Recomand─âri convectoare electrice – Modele noi

PNI Turbo Heat 2000W

3 trepte de putere, ventilatie, timer, termostat reglabil

Argo Minimal 1500W

IP24, Termostat digital, Timer, 2 trepte

TESY CONVECO CN04150 EIS

1500 W, ERP 2018, Control electronic

Tesy CN03200EIS

2000 W, Termostat de siguranta, Termostat reglabil

Convectoarele sunt dispozitive de ├«nc─âlzire sigure, durabile ╚Öi fiabile. Datorit─â gamei largi, u╚Öurin╚Ťei de utilizare ╚Öi designului divers, popularitatea lor cre╚Öte constant. ├Än cazul ├«n care nu exist─â un sistem stabil de alimentare cu gaz, mul╚Ťi aleg modalitatea convectorului electric de podea, pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťelor.

 Ce este un convector electric?

Convectorul electric este un dispozitiv de ├«nc─âlzire de uz casnic, care func╚Ťioneaz─â pe baz─â de energie electric─â pe principiul circula╚Ťiei naturale a aerului.┬á├Än exterior, seam─ân─â cu un ├«nc─âlzitor pe ulei, ╚Öi totu╚Öi, designul corpului s─âu este mai plat.┬á├Än carcasa metalic─â a convectorului se afl─â:

 • incalzire
 • termostat
 • senzor de control
 • dou─â viteze
 • timer.

Elementul de ├«nc─âlzire din carcas─â poate fi un ten sau ulei mineral.┬áAtunci c├ónd se utilizeaz─â Ten, pentru a cre╚Öte performan╚Ťa, carcasa este din aluminiu.┬á├Än partea superioar─â a corpului, se fac fante, prin care aerul cald iese ╚Öi se ridic─â.┬á├Än partea inferioar─â a convectorului electric exist─â ╚Öi un gr─âtar prin care trece aer rece.┬áAcesta trece prin elementul de ├«nc─âlzire ╚Öi este ├«nc─âlzit la temperatura specificat─â ├«n termostat.

Dispozitivele moderne nu seam─ân─â foarte mult cu predecesorii lor, care aveau o spiral─â ro╚Öie, plasat─â ├«n fa╚Ťa reflectorului, ci sunt perfecte ╚Öi sigure. ├Än plus, printre avantajele echipamentului se num─âr─â:

 • u╚Öurin╚Ťa ├«ntre╚Ťinerii
 • u╚Öurin╚Ťa de func╚Ťionare
 • ├«nc─âlzirea ecologic─â (nu arde oxigenul)
 • aspect atractiv
 • nu este nevoie de lucr─âri preg─âtitoare
 • nu sunt necesare proiecte, permise, condi╚Ťii speciale

Este suficient să calculezi numărul necesar de aparate electrice, să cumperi un convector, să îl instalezi pe perete sau pe podea și să îl conectezi la o priză.

┬áPrincipiul de func╚Ťionarea al unui convector electric

Conform legilor fizicii, aerul rece este mult mai greu dec├ót aerul cald, deci este situat ├«n zona inferioar─â a volumului camerei, mai aproape de podea.┬áC├ónd porne╚Öti dispozitivul, aerul rece trece prin grila inferioar─â ╚Öi intr─â ├«n carcasa elementului de ├«nc─âlzire.┬áTrec├ónd prin elementul de ├«nc─âlzire, aerul rece este ├«nc─âlzit ╚Öi apoi iese prin gril─â superioar─â, form├ónd un flux direc╚Ťional de aer cald.┬áOfer─â o ├«nc─âlzire rapid─â ╚Öi uniform─â, ├«ntregului volum al ├«nc─âperii datorit─â convec╚Ťiei naturale.┬áAerul cald, odat─â intrat ├«n camer─â, d─â energie termic─â obiectelor ├«nconjur─âtoare: pere╚Ťi, plafon, mobilier, perdele, podea.

Dup─â ce a pierdut c─âldur─â ╚Öi devine din nou frig, procesul se repet─â din nou, ceea ce determin─â o circula╚Ťie constant─â a aerului ╚Öi o ├«nc─âlzire uniform─â atunci c├ónd radiatorul func╚Ťioneaz─â.┬áConvectoarele cu carcas─â plat─â func╚Ťioneaz─â f─âr─â zgomot, deoarece nu sunt echipate cu ventilatoare.┬áTemperatura poate fi setat─â la un anumit nivel cu ajutorul termostatului ├«ncorporat ├«n ├«nc─âlzitor.

 Tipuri de convectoare electrice

Producătorii de echipamente pentru sistemele de încălzire produc convectoare electrice care diferă între ele prin:

 • metoda de instalare
 • dimensiune
 • greutate
 • capacitatea de ├«nc─âlzire
 • metoda de control a temperaturii
 • sistem de protec╚Ťie.

Metodă de instalare, dimensiuni și greutate

Conform metodei de instalare, convectoarele electrice sunt ├«mp─âr╚Ťite ├«n:

 1. Montat pe perete, av├ónd o ├«n─âl╚Ťime de 65 cm.
 2. Pardoseli sau plinte cu o ├«n─âl╚Ťime maxim─â de 20 cm.
 3. Universale, care poate fi instalat atât pe podea cât și fixat pe perete.

Structurile de perete sunt echipate cu canale ╚Öi sunt caracterizate printr-o putere mai mare dec├ót analogii de podea.┬áL─â╚Ťimea lor este de aproximativ 7 cm, iar greutatea, ├«n func╚Ťie de dimensiune ╚Öi putere, variaz─â de la 3 la 9 kg.┬áAceste dispozitive, datorit─â ├«n─âl╚Ťimii corpului lor, accelereaz─â schimbul de c─âldur─â al aerului, datorit─â cre─ârii efectului trac╚Ťiunii elementului de ├«nc─âlzire. Un convector electric de perete este considerat mai eficient.┬áDispozitivul func╚Ťioneaz─â cu un transfer de c─âldur─â mai mare, deoarece convec╚Ťia este mai u╚Öoar─â.

Aparatele de podea se caracterizeaz─â printr-o l─â╚Ťime mare de 30 p├ón─â la 300 cm. Este mai bine s─â le instalezi ├«ntr-o ni╚Ö─â bine amenajat─â ├«n podea.┬á├Än caz contrar, pot s─â te ├«ncurci de ele la mers sau s─â se prind─â de mobil─â ├«n cazul ├«n care o mi╚Öti. Deseori, acestea sunt amplasate ├«n zone sub ferestrele deschise.┬áTemperatura sc─âzut─â a ├«nc─âlzirii convectoarelor de podea,┬á este compensat─â de o lungime mare de ├«nc─âlzitoare.┬áDatorit─â fluxului de intensitate redus─â, aparatele de exterior ├«nc─âlzesc camera mai uniform.┬áOp╚Ťiunea pentru podea este folosit─â ca o alt─â surs─â de c─âldur─â. Pentru performan╚Ť─â exist─â dispozitive cu ventilator ├«ncorporat.┬áConvectorul cu circula╚Ťie for╚Ťat─â,┬á ├«nc─âlze╚Öte aerul perfect.

Modelele universale ale acestor ├«nc─âlzitoare sunt echipate cu picioare deta╚Öabile ╚Öi au orificii pentru montarea fix─â ÔÇőÔÇőpe perete. Convectorul universal (combinat) poate fi montat at├ót pe podea, c├ót ╚Öi pe perete.┬á├Än acest scop, sunt prev─âzute elemente de fixare speciale.┬áAtunci c├ónd cumperi, analizeaz─â dac─â exist─â ro╚Ťi ├«n kitul de instalare, pentru a muta cu u╚Öurin╚Ť─â dispozitivul ├«ntr-un loc convenabil.

Puterea de lucru

Principala caracteristic─â tehnic─â a eficien╚Ťei convectoarelor electrice de podea este puterea lor.┬áProduc─âtorii produc aceste dispozitive ├«n diverse variante de la 500 la 3000 wa╚Ťi. Puterea echipamentului de ├«nc─âlzire este direct legat─â de zona de ├«nc─âlzire ╚Öi costul acesteia.┬áPentru a alege cel mai bun convector electric de podea, trebuie s─â ╚Ötii c─â pentru o ├«nc─âlzire optim─â a unui metru p─âtrat de suprafa╚Ť─â,┬á trebuie s─â utilizezi 100 W de energie electric─â.┬áPrin urmare, pentru ├«nc─âlzirea unei ├«nc─âperi de 10 metri p─âtra╚Ťi, ai nevoie de un convector de 1000 W.

Calculul puterii

Dac─â aceasta este o cas─â de 100 m┬▓, atunci puterea total─â a ├«nc─âlzitorului va fi de 10.000 de wa╚Ťi.┬áS─â presupunem c─â construc╚Ťia nu va func╚Ťiona tot timpul, dar va fi oprit─â c├ónd se va atinge o anumit─â temperatur─â a aerului ╚Öi va lua ca indicator un consum de energie pe zi de 50%. Atunci consumul de energie electric─â pe or─â va fi┬á10 000 W X 50% = 5,0 kW pe or─â.┬á├Äntr-o zi, dac─â convectorul electric are un programator sau un controler electronic, ├«nc─âlzitorul va func╚Ťiona nu mai mult de 12 ore, adic─â┬á5,0 X 12 = 60 kW/zi. ├Äntr-o lun─â acesta va consuma 1800 kw. Acestea sunt date aproximative, deoarece depinde foarte mult de tipul de ├«nc─âlzitor utilizat, de pierderile de c─âldur─â etc.

Controlul temperaturii

Pentru reglarea temperaturii ╚Öi men╚Ťinerea nivelului optim, convectoarele electrice sunt echipate cu termostate speciale.┬áEle pot fi f─âcute mecanic sau electronic.

Un termostat mecanic este o op╚Ťiune constructiv─â simpl─â ╚Öi sigur─â.┬áTermostatul electronic este mult mai func╚Ťional ╚Öi, datorit─â caracteristicilor sale tehnice, este posibil s─â se controleze mai precis temperatura ├«nc─âlzirii aerului din ├«nc─âpere.

Modelele scumpe ale convectoarelor electrice, sunt echipate cu termostate programabile inovatoare, permi╚Ť├ónd schimbarea caracteristicilor de temperatur─â ├«n func╚Ťie de ora din zi ╚Öi de ziua s─âpt─âm├ónii.

Siguran╚Ť─â

To╚Ťi produc─âtorii de echipamente electrice de ├«nc─âlzire ├«╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťesc constant caracteristicile opera╚Ťionale ╚Öi tehnice.┬áConvectoarele moderne sunt absolut sigure.┬áTemperatura corpului convectorului,┬á se situeaz─â ├«ntre +45 – +65 grade.┬áAceasta ofer─â o garan╚Ťie a siguran╚Ťei complete, care este foarte important─â pentru familiile cu copii.┬áRiscul de r─ânire datorat convectorului electric,┬á este complet absent.┬áAtunci c├ónd alegi o op╚Ťiune de podea, este recomandabil s─â acorzi aten╚Ťie modelelor cu protec╚Ťie automat─â ├«mpotriva r─âsturn─ârii accidentale.┬áConvectorul de podea se poate r─âsturna dac─â firele se ├«ncurc─â prin camer─â.┬á├Än acest caz, senzorul de basculare ├«nchide automat sursa de alimentare ╚Öi avertizeaz─â asupra unui incendiu.

Tipuri ale elementelor de încălzire

Convectoarele electrice pot diferi și prin  elementul de încălzire utilizat. Sunt utilizate trei tipuri de încălzitoare electrice:

 • ac
 • tubular
 • monolit.

Needle┬áTEN┬áare o structur─â simpl─â, dintr-un fir de ├«nc─âlzire din crom ╚Öi nichel.┬áFirul este ├«n placa┬ádielectric─â, iar partea exterioar─â este acoperit─â cu un lac special dintr-o compozi╚Ťie special─â.┬áAcest convector nu este potrivit pentru zone cu umiditate ridicat─â, deoarece elementul de ├«nc─âlzire nu este protejat de umiditate.┬áAstfel de┬áaccesorii au┬áfost furnizate pentru┬á modele mai ieftine.

TEN tubular┬áprotejeaz─â de ap─â, vapori de ap─â ╚Öi condens.┬áDesignul este realizat dintr-un tub de o╚Ťel, care este umplut cu umplutur─â termic─â conductibil─â.┬áPentru a cre╚Öte randamentul de c─âldur─â, exist─â┬ánervuri┬ápe laturile┬áelementului de┬á├«nc─âlzire, care distribuie c─âldura ╚Öi m─âresc┬áconvec╚Ťia. La un astfel de element, exist─â protec╚Ťie la supra├«nc─âlzire.

TEN monolitic┬áare un convector electric economic.┬áCarcasa ├«nc─âlzitorului electric tubular nu are ├«mbin─âri, iar opera╚Ťiunea nu este caracterizat─â de zgomot.┬áAstfel de┬áelemente de ├«nc─âlzire┬ámonolitice┬ásunt o op╚Ťiune bun─â, dac─â inten╚Ťionezi s─â faci din convector elementul principal de ├«nc─âlzire a casei sau cl─âdirii.┬á├Än procesul de lucru exist─â unele pierderi de c─âldur─â, totu╚Öi, designul ├«nc─âlze╚Öte camera destul de rapid ╚Öi cu o eficien╚Ť─â ridicat─â.┬áUn astfel de convector electric are un cost ridicat.

Material

De obicei, materialul pentru carcas─â este o╚Ťel sub╚Ťire sau aliaje de aluminiu.┬áEste acoperit cu vopsea rezistent─â la c─âldur─â, ├«n diverse nuan╚Ťe, ceea ce ├«╚Ťi permite s─â ├«l introduci armonios ├«n orice interior rafinat.┬áForma grilelor de protec╚Ťie ale deschiderilor poate avea, de asemenea, un design divers.

Elementul de ├«nc─âlzire este echipat cu aripioare ale schimb─âtorului de c─âldur─â, care cre╚Öte de mai multe ori suprafa╚Ťa de ├«nc─âlzire.┬áCel mai bun material pentru acestea,┬á este cuprul.┬áPentru modelele mai ieftine, acestea sunt aliajele de aluminiu care au un transfer de c─âldur─â ridicat, iar pentru dispozitivele bugetare, acesta este staniu.

Func╚Ťii suplimentare

Este de remarcat faptul c─â, companiile produc─âtoare, ofer─â convectoare electrice cu diferite tipuri de control ╚Öi func╚Ťii suplimentare:

 1. Termostat mecanic, care este echipat pe aproape fiecare dispozitiv.┬áMecanica rezist─â slab la sarcin─â ╚Öi nu poate seta cu exactitate modul de temperatur─â.┬áConvectoarele electrice nu trebuie l─âsate nesupravegheate, deoarece atunci c├ónd sunt supra├«nc─âlzite, unitatea de control poate ie╚Öi din pozi╚Ťie ╚Öi acest lucru va provoca un pericol de incendiu.
 2. Termostat electronic.┬áMen╚Ťine o temperatur─â stabil─â cu o precizie de cel pu╚Ťin 1/10 dintr-un grad. De asemenea, exist─â un temporizator ╚Öi un senzor de temperatur─â.┬áUn astfel de termostat reduce consumul de energie electric─â.┬áAstfel de convectoare electrice sunt eficiente din punct de vedere energetic ╚Öi sunt mai bine utilizate ca surs─â principal─â┬á de c─âldur─â.┬áUnitatea de control este echipat─â cu mai multe grade de protec╚Ťie, care garanteaz─â o utilizare sigur─â.┬áPrecizia controlului temperaturii este relevant─â atunci c├ónd este necesar s─â se men╚Ťin─â temperatura ├«n acele ├«nc─âperi ├«n care este necesar s─â se respecte condi╚Ťii stricte de temperatur─â.┬áDatorit─â termostatului electronic, este posibil─â reglarea automat─â a temperaturii camerei.
 3. Comutator pentru alimentarea cu tensiune a elementului de ├«nc─âlzire.┬á├Än convectoare cu o capacitate de 1500-2500 W pot exista 2-3 elemente de ├«nc─âlzire ╚Öi, prin urmare, un comutator cu mai multe pozi╚Ťii.┬áDe exemplu, atunci c├ónd este instalat ├«n prima pozi╚Ťie, un element de ├«nc─âlzire este pornit, ├«n a doua pozi╚Ťie – dou─â elemente de ├«nc─âlzire, iar ├«n a treia pozi╚Ťie, convectorul func╚Ťioneaz─â la putere maxim─â – adic─â toate cele trei elemente de ├«nc─âlzire sunt pornite.
 4. Programatorul termoregulator este instalat ├«n construc╚Ťia clasei premium.┬áDe cele mai multe ori, astfel de dispozitive au control de la distan╚Ť─â ╚Öi pot func╚Ťiona cu sistemul de notificare GSM.┬á├Än design, se stabile╚Öte programarea modurilor de func╚Ťionare, fiind posibil s─â alegi un program existent de lucru sau s─â-l personalizezi cu propriile preferin╚Ťe, spre exemplu, aleg├ónd un mod individual de alimentare cu c─âldur─â.┬á├Änc─âlzitorul este activat de pe panoul de control.
 5. Umidificator de aer.┬áAceste ├«nc─âlzitoare monitorizeaz─â automat umiditatea ambiental─â ╚Öi men╚Ťin confortul.

Mod de conectare

De regul─â, dispozitivele auxiliare sunt conectate utiliz├ónd un conector conven╚Ťional.┬áDispozitivele mai puternice, utilizate ca surs─â de c─âldur─â principal─â, sunt conectate direct la sistemul de alimentare electric─â, inclusiv la ├«mp─âm├óntare.┬áDe obicei, un astfel de sistem de alimentare cu energie electric─â,┬á este separat ├«ntr-un inel autonom cu propriul┬áRCD┬á(dispozitiv de curent rezidual).┬áInstalarea convectoarelor electrice nu necesit─â ob╚Ťinerea unor permise speciale sau modernizarea re╚Ťelei de alimentare ├«n ├«nc─âpere.

 Concluzie

Convectorul electric de podea este o parte a vie╚Ťii noastre.┬áAcest aparat de ├«nc─âlzire ecologic nu creeaz─â fum, zgomot ╚Öi are o durat─â lung─â de via╚Ť─â.┬áAutomatizarea sa fiabil─â garanteaz─â permanen╚Ťa caracteristicilor opera╚Ťionale ╚Öi ofer─â celor prezen╚Ťi ├«n camer─â o atmosfer─â favorabil─â de confort.┬á├Äns─â, pentru a alege corect acest tip de aparat, trebuie s─â cite╚Öti cu aten╚Ťie pa╚Öaportul s─âu tehnic, care indic─â to╚Ťi parametrii acelui tip de ├«nc─âlzitor.

[kkstarratings]