Recomandari pistoale de vopsit 2022

Pistol de vopsit Steinhaus PRO-SG500, 500W, 800 ml

Vezi preț

Pistol electric de pulverizat vopsea Einhell TC-SY 500 P

Vezi preț

Pistol de vopsit Bosch PFS 1000, 410 W, 800 ml

Vezi preț

Pistol de vopsit Bosch PFS 3000-2, 650 W, 1000 ml

Vezi preț

Cum alegi cel mai bun pistol de vopsit

Pistolul de vopsit este un instrument versatil cu care sunt pulverizate lacuri, vopsele și amestecuri de vâscozități diferite sub presiune. Pistoalele de vopsit sau pulverizatoarele de vopsea, așa cum mai sunt ele numite, sunt, în parte, o alternativă mai eficientă față de perii și role. Acestea oferă o acoperire mai bună a suprafețelor, adesea cu performanțe mai bune, iar în unele domenii profesionale este un instrument indispensabil în principiu, de exemplu, atunci când se vopsesc autoturisme. Există două tipuri de pistoale de vopsit:

  • Pneumatice
  • Electrice

Pistoale de vopsit pneumatice

Cele pneumatice care lucrează cu aer comprimat. Pentru a lucra, au nevoie cu siguranta de un compresor cu un receptor, care este cumpărat separat. În sine, un pistol de vopsea pneumatic este o duză sub formă de pistol cu ​​un vas de vopsire suspendat. Aerul comprimat este alimentat de la receptor printr-un furtun flexibil. Dispozitivele pneumatice oferă o acoperire de cea mai bună calitate, însă nevoia de a folosi compresoare scumpe le transformă automat într-o categorie de uz profesional.

Pistoale de vopsit electrice

Cele electric sunt considerate în mod tradițional un instrument de uz casnic. Aici, energia electrică este transformată din pneumatică printr-o pompă specială. Principiul de funcționare seamănă cu acțiunea unei seringi medicale: vopseaua este pulverizată prin acțiunea presiunii, și nu prin fluxul de aer. Pistoalele de vopsit electrice sunt, în general, mai ieftine. Calitatea acoperirii pe care o creează este mai mică, dar acestea sunt întotdeauna mai mult decât suficiente pentru a efectua lucrări obișnuite de vopsire (de exemplu, pentru reparații de apartamente). Cu alte cuvinte, producătorii adaptează această tehnică pentru uz casnic.

Tipuri de pistoale de vopsit electrice

Există mai multe tipuri de pistoale de vopsit electrice și în fiecare tip există diferite soluții tehnice și, în fiecare caz, putem vorbi despre anumite avantaje și dezavantaje.

Airless Spray

Aerul pulverizat poate fi ușor de identificat prin aspect. Este întotdeauna o unealtă cu un separator de cupă pe corp și elementul caracteristic în care este amplasată pompa plonjorului. Vopseaua este pompată în duză, unde este pulverizată sub presiune pe suprafețele de lucru.

Avantaje:

O caracteristică a acestor unelte este puterea redusă (60-150 W), dar cu o performanță relativ bună, până la 340 ml/min. În același timp, pistoalele de aerisire fără aer sunt capabile să facă față chiar și compușilor cu vâscozitate ridicată. În plus, aproape fiecare model este echipat cu un regulator de debit, care reglarea corespunzător tipului de vopsea. Un avantaj important incontestabil este prețul scăzut. Acesta este cel mai ieftin pistol de vopsit dintre toate varietățile.

Dezavantaje:

În primul rând are o calitate scăzută a pulverizării, datorită căreia pulverizarea are o formă instabilă, iar din cauza eterogenității picăturilor, există riscul de scurgere. În al doilea rând, pistoalele de vopsit cu costuri reduse sunt aproape întotdeauna echipate cu duze de plastic, care se uzează destul de repede. În al treilea rând, astfel de unelte după lucru trebuie să fie spălate foarte bine. Dacă vopseaua din interiorul pompei se usucă, dispozitivul va trebui pur și simplu să fie aruncat.

Pistoale de vopsit electrice cu aer

Pulverizatoarele cu vopsea cu aer sunt un fel de dispozitive pneumatice. Aici vopseaua este de asemenea pulverizată datorită fluxului de aer furnizat de mini-compresor. Dar, spre deosebire de modelele pneumatice, caracteristicile ambelor module (pulverizator și compresor) sunt deja adaptate pentru cea mai eficientă lucrare. Există 2 opțiuni ale pistoalelor electrice cu aer.

Încorporate

Cele încorporate seamănă foarte mult cu opțiunile fără aer. Cu toate acestea, presiunea este creată de fluxul de direcție al aerului și nu de piston. Acesta este motivul pentru care corpul nu are o pompă cu piston, tipică pistoalelor fără aer, iar duza nu are un dispozitiv de pulverizare. Caracteristicile designului permite vopsirea uniformă și nu necesită o întreținere excesivă. Chiar dacă vopseaua se usucă din întâmplare, este suficient doar să cureți duza.

Dacă dorești analogi a pistoalelor de vopsit pneumatice, atunci trebuie să știi că aproape toate duzele de aer electrice funcționează în conformitate cu tehnologia HVLP (High Volume Low Pressure) – „Volum mare cu presiune scăzută”.

Avantaje:

  • consum redus de vopsea
  • performanțe ridicate (până la 1100 ml / min)
  • putere de 300 până la 800 de wați.

Dezavantaje:

În anumite situații pot părea, de asemenea dezavantaje semnificative. În primul rând, o productivitate mai ridicată necesită o bună manevrare a instrumentului, deoarece lucrul în mâini neexperimentate conduce adesea la apariția de bătături în plamă. În al doilea rând, fluxul de aer atrage praful de pe sol. De exemplu, atunci când vopsești gardul,  praful și nisipul sunt prinse din aer. În al treilea rând, apare un anumit inconvenient atunci când vopsești într-un volum închis (de exemplu, suprafețele interioare ale cutiilor și butoaielor): aerul din interior devine ciclonic și tinde să izbucnească, ceea ce afectează negativ calitatea muncii. În al patrulea rând, dimensiunile mici necesită echipamente puternice, iar în stadiul de producție cu compresoare scumpe încorporate, care crește semnificativ costul final. Modelele cu costuri reduse ale tipului de pistoale de vopsit cu aer, din nefericire, sunt capabile să funcționeze numai cu compoziții de colorare cu vâscozitate scăzută.

Cu pompă externă

Acestea sunt instrumente care seamănă vizual cu un aspirator de uz casnic. Au o pompă conectată la un furtun. Această soluție depășește  limitările stricte privind dimensiunea la crearea compresorului, care , în unele cazuri, poate crește în mod semnificativ puterea (până la 1200W) pentru a îmbunătăți performanța. Cu toate acestea, nu toate modelele de acest tip au neapărat o putere mare. Pentru majoritatea modelelor, această caracteristică variază de la 500 la 800 de wați.

Pistoalele de aer cu pompă externă sunt ușoare, deoarece în timpul funcționării există doar un pulverizator ușor, compresorul fiind situat, de obicei, pe podea. De aceea aceste tipuri de pistoale de vopsit, sunt foarte populare. Restul avantajelor și dezavantajelor pistoalelor de pulverizare cu o pompă externă sunt aproape la fel ca cele ale modelelor cu un compresor încorporat.

 Stație

Această tehnică a fost inițial destinată utilizării profesionale, deși aparține clasei de pistoale de vopsit electrice. Stațiile de vopsire sunt complexe, de înaltă performanță,  cu un compresor puternic de aer și un număr mare de setări și ajustări diferite. În aproape toate cazurile, datorită greutății, compresorul este echipat cu un ampatament sau un cadru de sprijin stabil. Caracteristica stațiilor de vopsire este că acestea  sunt capabile să lucreze eficient cu compoziții de orice vâscozitate, iar productivitatea acestora poate fi de până la 2100 ml /min. Acesta este un echipament foarte scump,  produs de un cerc restrâns de producători de frunte. În scopuri casnice, cumpărarea unei stații de vopsit nu are justificare.

Design

Deci, ce opțiune de pistol de vopsit  este mai bună? Răspunsul la această întrebare este cu siguranță imposibil de dat. Atât pistoalele electrice de pulverizare cu aer, cât și cele fără aer sunt foarte puțin potrivite pentru vopsirea pieselor mici și a suprafețelor de formă complexă. În plus, cu ajutorul lor este destul de dificil să se obțină un strat de grosime uniformă, motiv pentru care acestea nu sunt practic utilizate, de exemplu, atunci când se lucrează în magazinele de reparații auto.

Airless spray  sunt mai ieftine decât altele, dar sunt foarte potrivite pentru sarcini simple de uz casnic, cum ar fi vopsirea unui gard, garaj, unelte de grădină ieftine. Din păcate, ele oferă o acoperire de calitate relativ scăzută, capricioasă în îngrijire și adesea de scurtă durată. Pistoalele de vopsit cu aer sunt mai puțin capricioase, iar indicatorii de putere și performanță sunt în general mai mari. Astfel de modele sunt mai scumpe, dar mult mai potrivite pentru munca pe scară largă.

Cel mai important criteriu, pentru ambele soiuri rămâne compatibilitatea cu tipul de vopsele, lacuri și emulsii. De aceea, înainte de a cumpăra, este necesar să examinezi site-ul producătorului și să afli ce compoziții sunt compatibile cu instrumentul. Cele mai multe modele sunt universale, dar au opțiuni specifice pentru diferite scopuri, cum ar fi de exemplu, numai pentru a lucra cu vopsele pe bază de apă.

Putere

Posibilele intervale de putere menționate au fost mai mari, dar ar merita să ne ocupăm mai degrabă de această caracteristică. Caracteristicile de performanță și modul în care materialele vâscoase pot fi pulverizate de un pistol de vopsit, depind direct de indicele de putere. Producătorii, bineînțeles, instalează suflante pe echipamentele lor, a căror puterea corespunde scopului sculei.

În același timp, nivelul de putere al dispozitivelor fără aer este foarte diferit de modelele cu compresor . Pentru pistoalele de vopsit fără aer, intervalul este de la 60 la 150 W, iar pentru cele cu aer – 100-1500 W. Astfel, 110 wați pentru o pompă cu piston este un indicator foarte decent, dar pentru un dispozitiv cu compresor este prea mic pentru a asigura o performanță normală.

Productivitate

Sub performanță se  consumul nominal de vopsea. Acest parametru este măsurat în mililitri pe minut și poate fi, în funcție de model, de la 100 la 1200 ml/min, iar la stațiile de vopsit – până la 2100 ml/min. Cu cât este mai mare valoarea, cu atât mai repede va fi efectuată lucrarea. Multe dispozitive au ajustări pentru reglarea diametrului duzei, a formei și a consumului de materiale. Pulverizatoarele de vopsea de înaltă performanță necesită anumite abilități de manipulare Aplicarea necorespunzătoare a unor cantități mari de vopsea duce adesea la formarea de murdărie.

Presiunea de lucru

Uneori, în caracteristicile pulverizatoarelor electrice de vopsea se indică parametrii presiunii de lucru, măsurați în bare. Acest indicator, este relevant pentru modelele de tip pneumatic, unde caracteristicile pistolului trebuie selectate independent de compresor. În modelele electrice de aer, producătorii adaptează pulverizatorul la suflanta de aer încorporată sau la distanță, deja în stadiul de producție. Însă nu merită să acorzi o atenție deosebită acestei caracteristici.

Viscozitatea maximă

În caracteristicile pistoalelor de vopsit, viscozitatea maximă a materialului utilizat este cel mai adesea indicată în DIN. Fără a intra în detalii, DIN este standardul european care reglementează forma și parametrii vâscozimetrului – dispozitiv pentru determinarea vâscozității compoziției.

În forma sa cea mai simplă, un vâscozimetru este un dispozitiv care reprezintă o pâlnie și câteva module auxiliare. Pentru a determina vâscozitatea unei anumite cantități de vopsea (100 mililitri) este turnată în vasul de măsurare. Compoziția trece prin gaură pentru o anumită perioadă de timp. Numărul de secunde primite este indicat ca DIN. Parametrul astfel definit este corect denumit „vâscozitate condiționată”, deoarece vâscozitatea fizică este măsurată în centiposuri.

Kiturile celor mai moderne pistoale de vopsit sunt completate de vâscozimetri de tip european, și prin urmare, în caracteristicile instrumentelor, vâscozitatea maximă este specificată în DIN. Cu cât această cifră este mai mare, cu atât materialele mai vâscoase pot fi pulverizate  de pistolul de vopsit.

Valorile pentru cele mai populare vopsele sunt:

  • Vopsele și lacuri auto – 15-20 DIN
  • Vopsele de textură, emailuri și ulei – 15-25 DIN
  • Grunduri – 15-30 DIN
  • Vopsele latex – 35-45 DIN
  • Vopsele lichide – până la 30 DIN

Diametrul duzei

Diametrul duzei este selectat pe baza materialului pe care îl folosești cel mai des. Cu cât particulele sunt mai mari, cu atât mai mare trebuie să fie diametrul duzei. Valorile diametrelor preferate pentru cele mai populare vopsele, sunt după cum urmează:

  • Compoziții de bază „metalice” – 1,2-1,3 mm
  • Lacuri și vopsele acrilice – 1,4-1,5 mm
  • Grunduri – 1,5-1,7 mm
  • Spatule – de la 1,7 mm

Diametrul universal este de 1,4 mm. Această opțiune este potrivită pentru majoritatea vopselelor și lacurilor, precum și pentru grunduri diluate puțin mai puternic decât de obicei. Dacă ești sigur că trebuie să lucrezi cu diferite materiale, este mai bine să cumperi un pistol de vopsit cu duze înlocuibile.

Materialul, volumul și forma locației rezervorului de vopsea

În pistoalele electrice de pulverizare, rezervorul de vopsea este amplasat întotdeauna pe pistolul de pulverizare. Poate avea diferite variante de execuție.

Modul de amplasare

Rezervorul poate fi amplasat deasupra sau dedesubtulul duzei. Modelele cu o locație superioară oferă un avantaj ușor atunci când lucrează cu lacuri și vopsele groase, dar nu sunt întotdeauna rezistente pentru o lungă perioadă de timp, mai ales dacă lucrezi cu rezervorul plin. Modelele cu locația inferioară a rezervorului nu sunt foarte bune în acele cazuri când trebuie să vopsești  plafoanele. Un astfel de instrument va funcționa mai bine dacă este ținut în poziție verticală.

Capacitatea rezervorului

Rezervoarele, în funcție de model, pot avea o capacitate de la 700 la 1800 mililitri (0,7-1,8 litri). Mecanismele pistoalelor de vopsit electrice sunt create pentru lucru neîntrerupt până la consumul întregului volum stipulat.

Materialul rezervorului

Există două opțiuni: plastic și metal. Rezervoarele din plastic sunt utilizate în modelele bugetare. Singurul lor avantaj este transparența relativă. Este posibil să controlezi  cantitatea de vopsea rămasă. Dezavantaje sunt rezistență scăzută și dificultatea curățării.

Rezervoarele metalice sunt mai puternice și mult mai ușor de curățat.

Prezența reglementărilor

Modelele cu o pompă  încorporată sunt echipate cu setul minim necesar de reglaje pentru setarea formei duzei și cantitatea de vopsea furnizată. Pentru instrumentele cu pompă externă,  pot fi ajustate diferitele moduri de pulverizare, presiunea de ieșire și alți parametri. În acest sens, ele sunt un pic mai aproape de modelele profesionale.

Stațiile de vopsit sunt dispozitive echipate cu o gamă largă de setări și îndeplinesc pe deplin cerințele echipamentelor profesionale.

Modele de pistoale de vopsit

Aparat de vopsit si zugravit Wagner W590 Flexio

Wagner este un producător internațional cu reprezentanța principală în Germania. Producătorul este specializat în instrumente de vopsire de înaltă tehnologie. Pistolul de vopsit Wagner 590 Flexio este proiectat pentru a aplica pe diferite suprafețe vopsele și lacuri. Nivelul de vâscozitate admisibil al lichidelor de colorare este de 90 DIN.

Wagner 590 Flexio este ideal pentru uz casnic. Poate vopsi consistent, și de asemeni, poate vopsi un strat subțire diverse suprafețe. De exemplu, cu el se poate vopsi tavanul sau pereții. Este ușor și confortabil de folosit datorită greutății sale scăzute, aderenței confortabile și rezervorului spațios. Pulverizatorul electric marca Wagner modelul 590 Flexio este indispensabil în munca ta de acasă.