Primul cuptor cu microunde din lume, a fost lansat în anul 1947 de către Raytheon. Inițial, cuptorul cu microunde a fost creat pentru armată. Nu se pregătea mâncare la el, ci doar se decongela pentru a asigura hrana din cantine și spitale militare. Forma sa era de statura unui om, avea o greutate de 340 kg iar puterea sa era de 3 kw. În 1949, armata a produs o serie de cuptoare cu microunde, însă producția în serie, a venit cu 15 ani mai târziu, când Tappan, o companie americană a creat primul cuptor cu microunde interne. După încă 7 ani, inginerii japonezi de la Sharp, au construit și asamblat microunde pe bandă rulantă.

De multe ori suntem în criză de timp. Încercăm să lucrăm cât mai mult și să gătim ceva în grabă iar de multe ori eliminăm masa de prânz, întorcându-ne la treburile noastre. Cum am putea face ca timpul să ne permită să mai și mâncăm? Foarte simplu: reducem timpul alocat pentru gătit. Achiziționând un cuptor cu microunde, viața începe să se vadă în alte culori.

 Cum funcționează cuptorul cu microunde?

______________________

Carcasa este realizată din metal, cu un strat special care nu permite pătrunderea și trecerea microundelor prin el. În interiorul cuptorului este ascuns magnetronul, el fiind cel care generează microundele cuptorului. În interiorul carcasei, pe fundal se află o tavă care uneori se rotește. Pe ușa de sticlă se află o grilă, care pur și simplu nu permite pătrunderea microundelor prin el.

Anticipând următoarea întrebare, adăugăm că microundele nu pătrund în spațiul dintre ușă și corpul cuptorului. Designul are o așa numită cameră de accelerație, care este dispusă de-a lungul marginilor ușii, perimetrul având o dimensiune egală cu un sfert din lungimea de undă emisă de magneton. Raza este reflectată pe pereții cavității și este în fază opusă cu unda de intrare.

 Cât de sănătos este un cuptor cu microunde?

______________________

Hai să vorbim puțin despre… zvonuri. Forumuri de discuții pline de viață, presupuse victime suspinând tragic, bunicile tremurând în șoaptă la rând în supermarket, pentru că ”microundele sunt ceva dăunător omului, distrug celulele alimentelor etc. etc…”. De fapt aceste păreri sunt mai mult decât eronate. Procesul de distrugere celulară are loc la orice tratament termic al produselor alimentare, cum ar fi prăjirea cărnii în tigaie. Că este cancerigen, că mărește colesterolul și crește radioactivitatea, toate acestea sunt mituri. Pentru a găti un preparat la microunde, nu ai nevoie nici de apă, nici de ulei, deci, unde pot fi agenții cancerigeni? Colesterolul în sine nu crește fără motiv. Cât despre radioactivitate, vă pot spune un singur lucru: microundele nu cresc radioactivitate, nu au crescut niciodată și nici nu vor crește vreodată. Singura problemă care ar putea exista, este scurgerea undelor micro, dar acest lucru se produce numai în cazul în care aparatul prezintă defecțiuni la interior.

Dacă nu ești expert, nu încerca să repari un cuptor cu microunde doar pentru a impresiona o doamnă minunată. La cumpărare primești o garanție pentru un anumit timp. Verifică data și dacă aparatul nu a ieșit din termen, mergi la departamentul tehnic, care te va ajuta cu plăcere să faci față problemelor mari sau mici.

 ATENTIE: Ce nu trebuie introdus în cuptorul cu microunde?

______________________

Oricine va încerca să introducă în cuptorul cu microunde un bol din metal, va fi teribil de dezamăgit (METALUL NU SE INTRODUCE IN CUPTORUL CU MICROUNDE – RISCATI SA IL STRICATI). Microundele nu pot pătrunde prin metal. Însă, dacă vei încerca să introduci mâncarea depozitată într-un recipient placat cu argint sau aur, riști să rămâi fără recipientul favorit.

Ouăle conțin lichid la interior, iar lichidul dintr-un recipient sigilat creează o presiune ridicată la interior. Datorită evaporării apei, acestea pot exploda și de asemenea, pot deteriora interiorul cuptorului cu microunde.

Atunci când introduci cârnați, nu uita să-i înțepi cu o furculiță, deoarece pielița de deasupra poate pocni din cauza presiunii apei și vor împroșca interiorul cuptorului.

Fructele vor exploda dacă le vei băga în cuptorul cu microunde și mai mult decât atât produc și pagube, deoarece pot deteriora aparatul.

Chiar și apa simplă este capabilă de o surpriză neplăcută. Supra-încălzită aceasta va sări pe pereții interiori ai cuptorului.

Ambalajele din plastic care însoțesc alimentele nu trebuie introduse niciodată în cuptorul cu microunde, deoarece acestea încălzite emană vapori toxici, care nu sunt benefici organismului uman. La fel și polistirenul.

Recipientele pentru lactate și în special cele pentru iaurt. Acestea sunt proiectate pentru unica lor folosință, în niciun caz pentru a fi refolosite sau băgate în cuptorul cu microunde.

Ghid de achiziție al unui cuptor cu microunde.

______________________

Ce trebuie să știm înainte să alegem un astfel de produs electrocasnic?

Cuptorul cu microunde nu este chiar instrumentul principal din bucătărie. Însă cei mai mulți oameni îl folosesc și au nevoie de un spațiu pentru a-l amplasa și pentru a putea fi ușor de utilizat. Aceste cuptoare cu microunde se găsesc în diferite forme și mărimi. Chiar dacă în general toate par la fel, nu toate dețin aceleași caracteristici.

 Tipuri de cuptoare cu microunde

______________________

Cuptorul cu microunde trebuie ales astfel încât să se încadreze frumos în interiorul bucătăriei și armonios în viața ta. De obicei cuptoarele cu microunde sunt încorporate în masa din bucătărie sau sunt de sine stătătoare, așezate pe un raft special. În cazul în care bucătăria este de mici dimensiuni, nu achiziționa un cuptor cu microunde mare, pentru că produce dezordine și mai degrabă va ocupa spațiul, decât să creeze confort.

 Cuptoarele cu microunde standard – sunt acele cuptoare obișnuite care se găsesc de obicei pe rafturile magazinelor de profil. Avantajul acestor cuptoare este acela că pot fi așezate oriunde în bucătărie. Dezavantajul care se creează de obicei, este acela că trebuie să fie în ton cu mobilierul.

 Cuptoarele cu microunde încorporabile – sunt acele cuptoare care se încorporează perfect în mobilierul bucătăriei. De obicei, recomandarea achiziționării unui astfel de cuptor este aceea că ar trebui să ai toate electrocasnicele incorporabile. Astfel, bucătăria ta va arăta perfect din punct de vedere estetic.

 Caracteristici tehnice. Ce trebuie să știm înainte de achiziție?

Dacă te-ai decis ce tip de cuptor cu microunde vei achiziționa, urmează să te decizi asupra caracteristicilor. În acest sens, trebuie să ții cont de:

  • puterea acestuia
  • capacitate
  • programe și funcții deținute, cum ar fi gătirea cu abur, dezghețare, grill, panou de comandă.

 Puterea cuptorului cu microunde

Alegerea cuptorului cu microunde se concentrează pe dorințele tale și capacitățile sale. Dacă ai nevoie de un cuptor cu microunde pentru încălzirea mâncării, decongelarea alimentelor și topirea brânzei pentru sandwich, nu ezita să iei un model compact, mai ieftin, cu un minim de programe. Însă dacă îți dorești ceva mai mult, spre exemplu să prepari o bucată de carne la grătar, să faci o friptură de pui sau de curcan, ai nevoie de un cuptor cu microunde de bună calitate, cu capacitatea volumetrică maximă de 1500 de wați, cu un set de caracteristici avansate și de preferință cu acționare manuală.  Un cuptor normal care are funcția doar de a încălzi mâncarea, are o putere de minim 450 – 600 wați. Niciodată această putere nu a fost mai mică de atât.

 Capacitatea cuptorului cu microunde

Capacitatea cuptorului cu microunde poate fi de minim 17 litri și maxim de 30 de litri, în funcție de necesitățile și preferințele fiecărui utilizator. Dacă ești student și ai nevoie numai să încălzești mâncarea, atunci trebuie să alegi un cuptor de capacitate mică. Dacă dorești să prepari diferite mâncăruri, atunci capacitatea ideală este cea maximă.

 Programe și funcții

Pentru cei care sunt prea leneși să experimenteze rețete, recomandate sunt cuptoarele cu microunde cu funcții simple de încălzire, auto-curățare, sistem simplu de distribuire a undelor și siguranță pentru protecția copiilor. Pentru cei cărora le pasă de frumusețea și sănătatea lor, recomandabile sunt cuptoarele cu microunde cu sisteme și programe elaborate. Acestea nu numai că sunt echipate cu sistem de încălzire a mâncării și includ adesea o duzină de programe automate de gătit, ci dețin și un ventilator încorporat, care direcționează căldura și accelerează procesul de gătire în sine.

 Spre ce brand ne orientăm atunci când alegem un cuptor cu microunde?

Pe piața din România cele mai reprezentante branduri sunt:

  • Samsung
  • Beko
  • Gorenje
  • Heinner
  • Daewoo

Iată 5 modele interesante recomandate de noi

 1. Cuptor cu microunde Samsung GW731K-B

Cu o carcasă de culoare neagră, aproape opacă, Samsung GW731K-B este foarte elegant mai ales cu display-ul cu LED și touch control. Ușa cuptorului se deschide prin acționarea butonului, etalându-ți dintr-o mișcare imaginea din interiorul cuptorului. Acesta este conceput pentru persoanele care preferă grill-ul, care gătesc și care au nevoie să decongeleze alimentele înainte de a fi gătite. Sistemul de distribuție a microundelor, asigură preparatelor o crustă frumoasă pe deasupra. Interiorul este lavabil iar emailul conține componente care creează efect antibacterian. Programele deținute sunt în număr de 4.

Pentru început trebuie selectat meniul, apoi apăsat butonul de pornire, iar cuptorul determină temperatura, timpul și puterea de gătire. Decongelarea rapidă te ajută să salvezi minute prețioase, menținând în același timp gustul produselor proaspete. Capacitatea cuptorului cu microunde este de 20 de litri, iar puterea sa este de 750 wați.

 2. Cuptor cu microunde Beko MOC20100S

Beko MOC20100S este un cuptor cu microunde model compact, de culoarea argintie. Volumul cuptorului este de 20 de litri și poate încălzi foarte ușor  pizza sau cina pentru câțiva oameni. Capacitatea de 20 de litri este suficientă pentru utilizarea de zi cu zi în micul birou sau acasă în bucătărie.

Camera interioară a cuptorului este emailată și poate fi ușor de curățat. Cuptorul cu microunde este prevăzut cu tip de acționare mecanică și are o putere de 700 de wați. Dispozitivul este dotat cu funcția de dezghețare și reîncălzire.

 3. Cuptor cu microunde Samsung ME71A

Cuptorul cu microunde Samsung ME71A este creat cu un aspect atractiv, având o carcasă de culoare albă. Sistemul nu este complicat, deoarece deține un comutator rotativ ce este acționat mecanic. Capacitatea interioară a cuptorului emailat este de 20 de litri, și poate fi ușor de întreținut.

Dimensiunile practice și greutatea de 11,5 kg permite amplasarea într-un mod cât mai confortabil, fiind un real ajutor într-o bucătărie confortabilă. Puterea acestuia este de 800 de wați, iar capacitățile tehnice, cum ar fi Sistem Triplu de distribuție Microunde, permit crearea unei varietăți de feluri de mâncare.

 4. Cuptor cu microunde Samsung ME73A

Cuptorul cu microunde Samsung ME73A nu deține gril și convecție. Capacitatea sa este de 20 de litri iar puterea sa este de 800 de wați, ceea ce reprezintă o putere mare pentru gătitul diferitelor preparate. Cuptorul cu microunde Samsung ME73A deține control electronic și funcții automate precum decongelarea, preparat rețete, sistem de distribuție a microundelor.

La interior este dotat cu un strat bio-ceramic care este de 10 ori mai rezistent la zgârieturi decât oțelul inoxidabil. Suprafața netedă a smalțului este ușor de curățat de reziduurile de grăsime și ulei. De asemenea, ceramica are o conductivitate termică scăzută, reducând timpul de gătire și pierderile de căldură, ceea ce duce la reducerea costurilor de energie electrică.

 5. Cuptor cu microunde Samsung GW711K-B

Cuptorul cu microunde Samsung GW711K-B  poate fi folosit pentru gătit și încălzirea diferitelor tipuri de mâncare. Deține 7 nivele de putere, având o putere de 750 de wați, precum și 3 programe automate. În plus, utilizatorul poate folosi panoul de comandă mecanic și grill-ul care are o putere de 950 de wați.

Capacitatea cuptorului este de 200 de litri, fiind suficient de încăpător pentru realizarea unei mese pentru toată familia. Aparatul este ușor de utilizat și este echipat cu temporizator care permite setarea timpului de gătire, de până la 99 de minute. Dacă este necesar, semnalul sonor poate fi oprit, astfel încât să nu deranjeze pe alții.

[kkstarratings]