Recomandari calculatoare 2020

Sistem cu buget redus - AMD Ryzen 9 3900X 3.8GHz

Sistem Gaming Raider

Buget mediu - Intel i7 9700 3.0GHz Coffee Lake

Sistem Workstation Arion

Pentru entuziaști - AMD Ryzen 7 3700X 3.6GHz

Sistem Gaming Chimera

Pentru profesioniști - AMD Ryzen 9 3900X 3.8GHz

Sistem Workstation Video

Salutare, dragi cititori! Astăzi vom dezbate un subiect interesant pentru cei care doresc să-și construiască un PC puternic, cu o configurație care să-i permită editarea video chiar și la rezolutia 4k cu 60 de frame-uri pe secundă.

În momentul de fată dețin un laptop destul de puternic, discutăm aici despre un Lenovo cu procesor i7 din generația a 6-a, 16 GB RAM și o placă video dedicată de 4 GB, însa când am instalat Adobe Premier și am încercat să montez primul meu vlog, s-a împotmolit și nu am reusit sub nici o formă să montez filmarile de pe un GoPro Hero 8, așa că am săpat după informații și am ales sa-mi configurez un PC puternic, care sa facă față fară probleme la o rezolutie 4k cu 60 de frame-uri pe secundă.

Laptop Gaming sau PC puternic?

După cum am spus și mai sus, dețin un laptop puternic și sunt convins că dacă mi-aș achiziționa un laptop mai puternic, tot o sa am probleme la montajul video. Laptopurile nu sunt facute pentru editare video, chiar dacă sunt gaming și chiar dacă au configurații puternice, tot nu randează cum trebuie la editarile video.

Așadar, am decis să-mi configurez singur PC-ul pentru editare video. În prima fază am zis ca imi iau un calculator gata facut, însa nici așa nu este bine pentru ca ai un cost mult mai ridicat. Am ales o configuratie de top, care să nu imi dea bătăi de cap pentru urmatorii 2-3 ani.

Configurație calculator:

TOTAL: 9508 lei (configurație actualizată pe 06.01.2020)

Pe langă toate aceste componente, dacă lucrezi pe partea de video o sa ai nevoie și de spatiu de stocare mai mare. Așadar trebuie să mai adaugi și un HDD extern de 4 TB (personal am ales Hard disk extern Seagate Expansion 4TB 2.5 inch USB3.0 care costă în jur de 500 lei)

Monitorul il alegem după bunul plac. Daca tot editam video 4k, atunci trebuie să ne luam un monitor 4k care nu este asa de ieftin cum bănuim. Cel mai ieftin cu aceasta rezoluție este Monitorul LED Samsung Gaming LU28E570DS 28 inch 4K 1 ms Black FreeSync 60Hz, însa nu este prea stralucit daca vrei ceva de calitate. Un monitor premium pentru editat video poate ajunge lejer la 3000-4000 lei. Trebuie sa te gandești ce ai nevoie, daca produci bani multi din vlog, atunci merita investiția, dacă este doar un hobby, atunci nu poți da 4000 lei pe un monitor.

Important: pe lângă componente, nu trebuie să uitați de sistemul de operare, deoarece trebuie achiziționat separat, asta daca vrei sa fii legal.

Configurația de mai sus nu este neaparat cea mai bună, dar pentru vloggeri este o configurație care face fată oricarei situații. Dacă dorim ceva mai mult, atunci putem alege o configurație și mai puternică:

  • CPU: Intel i9-9960X (costul procesorului ajunge la 5000 lei)
  • Placă video: RTX 2080Ti (doar aceasta costa in jur de 6000 lei)
  • Placa de baza: ASUS Prime X299-Deluxe II (in jur de 2000 lei)
  • RAM: 128 GB DDR4 (cel mai ieftin kit costa 3500 lei)
  • HDD: 512 GB Samsung 970 PRO M.2 SSD

Cu un monitor 4k, putem ajunge lejer la o configurație care să depasească suma de 20.000 lei.

CPU este o componentă cheie a unui computer pentru montare.

Când asamblați un computer pentru editare video, fiți pregătiți să cheltuiți o parte semnificativă din bugetul dvs. pe un procesor.

Puterea procesorului determină viteza sarcinilor de instalare. Dacă puterea este insuficientă, atunci indiferent de puterea celorlalte componente ale PC-ului, procesul de instalare va fi lent. Software-uri avansate precum Adobe Premiere, Sony Vegas și Final Cut Pro iau în deplină circulație toate nucleele procesorului. Asadar trebuie un procesor puternic care sa faca fata cerintelor.

Pentru un calculator de editare video low budget, vă recomandăm minim un procesor AMD Ryzen 5 1600 3.2GHz box . Deși nu este de ultima generație, el va face față cu siguranță editării. Funcționează excelent pentru 1080p, iar cu 4K se descurcă mult mai bine decât concurenții săi.

De stiut:

Noile procesoare AMD de gamă medie sunt perfecte pentru editare video: Ryzen 7 3700X pur și simplu are performanțe fenomenale, iar pretul nu depaseste 1619 lei. Asadar, putem sa configuram un PC fara sa folosim colosul Intel i9 al carui pret este mult mai ridicat.

i7-9700K și i9-9900K sunt în aceeași gamă de prețuri ca noua linie Ryzen, iar performanța lor de bază este similară, numai că au mai puține nuclee și sunt inferioare în mulți parametri față de performanțele seriei 3000 de procesoare Ryzen (în sarcini înregistrare video).

Până în prezent, cel mai puternic procesor pentru editare video este i9-9980XE , însă cel mai ieftin Intel i9-9960X costa in jur de 2000 de dolari, zic pretul in dolari pentru ca in Romania nu l-am gasit pe nici un magazin online. Apare „stoc epuizat”, insa mare imi este mirarea sa il aiba in stoc si cine poate da atatia bani pe un procesor.

Cat de importanta este Memoria RAM?

Editarea video eficientă necesită o cantitate bună de memorie RAM. Dacă lucrați cu filmari în 1080p, vă recomandăm să aveti cel puțin 8 GB memorie. Pentru 4K, vă recomandăm un minim de 16 GB. În ambele cazuri, cu cât este mai mare cu atât mai bine, dar mai întâi trebuie să investești într-un procesor bun sau placă grafică.

Placa video trebuie sa fie cat mai mare?

Va suna ciudat, dar plăcile video nu sunt atât de importante pentru editarea video în majoritatea programelor. Spre deosebire de procesor, puteți economisi puțin pe placa video. O excepție de la această regulă este doar DaVinci Resolve , care utilizează în primul rând puterea plăci vide.

De fapt, nu trebuie să cumpărați deloc o placă video dacă utilizați programe de editare populare. Totuși, nu uitați că software-ul modern folosește pe deplin capacitățile plăcilor video pentru codificare, accelerare hardware și redare, astfel încât prezența chiar a unei plăci video de putere medie va va ajuta enorm.

Dacă vorbim despre plăci video pentru editare video, NVIDIA a fost lider pe această piață cu tehnologia CUDA, dar acum AMD este deja în vârf cu OpenCL. Premiere Pro și Davinci Resolve funcționează bine cu ambele carduri, dar totuși Adobe este mai optimizat pentru Nvidia.

Cu un buget mic, puteți cumpăra un GTX 1050 sau GTX 1050 Ti (costa in jur de 900 lei si sunt foarte bune pentru cei care doresc un PC low budget de editare video).

Pentru 4K și mai sus, GTX 1060 6GB este o opțiune ideală . Dacă doriți să mergeți si mai sus, veți obține un impuls semnificativ de performanță de la GTX 1080 sau  RTX 2070 .

Dacă productivitatea muncii depinde în întregime de GPU, atunci aveți nevoie de un  RTX 2080  sau  GTX 1080 Ti . Cel mai productiv, dar foarte scump pentru cei mai mulți va fi  RTX 2080 Ti . Nu vă recomandăm să o achiziționați dacă nu aveți încredere 100% că va avea un beneficiu clar în ceea ce privește performanța. Dacă totuși decideți să-l cumpărați, atunci nu uitați să-l înconjurați cu restul componentelor foarte puternice. SSD de viteza mare si Memorie cat mai multa.

Notă: Plăcile video sunt o componentă importantă a unui PC pentru jocuri, așa că dacă îți place să zdrobi monștri cu sufletul tău, nu uita să investești într-un GPU bun.