacitate cilindrica: 61.5 cm³
Drujbă profesională
Pompa de ulei: automatica / ajustabila
Greutate: 5.5 Kg
Rating
5.00
EXCELENT
05.11.2017
Vezi pretul de astazi !!!

Detalii tehnice
Motoferastrau profesional EFCO 162 4,7 CP , lama 46 cm fabricat in Italia

5
EFCO 156

EFCO 156

Putere: 4.1 HP – 3.1 kW
Capacitate cilindrica: 56.5 cm³
Drujbă profesională
Pompa de ulei: automatica / ajustabila
Greutate: 5.5 Kg
Rating
5.00
EXCELENT
05.11.2017
Vezi pretul de astazi !!!

Detalii tehnice
Motoferastrau profesional EFCO 156 4,1 CP lama 46 cm fabricat in Italia

6
Husqvarna 455 Rancher

Husqvarna 455 Rancher

Putere: 3.4 cp
Capacitate cilindrica: 55 cm³
Drujbă Hobby
FILTRU DE AER CU SISTEM DE FIXARE RAPID
Greutate: -
INTRERUPATOR COMBINAT STOP/SOC
Rating
5.00
EXCELENT
05.11.2017
Vezi pretul de astazi !!!

Detalii tehnice
Motofierastrau (drujba) Husqvarna 455 Rancher, 3.4 CP, 55 cc, 50 cm

7
EFCO 147

EFCO 147

Putere: 3.1 HP - 2.3kW
Capacitate cilindrica: 45 cm³
Drujbă profesională
Pompa de ulei: automatica / ajustabila
Greutate: 4.9 Kg
Rating
5.00
EXCELENT
05.11.2017
Vezi pretul de astazi !!!

Detalii tehnice
Motoferastrau profesional EFCO 147 3,1 CP lama 41 cm fabricat in Italia

8
Stihl MS211

Stihl MS211

Putere: 2.3 cp
Capacitate cilindrica: 35.2 cm³
Drujbă Hobby
Lungime de taiere: 30 cm
Greutate: 4.3 Kg
Rating
5.00
EXCELENT
05.11.2017
Vezi pretul de astazi !!!

Detalii tehnice
Motofierastrau cu lant (drujba) Stihl MS211, 2.3 CP, 35 cm

9
SILEN 6524S

SILEN 6524S

Putere: 4.6 cp - 3.4 kW
motor in 2 timpi
Drujbă profesională
Capacitate cilindrica: 55 cm³
Greutate: 7.7 Kg
Rating
5.00
EXCELENT
05.11.2017
Vezi pretul de astazi !!!

Detalii tehnice
Drujba profesionala SILEN 6524S, motor in 2 timpi, 4.6CP

10
Ruris 241

Ruris 241

Putere: 2.7
lant rezistent din otel
Drujbă Hobby
Capacitate cilindrica: 55 cm³
Rating
5.00
EXCELENT
05.11.2017
Vezi pretul de astazi !!!

Detalii tehnice
Motofierastrau (drujba) Ruris 241, 2.7 CP, Motor Khumma, 2 timpi, 40 cm