Recomandări convectoare electrice – Modele noi

PNI Turbo Heat 2000W

3 trepte de putere, ventilatie, timer, termostat reglabil

Argo Minimal 1500W

IP24, Termostat digital, Timer, 2 trepte

TESY CONVECO CN04150 EIS

1500 W, ERP 2018, Control electronic

Tesy CN03200EIS

2000 W, Termostat de siguranta, Termostat reglabil

Convectoarele sunt dispozitive de încălzire sigure, durabile și fiabile. Datorită gamei largi, ușurinței de utilizare și designului divers, popularitatea lor crește constant. În cazul în care nu există un sistem stabil de alimentare cu gaz, mulți aleg modalitatea convectorului electric de podea, pentru încălzirea locuințelor.

 Ce este un convector electric?

Convectorul electric este un dispozitiv de încălzire de uz casnic, care funcționează pe bază de energie electrică pe principiul circulației naturale a aerului. În exterior, seamănă cu un încălzitor pe ulei, și totuși, designul corpului său este mai plat. În carcasa metalică a convectorului se află:

  • incalzire
  • termostat
  • senzor de control
  • două viteze
  • timer.

Elementul de încălzire din carcasă poate fi un ten sau ulei mineral. Atunci când se utilizează Ten, pentru a crește performanța, carcasa este din aluminiu. În partea superioară a corpului, se fac fante, prin care aerul cald iese și se ridică. În partea inferioară a convectorului electric există și un grătar prin care trece aer rece. Acesta trece prin elementul de încălzire și este încălzit la temperatura specificată în termostat.

Dispozitivele moderne nu seamănă foarte mult cu predecesorii lor, care aveau o spirală roșie, plasată în fața reflectorului, ci sunt perfecte și sigure. În plus, printre avantajele echipamentului se numără:

  • ușurința întreținerii
  • ușurința de funcționare
  • încălzirea ecologică (nu arde oxigenul)
  • aspect atractiv
  • nu este nevoie de lucrări pregătitoare
  • nu sunt necesare proiecte, permise, condiții speciale

Este suficient să calculezi numărul necesar de aparate electrice, să cumperi un convector, să îl instalezi pe perete sau pe podea și să îl conectezi la o priză.

 Principiul de funcționarea al unui convector electric

Conform legilor fizicii, aerul rece este mult mai greu decât aerul cald, deci este situat în zona inferioară a volumului camerei, mai aproape de podea. Când pornești dispozitivul, aerul rece trece prin grila inferioară și intră în carcasa elementului de încălzire. Trecând prin elementul de încălzire, aerul rece este încălzit și apoi iese prin grilă superioară, formând un flux direcțional de aer cald. Oferă o încălzire rapidă și uniformă, întregului volum al încăperii datorită convecției naturale. Aerul cald, odată intrat în cameră, dă energie termică obiectelor înconjurătoare: pereți, plafon, mobilier, perdele, podea.

După ce a pierdut căldură și devine din nou frig, procesul se repetă din nou, ceea ce determină o circulație constantă a aerului și o încălzire uniformă atunci când radiatorul funcționează. Convectoarele cu carcasă plată funcționează fără zgomot, deoarece nu sunt echipate cu ventilatoare. Temperatura poate fi setată la un anumit nivel cu ajutorul termostatului încorporat în încălzitor.

 Tipuri de convectoare electrice

Producătorii de echipamente pentru sistemele de încălzire produc convectoare electrice care diferă între ele prin:

  • metoda de instalare
  • dimensiune
  • greutate
  • capacitatea de încălzire
  • metoda de control a temperaturii
  • sistem de protecție.

Metodă de instalare, dimensiuni și greutate

Conform metodei de instalare, convectoarele electrice sunt împărțite în:

  1. Montat pe perete, având o înălțime de 65 cm.
  2. Pardoseli sau plinte cu o înălțime maximă de 20 cm.
  3. Universale, care poate fi instalat atât pe podea cât și fixat pe perete.

Structurile de perete sunt echipate cu canale și sunt caracterizate printr-o putere mai mare decât analogii de podea. Lățimea lor este de aproximativ 7 cm, iar greutatea, în funcție de dimensiune și putere, variază de la 3 la 9 kg. Aceste dispozitive, datorită înălțimii corpului lor, accelerează schimbul de căldură al aerului, datorită creării efectului tracțiunii elementului de încălzire. Un convector electric de perete este considerat mai eficient. Dispozitivul funcționează cu un transfer de căldură mai mare, deoarece convecția este mai ușoară.

Aparatele de podea se caracterizează printr-o lățime mare de 30 până la 300 cm. Este mai bine să le instalezi într-o nișă bine amenajată în podea. În caz contrar, pot să te încurci de ele la mers sau să se prindă de mobilă în cazul în care o miști. Deseori, acestea sunt amplasate în zone sub ferestrele deschise. Temperatura scăzută a încălzirii convectoarelor de podea,  este compensată de o lungime mare de încălzitoare. Datorită fluxului de intensitate redusă, aparatele de exterior încălzesc camera mai uniform. Opțiunea pentru podea este folosită ca o altă sursă de căldură. Pentru performanță există dispozitive cu ventilator încorporat. Convectorul cu circulație forțată,  încălzește aerul perfect.

Modelele universale ale acestor încălzitoare sunt echipate cu picioare detașabile și au orificii pentru montarea fixă ​​pe perete. Convectorul universal (combinat) poate fi montat atât pe podea, cât și pe perete. În acest scop, sunt prevăzute elemente de fixare speciale. Atunci când cumperi, analizează dacă există roți în kitul de instalare, pentru a muta cu ușurință dispozitivul într-un loc convenabil.

Puterea de lucru

Principala caracteristică tehnică a eficienței convectoarelor electrice de podea este puterea lor. Producătorii produc aceste dispozitive în diverse variante de la 500 la 3000 wați. Puterea echipamentului de încălzire este direct legată de zona de încălzire și costul acesteia. Pentru a alege cel mai bun convector electric de podea, trebuie să știi că pentru o încălzire optimă a unui metru pătrat de suprafață,  trebuie să utilizezi 100 W de energie electrică. Prin urmare, pentru încălzirea unei încăperi de 10 metri pătrați, ai nevoie de un convector de 1000 W.

Calculul puterii

Dacă aceasta este o casă de 100 m², atunci puterea totală a încălzitorului va fi de 10.000 de wați. Să presupunem că construcția nu va funcționa tot timpul, dar va fi oprită când se va atinge o anumită temperatură a aerului și va lua ca indicator un consum de energie pe zi de 50%. Atunci consumul de energie electrică pe oră va fi 10 000 W X 50% = 5,0 kW pe oră. Într-o zi, dacă convectorul electric are un programator sau un controler electronic, încălzitorul va funcționa nu mai mult de 12 ore, adică 5,0 X 12 = 60 kW/zi. Într-o lună acesta va consuma 1800 kw. Acestea sunt date aproximative, deoarece depinde foarte mult de tipul de încălzitor utilizat, de pierderile de căldură etc.

Controlul temperaturii

Pentru reglarea temperaturii și menținerea nivelului optim, convectoarele electrice sunt echipate cu termostate speciale. Ele pot fi făcute mecanic sau electronic.

Un termostat mecanic este o opțiune constructivă simplă și sigură. Termostatul electronic este mult mai funcțional și, datorită caracteristicilor sale tehnice, este posibil să se controleze mai precis temperatura încălzirii aerului din încăpere.

Modelele scumpe ale convectoarelor electrice, sunt echipate cu termostate programabile inovatoare, permițând schimbarea caracteristicilor de temperatură în funcție de ora din zi și de ziua săptămânii.

Siguranță

Toți producătorii de echipamente electrice de încălzire își îmbunătățesc constant caracteristicile operaționale și tehnice. Convectoarele moderne sunt absolut sigure. Temperatura corpului convectorului,  se situează între +45 – +65 grade. Aceasta oferă o garanție a siguranței complete, care este foarte importantă pentru familiile cu copii. Riscul de rănire datorat convectorului electric,  este complet absent. Atunci când alegi o opțiune de podea, este recomandabil să acorzi atenție modelelor cu protecție automată împotriva răsturnării accidentale. Convectorul de podea se poate răsturna dacă firele se încurcă prin cameră. În acest caz, senzorul de basculare închide automat sursa de alimentare și avertizează asupra unui incendiu.

Tipuri ale elementelor de încălzire

Convectoarele electrice pot diferi și prin  elementul de încălzire utilizat. Sunt utilizate trei tipuri de încălzitoare electrice:

  • ac
  • tubular
  • monolit.

Needle TEN are o structură simplă, dintr-un fir de încălzire din crom și nichel. Firul este în placa dielectrică, iar partea exterioară este acoperită cu un lac special dintr-o compoziție specială. Acest convector nu este potrivit pentru zone cu umiditate ridicată, deoarece elementul de încălzire nu este protejat de umiditate. Astfel de accesorii au fost furnizate pentru  modele mai ieftine.

TEN tubular protejează de apă, vapori de apă și condens. Designul este realizat dintr-un tub de oțel, care este umplut cu umplutură termică conductibilă. Pentru a crește randamentul de căldură, există nervuri pe laturile elementului de încălzire, care distribuie căldura și măresc convecția. La un astfel de element, există protecție la supraîncălzire.

TEN monolitic are un convector electric economic. Carcasa încălzitorului electric tubular nu are îmbinări, iar operațiunea nu este caracterizată de zgomot. Astfel de elemente de încălzire monolitice sunt o opțiune bună, dacă intenționezi să faci din convector elementul principal de încălzire a casei sau clădirii. În procesul de lucru există unele pierderi de căldură, totuși, designul încălzește camera destul de rapid și cu o eficiență ridicată. Un astfel de convector electric are un cost ridicat.

Material

De obicei, materialul pentru carcasă este oțel subțire sau aliaje de aluminiu. Este acoperit cu vopsea rezistentă la căldură, în diverse nuanțe, ceea ce îți permite să îl introduci armonios în orice interior rafinat. Forma grilelor de protecție ale deschiderilor poate avea, de asemenea, un design divers.

Elementul de încălzire este echipat cu aripioare ale schimbătorului de căldură, care crește de mai multe ori suprafața de încălzire. Cel mai bun material pentru acestea,  este cuprul. Pentru modelele mai ieftine, acestea sunt aliajele de aluminiu care au un transfer de căldură ridicat, iar pentru dispozitivele bugetare, acesta este staniu.

Funcții suplimentare

Este de remarcat faptul că, companiile producătoare, oferă convectoare electrice cu diferite tipuri de control și funcții suplimentare:

  1. Termostat mecanic, care este echipat pe aproape fiecare dispozitiv. Mecanica rezistă slab la sarcină și nu poate seta cu exactitate modul de temperatură. Convectoarele electrice nu trebuie lăsate nesupravegheate, deoarece atunci când sunt supraîncălzite, unitatea de control poate ieși din poziție și acest lucru va provoca un pericol de incendiu.
  2. Termostat electronic. Menține o temperatură stabilă cu o precizie de cel puțin 1/10 dintr-un grad. De asemenea, există un temporizator și un senzor de temperatură. Un astfel de termostat reduce consumul de energie electrică. Astfel de convectoare electrice sunt eficiente din punct de vedere energetic și sunt mai bine utilizate ca sursă principală  de căldură. Unitatea de control este echipată cu mai multe grade de protecție, care garantează o utilizare sigură. Precizia controlului temperaturii este relevantă atunci când este necesar să se mențină temperatura în acele încăperi în care este necesar să se respecte condiții stricte de temperatură. Datorită termostatului electronic, este posibilă reglarea automată a temperaturii camerei.
  3. Comutator pentru alimentarea cu tensiune a elementului de încălzire. În convectoare cu o capacitate de 1500-2500 W pot exista 2-3 elemente de încălzire și, prin urmare, un comutator cu mai multe poziții. De exemplu, atunci când este instalat în prima poziție, un element de încălzire este pornit, în a doua poziție – două elemente de încălzire, iar în a treia poziție, convectorul funcționează la putere maximă – adică toate cele trei elemente de încălzire sunt pornite.
  4. Programatorul termoregulator este instalat în construcția clasei premium. De cele mai multe ori, astfel de dispozitive au control de la distanță și pot funcționa cu sistemul de notificare GSM. În design, se stabilește programarea modurilor de funcționare, fiind posibil să alegi un program existent de lucru sau să-l personalizezi cu propriile preferințe, spre exemplu, alegând un mod individual de alimentare cu căldură. Încălzitorul este activat de pe panoul de control.
  5. Umidificator de aer. Aceste încălzitoare monitorizează automat umiditatea ambientală și mențin confortul.

Mod de conectare

De regulă, dispozitivele auxiliare sunt conectate utilizând un conector convențional. Dispozitivele mai puternice, utilizate ca sursă de căldură principală, sunt conectate direct la sistemul de alimentare electrică, inclusiv la împământare. De obicei, un astfel de sistem de alimentare cu energie electrică,  este separat într-un inel autonom cu propriul RCD (dispozitiv de curent rezidual). Instalarea convectoarelor electrice nu necesită obținerea unor permise speciale sau modernizarea rețelei de alimentare în încăpere.

 Concluzie

Convectorul electric de podea este o parte a vieții noastre. Acest aparat de încălzire ecologic nu creează fum, zgomot și are o durată lungă de viață. Automatizarea sa fiabilă garantează permanența caracteristicilor operaționale și oferă celor prezenți în cameră o atmosferă favorabilă de confort. Însă, pentru a alege corect acest tip de aparat, trebuie să citești cu atenție pașaportul său tehnic, care indică toți parametrii acelui tip de încălzitor.

[kkstarratings]