Recomandari laptopuri 2022

Laptop GAMING

Laptop GAMING

HP OMEN 16-b0011nq
Laptop IEFTIN

Laptop IEFTIN

Lenovo IdeaPad 3
Laptop BUSINESS

Laptop BUSINESS

Apple MacBook Pro 14
Alegerea NOASTRA

Alegerea NOASTRA

ASUS ROG Strix SCAR 15

Este timpul sa va cumparati un laptop nou, dar multimea ofertelor si diversitatea modelelor pot crea confuzie si va pot ingreuna decizia. Achizitionarea unui laptop este chiar mai dificila decat cumpararea unui calculator, asta privind din punct de vedere al posibilitatii de upgrade. Daca in cazul unui desktop va fi cat de cat mai usor sa-l imbunatatiti pe parcurs, nu acelasi lucru putem spune despre un laptop. In cel mai bun caz ati putea sa-i mariti memoria (daca laptopul suporta mai mult) si cam atat. Daca veti ignora anumite caracteristici hardware si va veti lasa dusi de val, ispititi de poza unui laptop „foarte fotogenic” aveti mari sanse sa cadeti in capcana de a va alege cu un laptop care sa nu corespunda cerintelor dumneavoastra reale. De aceea, este important sa faceti o alegere potrivita de la bun inceput.

Producatorul, dimensiunea, performantele, conectivitatea, displayul si autonomia bateriei sunt toti factori principali de care ar trebui sa tineti cont inainte de a apasa pe butonul „Comanda acum”.

Cititi urmatoarele sfaturi care va pot ajuta sa treceti mai usor de hatisurile publicitare, sa intelegeti mai bine ce trebuie sa cautati la un laptop astfel incat sa vi se potriveasca perfect, cum si unde sa-l gasiti.

 Cum veti folosi laptopul?

Chiar trebuie sa raspundeti la aceasta intrebare?

Da! Pentru ca in functie de raspuns veti sti ce laptop se potriveste cel mai bine stilului dumneavoastra de viata. Pana la urma achizitionarea laptopului perfect tine foarte mult de identificarea corespunzatoare a cerintelor personale.

Vreti un laptop pe care sa-l folositi cand si cand pentru a naviga pe internet, pentru a plati facturile online, pentru email si Facebook, organizare si distribuire poze? Sau aveti nevoie de un laptop pe care sa salvati muzica si filme, sa lucrati in documente si programe complexe? In fine, cei mai pretentiosi utilizatori se vor uita cu siguranta la un laptop cat mai performant, capabil sa ruleze bine in jocuri, sa faca fata cerintelor de grafica, sa lucreze bine pe mai multe aplicatii simultan, pe editare foto etc. Ei bine acesti utilizatori sunt gata sa scoata din buzunar o suma mai mare de bani pentru a se alege cu un laptop mai bun, cu o rezolutie mai buna a ecranului, un procesor mai puternic, mai multa memorie si un hard disk de capacitate mai mare.

 Portabilitate

Service ONLaptopEste un factor legat de dimensiunea laptopului. Ideea e ca daca aveti nevoie de cat mai multa portabilitate, ar trebui sa cautati un laptop de dimensiuni compacte. Sunt persoane care poarta laptopul peste tot, intr-o geanta, in fiecare zi – la serviciu, prin mijloacele de transport public, in excursii, la intalniri etc. Pe de alta parte sunt firme si persoane care isi doresc laptopuri pe care sa le aseze intr-o camera pentru a economisi spatiu si pe care le vor utiliza in cea mai mare parte acolo. De obicei acele persoane care au nevoie de portabilitate se vor orienta spre laptopuri usoare si subtiri.

Atentie: dimensiunea laptopului este strans legata de dimensiunea ecranului. In general laptopurile cu display 12- 14 inch sunt mai usoare comparativ cu laptopuri tip desktop-replacement de 17.3 inch. Totusi, in prezent foarte multe laptopuri de pe piata vin cu ecran de 15 inch, iar acesta pare ca este un standard ce multumeste pe toata lumea: e un compromis intre o oarecare portabilitate si performante superioare.

 Designul

Aspectul estetic este un element subiectiv si nu putem da un verdict clar daca un laptop este frumos sau urat. Nu exista laptopuri urate care sa se vanda pe piata. Cu toate acestea, m-am oprit la design pentru a sublinia importanta calitatii materialelor folosite. Nu exista laptopuri urate, dar exista laptopuri care ies in evidenta datorita unui aspect premium, unei carcase care iti ia ochii pur si simplu sau chiar a unui sarm aparte. Este ceva ce traieste fiecare cand pune mana pe un laptop care i se potriveste si pe care il indrageste de la prima vedere. Exista laptopuri mai ieftine cu carcase de plastic slab construite (cum sunt unele modele de la MSI sau Benq) si laptopuri zdravene, care inspira fiabilitate si incredere (iar aici includ cu mandrie laptopurile Apple).

 Sistem de operare

Cand cumparati un laptop, acesta poate sa vina deja preinstalat cu sistem de operare…sau nu. Cititi specificatiile. Sigur, un laptop cu sistem de operare este mai scump pentru ca platiti si licenta pentru el. Cele mai multe laptopuri vin cu sistem de operare Windows (versiunea Windows 8 sau Windows 10). Laptopurile Apple vin echipate la randul lor cu sistem de operare MAC OS (diverse versiuni). Laptopurile Apple sunt recunoscute pentru fiabilitate si sunt mai scumpe si daca v-ati hotarat asupra unui astfel de model va recomand sa testati la un prieten platforma sistemului de operare OS. Sunt persoane carora le este greu sa renunte la Windows pentru Mac, dar mai nou, datorita smartphone-urilor cu sistem de operare Mac, utilizatorii au devenit ceva mai „open-minded” cand vine vorba despre un laptop fara Windows.

 Display

  • Dimensiune. Ca si dimensiune, displayurile de laptop variaza intre 11 si 17 inch, o plaja destul de mare, dar care va ajuta sa gasiti modelul potrivit stilului dumneavoastra de lucru. Un laptop cu ecran mai generos este ideal pentru gaming, pentru vizionare de filme, editare fotografii si documente complexe. Retineti ca un ecran mai mare face ca laptopul sa aiba dimensiuni mai mari, sa fie mai greu si sa consume mai mult.
  • Rezolutie. De preferat este sa cautati un laptop cu o rezolutie cat mai buna pentru ca asta inseamna automat imagini mai clare si mai calitative. In prezent exista mai multe rezolutii disponibile pe laptopuri:

 rezolutie HD 1366 x 768 pixeli – pentru laptopurile mici; ideala pentru navigare pe internet, email si sarcini de baza

 rezolutie HD+ 1600 x 900 pixeli – pentru gaming si vizionare filme pe DVD

 rezolutie Full HD 1920 x 1080 pixeli – pentru vizionare filme Blue-ray si gaming

 rezolutie retina display – de laptopurile Apple de 12 si 13.3 inch

 rezolutie Quad HD/ HD+ cu 2560 x 1440 pixeli si respectiv 3200 x 1800 pixeli – ideala pentru a nu pierde detalii importante din joc, editare text, fotografii profesionale, lucru pe grafica, filme

 rezolutie 4K Ultra HD 3840 x 2160 pixeli – de 4 ori mai buna decat rezolutie Full HD, cu o bogatie de culori si un contrast ce iti taie respiratia; perfect pentru editare imagini si grafica.

  • tipul displayului – poate sa fie IPS sau LED. Displayurile LED cu backlight afiseaza culori luminoase foarte placute. Daca vreti un laptop pentru vizionare de filme impreuna cu partenerul sau familia, cautati un model cu panel IPS, pentru ca acesta ofera un unghi de vizibilitate mai mare.

 ecran cu finisaj glossy – pentru culori bogate si negru profund

 ecran cu finisaj mat – minimizeaza reflectia, ceea ce il face sa fie perfect pentru utilizare afara, in lumina naturala sau in interior, langa o fereastra.

Exista si cateva laptopuri cu display touchscreen (sau laptopuri care se convertesc in tablete; tip 2.1). Avantajul unui laptop cu touchscreen este usurinta in utilizare. Pentru a folosi tastele si pentru a lucra in aplicatii puteti sa atingeti ecranul cu degetul in loc sa folositi tastatura standard. Deocamdata insa exista putine laptopuri cu ecran touchscreen.

  Procesorul: Intel sau AMD?

In ceea ce priveste procesoarele de laptopuri, exista doua mari platforme: intel si AMD. Intel propune procesoare incepand cu Quad Core si Intel Core Mobile pana la Intel Core i7, in timp ce la AMD gasim doua mari serii de procesoare (seria FX/ A si seria E). Exista multiple diferente intre clasele de procesoare, dar daca vreti un laptop pentru gaming ar trebui sa optati pentru un model cu un procesor din cea mai tare categorie. Cele mai multe laptopuri de pe piata vin echipate cu procesoare Intel, dar exista si cateva laptopuri cu procesoare AMD, mai accesibile la pret pentru cei care nu sunt atat de mult interesati de performante.

 Memoria

Este un element la care va recomand sa va uitati cu atentie atunci cand cumparati un laptop. Ziceam la inceput ca este mai greu sa imbunatatesti performantele unui laptop, decat pe cele ale unui desktop. Memoria este un lucru pe care il puteti imbunatati. Dar atentie: cand va uitati la un laptop verificati cate sloturi de memorie are, care este capacitatea memoriei cu care se vinde, care este capacitatea maxima suportata (daca ati mai putea pune memorie ulterior) si ce tip este. In privinta tipului cele mai multe laptopuri vin acum echipate cu memorie sodimm DDR3. Minim recomandat este 2 GB, dar ar fi de preferat un laptop cu 4 GB. Deja un laptop cu 8 GB ar trebui sa ruleze mai rapid si sa satisfaca cerinte uzuale in multi-tasking. Pentru gameri si cei care lucreaza cu programe consumatoare de resurse hardware exista si laptopuri cu 32 GB RAM sau chiar mai mari.

 Hard diskul

Capacitatea de stocare as zice ca nu este un factor atat de important precum memoria. Adica intre un laptop cu memorie mai multa si unul cu un HDD sata de capacitate mai mare, as merge pe prima varianta. Si am sa explic imediat. Pentru salvarea documentelor, pozelor si a altor fisiere puteti folosi un HDD extern de capacitate mai mare, un stick USB sau DVD-uri. Acum, in ceea ce priveste stocarea as sublinia importanta prezentei SSD-ului. Un SSD va ajuta foarte mult si imbunatateste semnificativ performantele generale ale laptopului.

 Autonomia bateriei

Bineinteles ca va doriti un laptop cu autonomie a bateriei cat mai mare. Dar cam toate laptopurile au aceeasi autonomie, cu mici diferente (producatorii spun ca o baterie poate sa tina de la cateva ore pana la 12 ore si chiar mai mult). Nu e o regula, dar laptopurile mai mici tind sa aiba baterii mai rezistente. Majoritatea sunt Litiu- Ion. O putere mai mare de procesare, o rezolutie mai mare, un hdd mai rapid sau adaugarea unei unitati optice externe sunt toate elemente ce duc la epuizarea mai rapida a bateriei.

 Conectivitate

Este un criteriu peste care nu trebuie sa sariti. Uitati-va bine ce porturi sunt disponibile pe laptopul pe care vi-l doriti. Ati vrea sa puteti conecta smart-tv-ul la laptop? Sau poate camera foto pentru a descarca pozele din vacanta? Un videoproiector, un monitor cu iesire HDMI, mai multe device-uri externe simultan, o tastatura wireless, un smartphone etc? Pentru a face acest lucru trebuie sa aveti porturile corespunzatoare pe laptop. Deci nu subapreciati acest criteriu.

 Pret si garantie

Poate ar fi trebuit sa trecem pretul ca si criteriu principal in capul listei acestui ghid. Dar am considerat ca performantele sunt la fel de importante. Pentru ca decizia pe care o luati sa fie un potrivita, ar trebui sa priviti toate criteriile de mai sus in mod corelat. In plus, acum aveti posibilitatea sa cumparati un laptop mai bun in rate, ceea ce inseamna ca nu mai depindeti atat de mult de un buget fix. Ganditi-va daca va avantajeaza aceasta modalitate de plata. Cat priveste garantia, majoritatea laptopurilor au 24 – 36 luni garantie, cu posibilitate de extindere. Atentie: bateria este considerata consumabil si de obicei are o perioada de garantie mai scurta.

 Brand

Apple, Dell, Sony, HP, Asus, Lenovo … sunt toate branduri ce ne gadila urechile imediat ce le auzim. Cine zice ca brandul nu conteaza? Ba conteaza si multi stiu ca acesti producatori nu se dezic si investesc in produse de calitate premium. Se merita pe deplin sa achizitionati un laptop semnat de un producator renumit. Totusi, ca sa fim sinceri trebuie sa recunoastem ca atunci cand cumparati un astfel de laptop pe langa performantele sale platiti si pretul brandului. Daca sunteti in cautarea unui laptop cat mai ieftin iar asta cantareste mai mult decat calitatea in acest moment aveti optiunea de a merge pe mana unui producator mai putin apreciat (MSI, BenQ, Acer etc).

 Recomandare laptopuri

1. Laptop Lenovo IdeaPad 100-15IBD – echipat cu procesor Intel Core i3, cu ecran de 15.6 inch, 4 GB RAM, hdd de 1 terra si placa video dedicata Nvidia GeForce 920MZ de 2 GB. Nu are sistem de operare, dar puteti pune Linux free sau Windows 8/ 10 (driverele sunt disponibile pe site-ul Lenovo). Are garantie 2 ani si un pret placut.

2. Laptop Dell Inspiron 3558 – vine echipat cu un procesor Intel Core i3, cu 4 GB RAM si posibilitate de upgrade, un HDD sata de 1 Terra si video integrat. Ecranul este de 15.6 inch si vine instalat cu Ubuntu. Este un laptop foarte elegant asa cum ne-a obisnuit Dell de cativa ani.

3. Laptop HP 250 G5 – De data aceasta tot un laptop cu ecran de 15.6 inch, dar HP. Nu are HDD sata, ci vine echipat cu un SSD de 128 GB. Procesorul este ceva mai slabut, Intel Celeron N3060, motiv pentru care si pretul laptopului este foarte accesibil avand in vedere diagoanala mare a ecranului. Nu vine preinstalat cu licenta si nici nu are placa video dedicata, dar este un laptop pentru uzul de zi cu zi, cu caracteristici de baza.

4. Laptop Apple MacBook Pro 13 – O minunatie de laptop cu ecran de 13.3 inch. Este compact, are dimensiuni reduse, ceea ce il face sa fie foarte portabil. Daca va trebuie un laptop pe care sa-l luati peste tot cu dumneavoastra, acesta poate fi cel castigator. Ca si performante sta excelent pentru ca are in dotare un procesor Dual Core Intel core i5 cu frecventa de 2.7 GHz, 8 GB RAM si un SSD de 128 GB. Lucrurile bune nu se opresc nicidecum aici, pentru ca merita sa subliniem ca are sistem de operare OS X, placa video performanta si display retina. Ramane sa descoperiti dumneavoastra celelalte motive pentru care ar trebui sa achizitionati un astfel de laptop.

[kkstarratings]