Recomandari detectoare de gaz 2022

Detector de gaz 230 V Konig, metan, etan, propan si butan

Vezi pre╚Ť

Detector inteligent de gaz POER (fara electrovalva)

Vezi pre╚Ť

Dispozitiv profesional pentru detectare scurgere gaze

Vezi pre╚Ť

Detector de gaz wireless Chuango GAS-88

Vezi pre╚Ť

Monoxidul de carbon sau CO, a╚Öa cum se mai nume╚Öte, este produsul reac╚Ťiei de oxidare a substan╚Ťelor la temperaturi ridicate, cu alte cuvinte se formeaz─â monoxid de carbon ├«n timpul procesului de combustie. CO este eliberat ├«ntotdeauna ├«n cantit─â╚Ťi mici ├«n timpul g─âtitului. Cu toate acestea, dep─â╚Öirea ratei admisibile a con╚Ťinutului de gaz din camer─â este plin─â de daune grave pentru s─ân─âtate ╚Öi, uneori, poate fi fatal─â. Numai dispozitivele speciale pot detecta o substan╚Ť─â ├«n aer, deoarece gazul nu are nici miros ╚Öi nici culoare. ├Än plus, are un efect toxic asupra organismului ├«n momentul inhal─ârii. Odat─â ajuns ├«n pl─âm├óni, monoxidul de carbon intr─â cu hemoglobin─â ╚Öi, ca urmare a reac╚Ťiei, se ob╚Ťine carboxihemoglobina. Substan╚Ťa interfereaz─â cu procesul de saturare a celulelor sangvine cu oxigen ╚Öi cauzeaz─â hipoxia ╚Ťesuturilor organismului. Pentru a determina prezen╚Ťa gazului ├«n aer, se folosesc dispozitive cu senzori.

Ca rezultat, func╚Ťionarea organelor interne este ├«ntrerupt─â, iar sistemul nervos ╚Öi creierul sunt primele care sufer─â. For╚Ťa otr─âvirii depinde de cantitatea de monoxid de carbon din camer─â. C├ónd con╚Ťinutul de CO este de 0,08%, primele simptome de otr─âvire sunt senza╚Ťii u╚Öoare de r─âu ╚Öi somnolen╚Ť─â. Atunci apare cefaleea ╚Öi ame╚Ťeala, dar ╚Öi tusea. ├Än cazurile severe, exist─â o leziune a membranelor mucoase nazofaringe, albirea pielii ╚Öi ├«ntreruperea func╚Ťion─ârii inimii. Atunci c├ónd nivelul cre╚Öte p├ón─â la 0,32% din cauza lipsei de oxigen, se produce pierderea con╚Ötien╚Ťei, com─â ╚Öi paralizia, iar moartea are loc ├«ntr-o jum─âtate de or─â.

Dac─â nivelul gazelor se ridic─â la 1,2%, persoana moare dup─â 3 minute. Scurgerile de substan╚Ťe se produc ├«n principal ├«n cl─âdiri private din cauza ventila╚Ťiei defecte ╚Öi a conductelor de evacuare defecte. ├Än plus, aragazul, cazanele ╚Öi alte echipamente nu reu╚Öesc ├«ntotdeauna s─â fac─â fa╚Ť─â ventila╚Ťiei, iar ├«n consecin╚Ť─â nivelul CO cre╚Öte ├«n camer─â. Un exemplu cel mai frecvent, este otr─âvirea care are loc ├«n timpul somnului, deoarece gazele nu pot fi identificate prin miros.

Pentru a fi salvat─â, victima trebuie imediat adus─â la aer curat. De asemenea, se recomand─â ventilarea profund─â a pl─âm├ónilor cu o masc─â de oxigen. Deseori cauza unei scurgeri de gaze este trac╚Ťiunea slab─â pe o surs─â de foc deschis, un sistem defectuos de evacuare a fumului sau un aragaz pe gaz care func╚Ťioneaz─â defectuos. ├Äntr-un apartament, trebuie s─â se respectate m─âsurile de siguran╚Ť─â atunci c├ónd utilizezi elemente de ├«nc─âlzire pe gaz.

Remedii pentru situa╚Ťii de urgen╚Ť─â

Pentru a elimina riscurile legate de o eventual─â scurgere, este indicat s─â se monteze un sistem de identificare a monoxidului de carbon. Dispozitivul va raporta starea aerului din ├«nc─âpere ╚Öi va informa reziden╚Ťii ├«n cazul dep─â╚Öirii ratei de vapori toxici. Detectorul se descurc─â bine cu identificarea nu numai a CO, ci informeaz─â, de asemenea, locuitorii despre scurgerea gazelor naturale. Dac─â focul a izbucnit deja, senzorul nu ├«l mai recunoa╚Öte, ├«ns─â ca m─âsur─â preventiv─â este indispensabil.

Dispozitivul va r─âspunde instantaneu la modific─ârile compozi╚Ťiei chimice ale aerului. ├Än conformitate cu regulile de instalare, cel mai bine este s─â nu instalezi dispozitive cu senzori ├«n imediata vecin─âtate a surselor de foc deschis, ci pur ╚Öi simplu ├«n aceea╚Öi camer─â cu echipamente de ├«nc─âlzire. Dac─â ├«n apartament exist─â mai multe unit─â╚Ťi de ├«nc─âlzire, este necesar s─â se organizeze un sistem cu un num─âr egal de detectoare.

Ghidul cump─âr─âtorului

Cum alegi un detector de gaze pentru apartament

Detectorul universal pentru scurgerea combustibilului ╚Öi a monoxidului de carbon este proiectat pentru a detecta concentra╚Ťii crescute de gaze naturale, lichefiate (propan-butan) ╚Öi monoxid de carbon ├«ntr-o ├«nc─âpere ├«nchis─â.

├Än caz de dep─â╚Öire a concentra╚Ťiei, alarma de gaz ├«ncorporat─â, ┬áalerteaz─â automat oamenii asupra unei scurgeri de gaze cu semnale sonore ╚Öi luminoase ╚Öi transmite de asemenea un semnal de alarm─â peste canalul radio c─âtre panoul de control al alarmei atunci c├ónd lucreaz─â ca parte a unui complex de securitate pentru cas─â sau apartament.

Proiectarea ╚Öi func╚Ťionarea unui detector de scurgeri de gaze

Un detector portabil sta╚Ťionar de gaz include de obicei:

  • sursa de alimentare ├«ncorporat─â
  • semiconductor, a c─ârui conductivitate depinde de cantitatea de gaz din aer,
  • sunet ╚Öi lumin─â de alarm─â,
  • Transmi╚Ť─âtor de 433 MHz pentru a fi utilizat ca parte a unui sistem de alarm─â de siguran╚Ť─â la domiciliu.

├Än cazul instrumentului exist─â g─âuri prin care aerul ambiental curge c─âtre senzor, care analizeaz─â concentra╚Ťia de gaze din acesta. ├Än cazul dep─â╚Öirii concentra╚Ťiei admisibile de gaz din ├«nc─âpere, senzorul trimite un semnal la alarma luminoas─â ╚Öi sonor─â. ├Än acela╚Öi timp, semnalul este alimentat la un emi╚Ť─âtor radio de 433 MHz pentru a raporta concentra╚Ťiile de gaze periculoase la un sistem de alarm─â la distan╚Ť─â.

Detectorul de gaz poate fi alimentat de la o re╚Ťea de 220V sau de la o baterie. Po╚Ťi verifica func╚Ťionarea dispozitivului de la o brichet─â conven╚Ťional─â cu gaz.

Caracteristici de func╚Ťionare a dispozitivelor de detectare a gazelor

O caracteristic─â distinctiv─â a unui dispozitiv de detectare a gazelor este faptul c─â acesta nu este proiectat pentru a identifica fumul. Astfel, pe l├óng─â senzorul CO, se recomand─â instalarea separat─â a sistemului de siguran╚Ť─â la incendiu. R─âspunsul senzorului la excesul de parametri autoriza╚Ťi ├«n aer, este un semnal sonor, care indic─â o scurgere de gaz toxic. ├Änainte de utilizare, trebuie s─â cite╚Öti instruc╚Ťiunile ╚Öi s─â testezi dispozitivul ├«ntr-o manier─â accesibil─â ╚Öi nepericuloas─â, deoarece deseori, oamenii confund─â semnalul de scurgere a emisiilor de CO, cu un indicator acustic de baterie desc─ârcat─â.

De asemenea, aproape toate dispozitivele au func╚Ťia de notificare a e╚Öecului propriu. Tonul ╚Öi spa╚Ťierea fiec─ârui sunet sunt diferite. Dac─â detectorul semnaleaz─â o baterie desc─ârcat─â, sunetul are, ├«n majoritatea cazurilor, un caracter clar ╚Öi tare ╚Öi apare o dat─â pe minut. Se recomand─â ├«nlocuirea ├«n timp util a bateriei, deoarece s─ân─âtatea ╚Öi via╚Ťa oamenilor dintr-o gospod─ârie depind de func╚Ťionarea corespunz─âtoare a dispozitivului. De preferat, ar fi ca ├«nlocuirea s─â nu fie f─âcut─â mai mult de 2 ori pe an.

Sc├ór╚Ť├óitul constant al detectorului, poate indica o cre╚Ötere a nivelului de gaze din aer sau o defectare a echipamentului. ├Än orice caz, trebuie s─â apelezi imediat la serviciul de urgen╚Ť─â. Dac─â detectezi miros de gaze, trebuie s─â deschizi imediat toate ferestrele ╚Öi s─â p─âr─âse╚Öti ├«nc─âperea, a╚Ötept├ónd echipa de la gaze ├«n strad─â. Exper╚Ťii vor verifica nivelul oxigenului ╚Öi vor identifica scurgerile. Dac─â se dovede╚Öte c─â semnalul este fals, detectorul va trebui s─â fie ├«nlocuit cu unul nou. Unele dispozitive cu senzori de monoxid de carbon ╚Öi de gaz natural pentru uz casnic, sunt capabili s─â recunoasc─â chiar substan╚Ťe destul de sigure, cu un grad ├«nalt de evaporare. ├Än primul r├ónd, acest lucru se aplic─â alcoolului ╚Öi tuturor lichidelor care con╚Ťin alcool.

Cu o concentra╚Ťie mare de vapori de alcool, sistemul poate da alarma, dar nu trebuie s─â ├«╚Ťi faci griji ╚Öi s─â apelezi imediat la serviciul de urgen╚Ť─â. Detectarea poate s─â apar─â ╚Öi ├«n timpul g─âtitului unor produse care sunt supuse ├«n principal procesului de fermentare. Acest lucru este characteristic, ├«n special, ┬áatunci c├ónd aparatul este amplasat ├«n apropierea suprafe╚Ťei de g─âtit. Dac─â acest lucru se ├«nt├ómpl─â destul de des, ar trebui s─â instalezi detectorul cu senzori departe de aragaz.

Tipuri de analizatoare de aer și caracteristicile acestora

Din ce ├«n ce mai mult, oamenii recurg la utilizarea anumitor modele de dispositive cu senzori de uz casnic. Cele mai populare op╚Ťiuni includ 3 tipuri principale de dispozitive:

  • Detectoare semiconductoare
  • Senzori cu infraro╚Öu
  • Dispozitive cu metode electrochimice de detectare

Pentru a ╚Öti care dintre dispozitive se vor confrunta f─âr─â probleme cu sarcina de identificare a gazelor periculoase, ar trebui s─â alegi ├«n func╚Ťie de metodele de instalare, ├«n╚Ťeleg├ónd specificul acestora.

1. Detectoare de gaze semiconductoare

Un astfel de echipament este fundamental diferit de celelalte dou─â, deoarece lucreaz─â pe principiul proceselor chimice de interac╚Ťiunea atomilor de substan╚Ťe. ├Än cele mai multe cazuri, sunt utiliza╚Ťi dioxizi ca substan╚Ť─â activ─â, ╚Öi anume carbon, staniu ╚Öi ruteniu. Metoda de determinare a toxinelor este cre╚Öterea conductivit─â╚Ťii ├«n aerul afectat, ╚Öi ├«n consecin╚Ť─â, componentele de contact ale detectorului. Apoi mecanismul de prezen╚Ť─â a monoxidului de carbon este declan╚Öat. Reac╚Ťia are loc ├«ntre atomi.

Caracteristici ale dispozitivului

Designul dispozitivului semiconductor ├«ncepe cu o baz─â solid─â. Este fabricat dintr-un material polimeric cu poliesteri satura╚Ťi. Dispozitivul ├«n sine este fabricat din o╚Ťel inoxidabil. Partea frontal─â joac─â rolul unei intr─âri, prin care p─âtrund gazele din aer. Pentru a evita p─âtrunderea substan╚Ťelor de combustie ├«nso╚Ťitoare, carcasa detectorului con╚Ťine un strat de c─ârbune. Acesta din urm─â serve╚Öte ca absorbant. De asemenea, pentru a proteja ├«mpotriva poluan╚Ťilor fizici, cum ar fi praful, este prev─âzut un strat dublu de plas─â inoxidabil─â.

├Än majoritatea cazurilor, senzorii semiconductorului au 3 contacte pentru conectarea la electricitate. Acest lucru se datoreaz─â faptului c─â proiectarea dispozitivului con╚Ťine 2 circuite electrice – pentru ├«nc─âlzitor ╚Öi pentru elementul de dioxid de metal. Senzorul de acest tip are un grad ├«nalt de rezisten╚Ť─â la uzur─â ╚Öi o durat─â lung─â de via╚Ť─â. ├Än plus, datorit─â dimensiunilor mici, consum─â foarte pu╚Ťin─â electricitate, dar ├«n ceea ce prive╚Öte emisiile de CO, aparatul se afl─â pe lista celor mai eficiente.

2. Analizatoare cu infraroșu

Un principiu complet diferit de func╚Ťionare, este observat cu ajutorul senzorilor cu infraro╚Öu. Aerul este verificat prin radia╚Ťie infraro╚Öie. Principalul criteriu pentru determinarea nivelului de monoxid de carbon, este spectrul de unde al elementului IR, care absoarbe moleculele de monoxid de carbon. Datorit─â faptului c─â lumina este mult mai sensibil─â la influen╚Ťele externe, senzorii de acest tip identific─â cu succes mul╚Ťi poluan╚Ťi, inclusiv metanul. Senzorul IR este programat la un nivel specific de CO, care este considerat un indicator de referin╚Ť─â. Dac─â se dep─â╚Öe╚Öte limita setat─â, se declan╚Öeaz─â alarma. Elementul de detectare este LED-ul sau filamentul. Astfel de senzori IR de scurgere de gaz sunt numi╚Ťi non-dispersive. Nivelul gazului este analizat folosind filtre speciale de lumin─â, care sunt configurate s─â perceap─â numai un spectru specific.

├Än cazul unei modific─âri a compozi╚Ťiei chimice a aerului, elementul reac╚Ťioneaz─â, undele luminoase se schimb─â ╚Öi detectorul detecteaz─â excesul de gaze. Nivelul de schimbare a spectrului este direct propor╚Ťional cu procentul de substan╚Ť─â chimic─â din aer. Detectoarele de acest tip sunt adesea folosite nu numai ├«n via╚Ťa de zi cu zi, ci ╚Öi ca instrumente speciale pentru detectarea scurgerilor toxice. Selectivitatea echipamentului permite scanarea cu succes a aerului pentru prezen╚Ťa gazelor grele, cum ar fi amoniacul ╚Öi clorul.

Caracteristici ale dispozitivului

├Än ceea ce prive╚Öte proiectarea, dispozitivul este alimentat prin conectarea la re╚Ťeaua de 220 V. Cu toate acestea, ├«n majoritate a op╚Ťiunilor dispozitivelor de uz casnic, ofer─â posibilitatea de a lucra cu baterii. Pentru a indica contaminarea cu gaz, dispozitivul este echipat cu un afi╚Öaj iluminat din spate ╚Öi un sistem de alarm─â audibil. Dac─â se detecteaz─â o scurgere de gaz, senzorul va da imediat o lumin─â clar─â, iar monitorul aparatului va ├«ncepe s─â clipeasc─â.

3. Detectoare de gaze catalitice

Acest tip de dispozitiv se diferen╚Ťiaz─â de alte dispozitive, prin nivel destul de mic al consumului de energie. Acest lucru se datoreaz─â faptului c─â ├«n proiectarea dispozitivului nu exist─â element de ├«nc─âlzire, iar rolul unei substan╚Ťe sensibile este efectuat de un electrolit lichid. Prin urmare, echipamentul poate func╚Ťiona bine f─âr─â a fi conectat la re╚Ťea.

Caracteristici ale dispozitivului

Structura senzorului este realizat─â, astfel ├«nc├ót, analiza st─ârii aerului se realizeaz─â prin determinarea nivelului de oxidare a substan╚Ťei ├«n interiorul capsulei dispozitivului. De regul─â, mediul de reac╚Ťii electrochimice este o celul─â galvanic─â umplut─â cu o solu╚Ťie alcalin─â lichid─â (├«n principal potasiu). Dup─â cum arat─â practica, solu╚Ťiile alcaline au unele neajunsuri, inclusiv rezisten╚Ťa redus─â la monoxid de carbon ╚Öi durata de depozitare sc─âzut─â. Cu toate acestea, unii produc─âtori prefer─â s─â creeze un mediu electrolitic, utiliz├ónd un amestec de solu╚Ťii acide. O astfel de celul─â este mult mai rezistent─â la efectele moleculelor str─âine ╚Öi, ca rezultat, este mai durabil─â. Moleculele de gaz intr─â ├«n contact cu electrodul dispozitivului, iar ca rezultat se produce reac╚Ťia de oxidare chimic─â. Procesul de control este efectuat de un mic microcircuit ├«n care se ├«nregistreaz─â nivelul specific al prezen╚Ťei monoxidului de carbon. Prin urmare, ├«n conformitate cu principiul deja familiar, ├«n caz de dep─â╚Öire a normei, senzorul semnaleaz─â despre pericol.

Modele de detectoare de gaze pentru apartament

1. Detector de gaz wireless Chuango GAS-88 (vezi pre╚Ť)

Detector de gaz wireless Chuango GAS-88 i╚Ťi protejeaz─â casa 24 de ore din 24.┬á├Än cazul unei scurgeri de gaze, vei primi imediat o notificare prin SMS sau un apel telefonic oriunde te-ai afla.┬áAparatul este un detector de gaze cu combustibil cu o stabilitate ridicat─â.┬áSenzorul este utilizat pentru a detecta scurgerile de gaze din apartament.┬áDe asemenea, detectorul are un nou senzor de semiconductor cu curent redus, ale c─ârui avantaje sunt func╚Ťionarea stabil─â, durata lung─â de func╚Ťionare ╚Öi u╚Öurin╚Ťa instal─ârii. Aparatul detecteaz─â scurgerile de gaz ╚Öi ofer─â o alarm─â sonor─â ╚Öi vizual─â. Produsul este potrivit pentru apartamente, case, hoteluri ╚Öi ├«n orice loc unde se utilizeaz─â gaze combustibile.

2. Senzor gaz PNI GD-01 (vezi pre╚Ť)

Senzorul de gaz PNI GD-01 este utilizat pentru detectarea și  semnalizarea scurgerilor de gaze naturale. În cazul scurgerilor de gaze, este activată alarma sonoră și lumina. În interiorul senzorului este încorporat  un catalizator sub forma unei plăci. Dacă catalizatorul simte gazul, acesta se încălzește, iar când temperatura depășește pragul, senzorul este declanșat, alarma pornește iar LED-ul se aprinde.

3. Detector de monoxid de carbon X-SENSE (vezi pre╚Ť)

Potrivit pentru utilizarea ├«n camere de zi, garaje, subsoluri, rulote etc. Este un dispozitiv performant, care poate detecta monoxidul de carbon din aer. Alarma are un nivel de zgomot de 84 dB, avertiz├ónd instantaneu pericolul din apartament. Este dotat cu ecran digital LCD, LED ╚Öi cite╚Öte cu o foarte mare acurate╚Ťe concentra╚Ťiile de monoxide de carbon.